Asplan Viak

Rekordvekst i norsk solkraftmarked

Del

En fersk rapport Asplan Viak har laget på oppdrag av Solenergiklyngen viser store muligheter for vekst og arbeidsplasser innen solenergi i Norge. Solkraftmarkedet har doblet seg fra 2018 til 2019.

Solceller på taket til Powerhouse Kjørbo. Foto: Chris Aadland
Solceller på taket til Powerhouse Kjørbo. Foto: Chris Aadland

Asplan Viak har på oppdrag for Solenergiklyngen gjennomført et prosjekt for å kartlegge og beskrive den samfunnsmessige nytten i aktivt å utvikle solenergibransjen i Norge. 

i fjor ble det installert over 51 MW med solceller i Norge. Dette er mer enn dobbelt så mye som året før.

Tallene fra 2019 viser at det i fjor ble det installert over 51 MW med solceller i Norge. Dette er mer enn dobbelt så mye som året før. Om lag 60 prosent av solcellekapasiteten ble installert på nærings- og industribygg, mens 35 prosent ble installert hos private husholdninger.  Samlet sett var det installert om lag 120 MW med solceller i Norge ved utgangen av 2019. Over 100 MW er tilknyttet strømnettet.

Siden utgangen av 2015 har at solcellekapasiteten i Norge åttedoblet seg.

Solenergi er det foretrukne valget fremover

Asplan Viak er partner i Solenergiklyngen og har fått oppdraget med å lage en rapport om hvilke jobber som skapes i solenergibransjen. Markedsrapporten gir en status på markedet og teknologiutviklingen, og viser det store bildet for solenergi de neste årene.

- At økning i markedet fortsetter viser at både husholdninger og næringslivet har en økende bevissthet rundt hva solkraft er. Man har sett hva som kommer til å skje globalt. Dette innebærer dramatiske endringer. Solenergi blir det foretrukne valget på grunn av lav pris og av klimahensyn, sier Peter Bernhard, Sivilingeniør Energi og miljø i Asplan Viak.

En sentral konklusjon i rapporten er at potensialet for et nytt norsk industrieventyr innenfor den viktigste energibæreren globalt innen noen få tiår, bør være enormt. Men det krever politisk enighet, mot, risikovillighet og handlekraft i tett samarbeid med et innovasjons- og omstillingssultent norsk næringsliv, heter det i rapporten. 

Mot fullelektrifiserte samfunn

Solenergiaktørene har vært i vekst i 2019, både i antall firma og i volum solenergi.

- Nå er tiden inne for å legge til rette for den veksten i solenergi vi trenger for å bli et fullelektrifisert samfunn. På den måten kan både solenergibransjen og det grønne skiftet komme styrket ut av koronakrisen, sier daglig leder i Solenergiklyngen, Trine Kopstad Berentsen

Offentlige initiativer, som for eksempel Plusskundeordningen og støtteordninger for husholdningsanlegg, kombinert med en sterkt økende etterspørsel både fra private- og offentlige aktører er noe av forklaringen på rekordveksten vi ser i norsk solkraftmarked.

- Ser vi bare på solcellekapasiteten som er knyttet til strømnettet i Norge er den nå mer enn 30 ganger så stor som i utgangen av 2015. I løpet av fire år har den økt fra rundt 3 MW til over 100 MW. Dette kommer ikke som noen overraskelse på oss, og vi ser at solkraft vokser raskt i Norge, akkurat som i våre naboland og resten av verden, sier avdelingsingeniør i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Jarand Hole.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Solceller på taket til Powerhouse Kjørbo. Foto: Chris Aadland
Solceller på taket til Powerhouse Kjørbo. Foto: Chris Aadland
Last ned bilde

Dokumenter

Lenker

Om Asplan Viak

Asplan Viak
Asplan Viak
Kjørboveien 20
1337 Sandvika

+47 417 99 417http://www.asplanviak.no

Asplan Viak er et av Norges største rådgivende ingeniør- og arkitektfirmaer. Selskapet har i snart 60 år bistått med tverrfaglig rådgivning og analyser til offentlig og privat virksomhet. Vi har over 1100 medarbeidere, fordelt på 31 kontorsteder. Virksomheten er organisert i to divisjoner: Plan og Arkitektur og Bygg og Infrastruktur. Asplan Viak er eiet av Stiftelsen Asplan.

Våre rådgivere representerer mange fagfelt. Vi jobber ofte i tverrfaglige team og ønsker å utvikle helhetlige, miljøriktige og funksjonelle løsninger – i dialog med våre oppdragsgivere.

Følg saker fra Asplan Viak

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Asplan Viak på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Asplan Viak

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom