KS

Rikelig rom for forbedring

Del

- Det siste statsbudsjettet fra regjeringen Solberg gir betydelig rom for regjeringen Støre til å forbedre kommuneøkonomien, sier KS-leder Bjørn Arild Gram.

Styreleder i KS, Bjørn Arild Gram. Foto: KS
Styreleder i KS, Bjørn Arild Gram. Foto: KS

Den avgående regjeringen varslet i juni at veksten i kommunesektorens frie inntekter ville bli mellom 2 og 2,4 milliarder kroner i 2022. I forslaget til statsbudsjett legger den seg helt nederst i dette intervallet, med en vekst på 2 milliarder kroner. Samtidig har begge partiene i den nye regjeringen lovet at kommunenes og fylkeskommunes økonomi skal styrkes betydelig.

- Dette budsjettforslaget gir i hvert fall den nye regjeringen gode muligheter for å oppfylle løftet om å styrke kommuneøkonomien. Og her er nok av saker å ta tak i, sier styreleder i KS, Bjørn Arild Gram.

Han viser spesielt til at regjeringen på flere områder foreslår å skyve statlige utgifter over på kommunene, blant annet ved enda en gang å svekke den statlige toppfinansiering av særlig ressurskrevende tjenester.

- Dette er tjenester til dem som har aller størst behov for kommunale tjenester. Ordningen bør utvides, ikke strammes ytterligere inn, sier Gram.

Han peker også på at de statlig pålagte bemannings- og pedagognormene for barnehager er underfinansiert med 1 milliard kroner fra statens side hvert år fra neste år.

KS-lederen er også lite fornøyd med at lærlingtilskuddet til fylkeskommunene videreføres på samme nominelle nivå som i år.

- Når vi vet det i fjor var 7000 søkere som ikke fikk læreplass, er det svært overraskende at tilskuddet ikke en gang er prisjustert fra 2021 til 2022, sier Bjørn Arild Gram.

Nøkkelord

Bilder

Styreleder i KS, Bjørn Arild Gram. Foto: KS
Styreleder i KS, Bjørn Arild Gram. Foto: KS
Last ned bilde

Lenker

Om KS

KS
KS
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo

24 13 26 01http://www.ks.no

Følg pressemeldinger fra KS

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra KS på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra KS

Tragisk hendelse i Bergen20.9.2021 17:26:52 CEST | Pressemelding

– Det er tragisk når en ansatt blir angrepet på jobb i kommunen og dør av skadene, sier Bjørn Arild Gram, styreleder i KS, kommunesektorens organisasjon. To ansatte på Nav Årstad i Bergen ble knivstukket i et brukermøte mandag formiddag. Den ene av dem, en kvinne i slutten av 50-årene, døde senere av skadene. – Kommune-Norge sender varme tanker til kvinnens familie, til det andre offeret og til kolleger i Bergen kommune, sier Gram.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom