Plan International Norge

Rekordsalg av feministisk eventyrbok

Del

Et tredje opplag av eventyrboka «Ut på Eventyr», 12.500 bøker, er trykket siden boken kom i butikk i slutten av oktober. - At vi nå kan presentere de klassiske eventyrene i en ny drakt der kjønnsperspektivene er snudd, har nok vekket både nysgjerrighet og entusiasme hos leserne, sier forlegger Anne Gaathaug.

"Ut på eventyr" er på topplisten til Bok356 for skjønnlitterære barnebøker.
"Ut på eventyr" er på topplisten til Bok356 for skjønnlitterære barnebøker.

Eventyrboken, "Ut på eventyr", er et samarbeid mellom Plan International Norge, og Papermoon Publishing. Boken er en samling av 14 nyskrivinger av gamle folkeeventyr, signert noen av landets største forfattere.

– Boken utfordrer gamle, stereotypiske holdninger om hva jenter og gutter kan, og ikke kan si, gjøre og være. Her er ikke jenter bare vakre prinsesser og gutter sterke riddere. Det er heller ingen konger som gir bort både døtre og halve kongeriker, eller prinser som kysser sovende prinsesser, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.

En ny generasjon eventyr

Forfatter Nina Lykke har skrevet om Keiserens nye klær til Dronningens nye klær. I denne fortellingen er det kvinnelige toppledere som styrer landet, både med humor og gode medmenneskelige verdier.

– Ut på eventyr har vært en veldig morsom bok å jobbe med. I tillegg til å skrive et av bidragene, har jeg også hatt ansvar for designet. De ulike forfatterne har løst sine tekster på finurlig vis, alt akkompagnert av de fantastiske illustrasjonene til Victoria Haallman Hamre, sier forfatter Nina Lykke.

Flere av fortellingene utfordrer tradisjonelle kjønnsroller. Forfatter Mahmona Khan ser dette som svært positivt.

– Det var en gøyal utfordring, men da kjønnsrollene ble byttet skjedde noe magisk. Helter ble heltinner som gjorde modige ting. Selv valgte jeg et eventyr der jeg lot meg inspirere av Malala, sier Khan.

Boken selges i butikk og på nett hos Ark og Norli over hele landet, og i nettbutikken til Plan International Norge. Boken finnes også som lydbok hos de ulike bokforhandlerne. 

Boken er et ledd i en holdningskampanje fra Plan, om at ordene og språket som omgir oss påvirker de valgene vi tar og våre holdninger til folk. Stadig flere undersøkelser konkluderer med at ord påvirker selvfølelsen, selvbildet og selvtilliten vår. 

 De herlige eventyrene våre ble skrevet i en annen tid og da vi tenkte helt annerledes om hverandre. Det har vært moro å få lov til å skrive om et godt, gammelt eventyr med 2021-briller på, sier forfatter Tom Egeland.

Ord påvirker

Å løse noen av verdens størst utfordringer for barns rettigheter handler både om konkrete tiltak, som for eksempel å bygge en skole, og om møtet mellom mennesker og samtalen. Hvert år gjennomfører Plan samtaler med 1,4 millioner barn og deres familier, og støtter unge aktivistgrupper som bruker stemmen sin for å løfte jenters rettigheter og likestilling.

 Å endre holdninger krever små og store investeringer fra oss alle. Vi ser hvor viktig det er å bruke et språk som får jenter og gutter til å se på hverandre – og seg selv – som likeverdige. Når vi bruker stemmen vår riktig, da kan noe så enkelt som ord skape endring. Samtalen kan like gjerne starte hjemme i stua med et barn på fanget og en eventyrbok, sier Partapuoli.

Til journalist:

For intervjuer og mer informasjon, vennligst kontakt pressekontakt under.

Om eventyrboken «Ut på eventyr: 13 + 1 eventyr som er snudd og vridd litt på»: 

  • Boken er en samling av 14 folkeeventyr som er snudd og vridd litt på av forfatterne Amal Aden, Sofia Knudsen Estifanos, Alexander Fallo, Tom Egeland, Helga Flatland, Frode Grytten, Victoria H. Hamre, Kristin Fridtun, Vigdis Hjorth, Mahmona Khan, Hanne Linander, Nina Lykke, A. Audhild Solberg, Gunnar Stålesen og Helene Uri. Illustrasjoner er av Victoria Haallman Hamre.
  • Boken er et samarbeid mellom Plan International Norge, Papermoon Publishing og redaktør Helene Uri.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

"Ut på eventyr" er på topplisten til Bok356 for skjønnlitterære barnebøker.
"Ut på eventyr" er på topplisten til Bok356 for skjønnlitterære barnebøker.
Last ned bilde
Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.
Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.
Last ned bilde
Foto: Nina Lykke
Foto: Nina Lykke
Last ned bilde
Foto: Kjetil Andersen
Foto: Kjetil Andersen
Last ned bilde
Foto: Mahmona Khan
Foto: Mahmona Khan
Last ned bilde

Om Plan International Norge

Plan International Norge
Plan International Norge
Tullins gate 4C
0166 Oslo

56 09 99 09http://www.plan-norge.no

Plan International er en global bistandsorganisasjon som jobber for at alle barn skal ha like muligheter. Men der barn ikke har det bra, har jenter det verst. Derfor setter Plan jenter først. Vi jobber i mer enn 50 land og driver prosjekter i 55.000 lokalsamfunn verden over. Vi jobber særlig med barns beskyttelse mot vold og overgrep, forhindre barneekteskap, få unge ut i arbeid, og for tenåringsjenter i kriser.

Følg pressemeldinger fra Plan International Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Plan International Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Plan International Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom