UiT Norges arktiske universitet

Rektoratets tale til studentene

Del

14. august starter studieåret ved UiT Norges arktiske universitet. Her følger talen som blir holdt til studentene i Alta (av prorektor Kathrine Tveiterås), Harstad (av viserektor Rikke G Gjærum), Narvik (av prorektor Camilla Brekke), og Tromsø (av rektor Dag Rune Olsen).

Fra studestart i 2019. Foto: David Jensen / UiT
Fra studestart i 2019. Foto: David Jensen / UiT

Kjære alle sammen, velkommen til nytt akademisk år, som UiT i år markerer samtidig på alle våre campuser i Nord-Norge. 

Kjære studenter, hjertelig velkommen til UiT Norges arktiske universitet 

Ráhkis studeanttat, váimmolaš bures boahtin UiT Norgaa árktalaš universitehtii 

Rakkhaat studentit, syδämellisesti tervettulemaa Norjan arktisheen universiteethiin 

Dear students, a warm welcome to UiT The Arctic university of Norway 

Et særlig varmt velkommen til deg som er ny student og ny i byen. Rundt deg har du mennesker du vil like å bli kjent med. Du skal også oppdage favorittstedene i byen, ved sjøen og på fjellet. 

Kanskje ledsages dette nye og spennende av usikkerhet. Du har lagt ut på en reise - fra det kjente mot det ukjente. Omfavn usikkerheten; for stillstand er ikke målet, og reisen vil bli din venn de neste årene. 

Om noen dager sitter du på den første forelesningen, der underviseren har valgt ut noen begreper, noen teorier og noen resultat fra forskningen som du blir presentert for. Noe annet er valgt vekk. Du får lister over artiklene, kapitlene og bøkene vi anbefaler deg å lese. Slik kan du tilegne deg den kunnskapen og de ferdighetene som vi i dag tror vil gi deg den beste utrustingen til å ta del i, utvikle og omstille samfunns- og næringsliv. Viktigere enn det, er den prosessen du lærer og som setter deg i stand til kontinuerlig å tilegne deg ny og oppdatert kunnskap og innsikt.  

Denne reisen, denne ekspedisjonen, den er din. Vi som lærere er ressurser du kan gjøre nytte av underveis. Vi er her for å legge til rette for dine egne oppdagelser og dine dykk i faget, for å veilede deg og gjøre deg trygg i valgene du skal ta i din læring. Vi er her for deg som har lagt ut på en reise, en ekspedisjon - fra det kjente mot det ukjente.  

Om noen år er du den trygge læreren i klasserommet, den strategiske forretningsutvikleren, den ettertraktede eksperten på datasikkerhet eller den den observante sykepleieren ved senga.  

Du har ikke kommet dit først og fremst fordi vi fortalte deg alt som er viktig, fordi vi traff innertieren da vi laget forelesningene, litteraturlistene, planla praktiske øvelser eller formulerte oppgavene du skal løse.  

Du har heller ikke kommet dit fordi du traff blink da du prioriterte hva du skulle repetere i dagene før eksamen.  

Du har kommet dit fordi det skjer noe enda viktigere mens du jobber med faget og ferdighetene:  

Du blir glad i selve kunnskapsreisen, i ekspedisjonen, fra det du vet, mestrer og mener i dag til det du kan vite, mestre og mene i morgen. 

null
Rektor Dag Rune Olsen hilser på studenter ved semesteråpningen i 2022. Foto: Jørn Berger-Nyvoll / UiT

Hold fast på gleden over denne reisen, og legg ut på nye ekspedisjoner, fra det kjente til det ukjente, også lenge etter at du har mottatt vitnemålet.  

For når innstillingen til kunnskap blir like viktig som kunnskapen selv, får du et sunt og kritisk blikk til det det du selv vet og mener,  

og du går åpent og nysgjerrig i møte med ny innsikt og med de som kan og mener noe annet enn deg selv.  

«Søk sannheten (...) og ønsk motstemmer velkommen». Det er den tredje av de ti ytringsvettreglene som den norske ekspertgruppen om akademisk ytringsfrihet la fram i fjor. For det er nettopp gjennom nye synspunkt, nytt blikk og nye perspektiver vi kan utfordre eksisterende kunnskap og dermed få ny innsikt og erkjennelse. Kraften i de bedre argumenter, slik den tyske filosofen Jürgen Habermas formulerte det, er selve fundamentet for en vitenskapelig kunnskapsutvikling.  

Nettopp derfor er «det et mål at flere, og ikke færre synspunkter kommer frem», slik ekspertgruppen presiserer, og den sier også at ytringsfriheten i seg selv ikke er tilstrekkelig.  

Den frie, akademiske ytring er selve jorda som gir den vitenskapelige kunnskapsutviklingen næring, mens godt ytringsvett og god ytringskultur er lyset som skal til for at sannhetssøken kan blomstre. Blant rådene for god ytringskultur blir vi også minnet om at «det går an å være vennlig, selv om du er uenig» og at vi skal bruke flere argumenter og færre karakteristikker.  

Det er denne kulturen vi inviterer deg til å bli med oss å skape, fordi du våger å være på reise, fordi du har lagt ut på en ekspedisjon fra det kjente mot det ukjente, fra det du vet, mestrer og mener i dag til det du kan vite, mestre og mene i morgen.  

Da blir du også mer enn læreren, sykepleieren, forretningsutvikleren og IT-konsulenten som skolen, helsevesenet og bedriftene trenger. Du blir det åpne, rause og sannhetssøkende mennesket som samfunnet sårt trenger.  

Kjære student og reisefølge, vær velkommen og takk for at du valgte UiT! 

Kontakter

Følg pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiT Norges arktiske universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye