Rettssikkerhet på ekte, Siv?

I desember 2018 var det nesten 2 600 ubehandlede klager i sekretariatet, hvor flere hadde ventet på behandling i over ett år!
I rettssikkerhet inngår «rimelig tid»
I begrepet rettsikkerhet ligger det blant annet at saken skal avklares innen rimelig tid. Når klagesaker blir liggende, må det innhentes nye opplysninger, advokatutgiftene øker – i tillegg til den påkjenningen det er å ha en sak uavklart.
Forutsetningen om uavhengig klagebehandling brutt
Da den nye skatteklagenemnda ble opprettet i 2016 var en av forutsetningene at klagebehandlingen skulle skje i en uavhengig nemnd. – Denne er allerede brutt, noe rapporten absolutt burde sett på.
For å bøte på den lange saksbehandlingstiden ble det vedtatt i høst at Skattedirektoratet skulle være klageinstans for en del av sakene, blant annet klager som gjelder mindre beløp. I den forbindelse ble det ansatt mange nye jurister i Skattedirektoratet.
– Hvorfor ikke ansette i sekretariatet i stedet – for å ivareta garantien om uavhengighet? Det kan se ut til at det hele er en drakamp mellom skattedirektoratet og sekretariatet om ressurser og kompetanse, hvor konsekvensen er lang saksbehandlingstid som rammer skattyteren.
Diskriminering av klagesaker?
– Det kan stilles spørsmål ved om Finansdepartementet mener de såkalte «mindre» sakene ikke er verdt en like uavhengig behandling som de større. Det er også fare for likebehandlingen at klager om samme spørsmål behandles av ulike instanser avhengig av beløp. Saker som berører personlige skattytere vil nærmest utelukkende være av «lav verdi». Det gir inntrykk av et klasseskille, der de store behandles i nemnd og de små i direktoratet. Det at sekretariatet har måttet leie inn ansatte fra skattekontorene gjør heller ikke problemet med uavhengighet mindre.
Problemets kjerne er flere styringslinjer
Sekretariatet må forholde seg til to styringslinjer. På den ene siden Skattedirektoratet, som har ment at skattekontorene skal skrive omfattende redegjørelser i sakene, så sekretariatet kan basere sitt arbeid på disse uten å gå grundig inn i saken selv. Dette har bidratt til lang saksbehandlingstid på skattekontorene. Den andre er lederen av nemnda, som mener sekretariatet selv må gå grundig gjennom sakene, slik at skattyter er sikret en uavhengig behandling.
Formålet med den nye klageordningen har vært at klagesakene skal behandles av en uavhengig nemnd. Det fordrer at sekretariatet faktisk tar en selvstendig vurdering før de innstiller til skatteklagenemnda, for å unngå å bli en sandpåstrøer på skattekontorenes vedtak.
– Regnskap Norge var svært skeptiske til at flere typer klager i høst ble overført til Skattedirektoratet for behandling. Dette er stikk i strid med hva som var formålet med å legge om klageordningen, nemlig å sikre en helt uavhengig nemnd.
Hindre dobbeltbehandling
Rapporten foreslår at skattekontorenes medvirkning i klagesaksbehandlingen begrenses. – Det er fornuftig! Dobbeltbehandlingen som har pågått er ingen tjent med. Uavhengigheten sikres også best slik.
Regnskap Norge heier på tiltaket om å tilføre sekretariatet 20 ekstra saksbehandlerårsverk for å sikre en rask nedbygging av restansene.
– Vi mener imidlertid at disse 20 burde vært en fast oppbemanning også etter at restansene er nedbygget. Vi har liten tro på at det det blir mindre kompliserte saker fremover. Færre klagesaker er det vel heller ingen grunn til å anta at det skal bli – heller tvert i imot.
Løsriv Skatteklagenemnda fra skattemyndighetene
– For å sikre nemdas uavhengige rolle kunne man sett nærmere på om Skatteklagenemnda bør løsrives fra skattemyndighetene. Det vil utgjøre et sterkere tiltak enn dem rapporten anbefaler. Helt konkret burde Finansdepartementet overta etatsstyringsrollen for sekretariatet, lik en rekke andre nemnder er administrativt underlagt sitt fagdepartement. Dette ville etter vår oppfatning tydeliggjøre nemndas uavhengige rolle fra skattemyndighetene. Det ville også redusere potensiell kamp om ressurser og kompetanse i klageprosessen. Bare slik kan man sikre en helt uavhengig nemnd.
Regnskap Norge håper Finansdepartementet gjennomfører tiltakene rapporten foreslår for å sikre at den nye Skatteklagenemnda blir den rettsikkerhetsgarantien den var ment å være. Med unntak av de mest ressurssterke er nemlig Skatteklagenemnda siste instans i klagebehandlingen for de fleste av oss.
Nøkkelord
Kontakter
Marit Kaarbø LøvoldKommunikasjonsansvarlig
Tel:99029507marit.lovold@regnskapnorge.noBilder

Om Regnskap Norge
Regnskap Norge er en profesjons- og bransjeforening for autoriserte regnskapsførere i Norge. Foreningen har over 8 000 medlemmer, og majoriteten av medlemsmassen har sitt daglige virke i regnskapsbransjen. Regnskap Norge driver et omfattende kvalitets- og informasjonsarbeid, gir faglig støtte til medlemmene og følger bransjeutviklingen tett. Foreningen ivaretar også medlemmenes interesser overfor myndigheter og politiske institusjoner, og er en viktig høringsinstans.
Følg pressemeldinger fra Regnskap Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Regnskap Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Regnskap Norge
Regnskap Norge: Rekordhøy innlevering av årsregnskap og skattemeldinger.9.7.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Ferske tall fra Brønnøysundregistrene viser rekordhøyt antall innleverte årsregnskap. Skatteetaten melder om det samme for skattemeldinger fra næringslivet. – Dette er ikke bare for spesielt interesserte, men for alle som er opptatt av god informasjon om økonomien i norsk næringsliv og at riktige skatter og avgifter betales. I år ser vi rekordhøy innlevering av tidlig rapportering av årsregnskaper og skattemeldinger. Det er en positiv utvikling vi håper fortsetter, sier Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.
116 000 foretak står i fare for å få tvangsmulkt8.7.2025 07:55:00 CEST | Pressemelding
Mange har fortsatt ikke rapportert inn reelle rettighetshavere til nytt register. Fristen for å unngå tvangsmulkt er 31. juli. - Det nye registeret, register over reelle rettighetshavere, ble opprettet i fjor høst for å motvirke hvitvasking, terrorfinansiering og økonomisk kriminalitet. Formålet med registeret er å gi oversikt over hvem som egentlig eier hva av virksomheter i Norge, forteller Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.
Regnskap Norge foreslår forenklingsinstruks til hele forvaltningen3.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Finansdepartementet har instruert Finanstilsynet til å jobbe målrettet med forenklinger. – Det er ikke gjort systematisk overfor alle etater. Her er en gullkantet mulighet som vi oppfordrer myndighetene til å ta tak i. Et mål bør være å redusere omfang og tid brukt på rapportering for å frigjøre ressurser til verdiskaping, sier Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.
Endelig – pliktig EHF: Vil redusere næringslivets kostnader med flere milliarder kroner1.7.2025 14:53:23 CEST | Pressemelding
Regjeringen har i dag foreslått å innføre såkalt pliktig e-faktura. Regjeringen anslår at dette vil bidra til å redusere administrative byrder for næringslivet med 9,7 milliarder kroner. – Dette er en merkedag! Regnskap Norge har i lenger tid tatt til orde for en slik løsning. Dette er et viktig bidrag i arbeidet med å redusere administrative kostnader for næringslivet. I tillegg vil dette være nyttig i arbeidet med å bekjempe økonomisk kriminalitet gjennom økt sporbarhet av transaksjoner, sier Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.
Slakter forslag om utsettelse av betaling på formuesskatt1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
I går utløp høringsfristen for regjeringens forslag til ordning for utsatt betaling av formuesskatt for personlige skattytere med virksomhetsformue. – Dette er et dårlig forslag. Den foreslåtte ordningen er ikke regningssvarende og løser ikke de underliggende problemene med formuesskatt på arbeidende kapital. Når regjeringen i tillegg foreslår en svært høy rente som del av en løsning, vitner det om liten forståelse for næringslivets utfordringer, sier Rune Aale-Hansen adm. direktør i Regnskap Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom