Rekordstort klimaprosjekt til Norge: 270 millioner for å bekjempe klimaendringene

Mer ekstremvær, høyere temperatur i havet og stigende havnivå. Utfordringene er mange i tiden som kommer, derfor er 12 særdeles sårbare, regioner i Europa nå blitt utpekt som kjerneområder som i prosjektet som har fått navnet Resist.I Norge er Vesterålen et slikt område, og blir dermed spydspissen i prosjektet som ved hjelp av innovasjon, vitenskap og teknologi skal gjøre regionene mer bærekraftige.
–Vi er både glade og stolte for at for at RESIST-prosjektet blir realisert. Vi ser dette som en stor anerkjennelse av den kompetansen og erfaringen vi har skaffet oss gjennom blant annet samarbeidet med Vesterålen og forsknings- og innovasjonssatsingen GaiaVesterålen. Sammen skal vi gjøre styremaktene i stand til å ta bedre beslutninger, sier Odd Are Svensen. Han er forskningssjef i SINTEF, forskningsinstitusjonen som nå skal lede hele 56 partnere over hele Europa.
Et viktig bidrag
Ved hjelp av digitale modeller skal forskerne visualisere alt fra hvordan havet stiger og klimaet påvirker. Dette skal brukes til å forklare klimaeffekten i regionene for styresmaktene. Helt konkret vil man gjennomføre storskala utprøvinger av innovasjoner for klimatilpasning i de 12 utpekte regionene, for deretter overføre kunnskap og innovative løsninger mellom regionene. Prosjektet som har et totalbudsjett på nesten 270 millioner kroner (26,6 millioner euro), er et samarbeidsprosjekt med 56 partnere fra EU, Norge og Ukraina over en femårsperiode.
– Prosjektet er et viktig bidrag for SINTEFs strategi for å støtte FN bærekraftsmål og vil bidra til at lokalsamfunn og næringsliv bedre kan møte klimaendringene. Prosjektet er et eksempel hvordan SINTEF kan bidra med digital teknologi som kan brukes til endring og beslutningsstøtte for å redusere konsekvensene av klimaendringen,» sier Morten Dalsmo, konserndirektør i SINTEF.
Fremtidens løsninger
Sammen med SINTEF-forskerne har aktører i Vesterålen i flere år arbeidet med teknologiutvikling, samt mobilisering av lokalsamfunnet for å tilpasse seg klimaendringene. Derfor kommer norske partnere vil spille en nøkkelrolle i RESIST.
– Dette er fantastiske nyheter og vil ha stor betydning for Vesterålen. Som kystkommuner er Vesterålen i stor grad avhengig av havet både når det gjelder fiskeri og turisme. Gjennom RESIST får Vesterålen ta del i et viktig prosjekt som både kan si noe om og komme med løsninger på fremtidens klimautfordringer, sier Hugo Jacobsen, leder i Vesterålen Regionråd.
For lokalsamfunnene
RESIST vil få stor betydning for lokalsamfunnet i Vesterålen framover. GaiaVesterålen-plattformen vil videreutvikles for å vise frem virkning av klimaendringer og bidra til at lokalsamfunnet, både privat og offentlig sektor, samt husholdningene blir mer miljøvennlige og slutter opp om miljøkontrakten som står sentralt i GaiaVesterålen. .
–Vi har alltid levd av og med naturen og det må vi sørge for at vi kan gjøre i framtida også, fordi verden er i forandring. Jeg tror regioner som Vesterålen har en viktig rolle å spille i å stoppe klimaendringene, menn også i å spre kunnskap om klimatilpasning. Gjennom Resist vil vi utvikle et verktøy som kan hjelpe oss i å planlegge bedre for et endret klima i framtida, sier Ane Høyem, prosjektleder for GaiaVesterålen.
Nøkkelord
Kontakter
Senior forretningsutvikler Vilija Balionyte-Merle, e-post: Vilija.Balionyte-Merle@sintef.no, tlf +4748099794
eller
Forskningsleder Jan Håvard Skjetne, e-post: jan.h.skjetne@sintef.no , tlf +47 93409191
Bilder

Lenker
Om SINTEF
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 75 nasjoner og en årlig omsetning på over tre milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Norsk teknologi sørger for japansk klimagevinster27.6.2025 11:22:24 CEST | Pressemelding
Ti millioner CO₂-varmepumper til varmtvann solgt – miljøseier med norske røtter
Sanntidsdata er nødvendig for å utvikle fremtidens smarte bygg24.6.2025 09:35:32 CEST | Pressemelding
Tilgang til sanntidsdata er avgjørende for å få bygninger som er både energieffektive, smarte og fleksible.
SINTEF får nøkkelrolle i to nye forskningssentre for fremtidens transport19.6.2025 14:09:54 CEST | Pressemelding
Sjefforsker Marianne Ryghaug i SINTEF skal lede forskningssenteret TRACE som skal utvikle kunnskap og løsninger for et transportsystem som tar hensyn til natur, miljø og arealbruk.
Regjeringen styrker Norges infrastruktur for kvanteforskning19.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
NorFab tildeles 35 millioner kroner for å sørge for at Norge henger med i det internasjonale kunnskapskappløpet om kvanteteknologi.
Nytt AI-verktøy skal forutsi risiko for klimarelaterte byggskader18.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Et nytt forskningsprosjekt ledet av Wenn Property og SINTEF skal utvikle et AI-verktøy som analyserer risiko for byggskader og foreslår forebyggende tiltak.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom