OsloMet

Rekordopptak til OsloMet

Del

Aldri før har så mange søkere fått tilbud om studieplasser ved OsloMet. Spesielt populære er studier i sykepleie, sosialfag, og økonomi og ledelse. – Vi ser flere mulige sammenhenger mellom årets opptakstall og koronasituasjonen, sier prorektor for utdanning, Nina Waaler.

Foto: Benjamin A. Ward / OsloMet
Foto: Benjamin A. Ward / OsloMet

OsloMet opplever i år økt interesse for høyere utdanning. 7939 søkere fått tilbud om studieplass ved universitetet, noe som er over 500 flere enn i 2019. Ved hele 37 av studiene ved OsloMet må søkerne i år ha en poengsum på over 50 for å komme inn.

Prorektor for utdanning ved OsloMet, Nina Waaler, sier trenden er gledelig, og ser flere mulige sammenhenger med koronasituasjonen.

−  Den økte arbeidsledigheten vi har fått den siste tiden, har nok gjort at flere ønsker å ta høyere utdanning, sier Waaler.

Pågangen til årsstudier har vært ekstra stor ved OsloMet i år, med hele 50 prosent flere søkere enn i fjor. Økonomi og ledelse, dokumentasjonsforvaltning, og medier og kommunikasjon er blant de mest ettertraktede årsstudiene.

− Det er sannsynlig at mange som har blitt permittert eller mistet jobben denne tiden, vil benytte sjansen til å heve kompetansen sin det neste året. OsloMet vil fortsette å satse på et bredt og fleksibelt utdanningstilbud for å fylle kompetansebehovene i samfunnet i tiden fremover, sier prorektor Nina Waaler.

Sammenlignet med 2019 har rundt 200 flere over 30 år fått plass på studier ved OsloMet.

Populære helseutdanninger

Flere helse- og sosialfaglige utdanninger som sykepleie, barnevern og vernepleie har hatt markant økte søkertall, og dermed også økte poenggrenser for opptak. For å komme inn på sykepleierutdanning i Pilestredet må søkerne i år ha 50 poeng, mens de i fjor kunne klare seg med 47,9.

− Vi ser at utdanninger til yrker som handler om å hjelpe andre mennesker, stadig blir mer populære. Dette kan også være en effekt av koronasituasjonen, som så tydelig har vist hvor viktige helsearbeidere er for samfunnet. Det er godt å se at søkerne strømmer til disse utdanningene, som vil gi sikker jobb i fremtiden, sier prorektor Nina Waaler.

Waaler tror også variasjonen i sykepleieryrket trekker søkere.

− Sykepleieryrket er ikke et rent omsorgsyrke, det er for eksempel mye høyteknologi i sykepleieres hverdag. Dette har nok blitt ekstra tydelig for folk den siste tiden.

OsloMet opplever også økt interesse for mer teknologiske og andre typer helseutdanninger som bioingeniør, ortopediingeniør, tannteknikk, ergoterapi og fysioterapi. De som ønsker å bli ortopediingeniører, og lage proteser og andre hjelpemidler, må i år ha minst 58,8 poeng, mot 56, 1 i fjor. Også på fysioterapi er det hard kamp om plassene, med en poenggrense på 57,3, mot 55,7 i fjor.

Digitalisering og teknologi

Studier innenfor journalistikk, medier og kommunikasjon, og informasjonsteknologi fortsetter å være svært ettertraktede. Nesten 17 prosent flere har i år mediefag ved OsloMet som sitt førstevalg.

− Denne trenden speiler mediealderen vi lever i, og viser at den altomfattende digitaliseringen av samfunnet gir et trykk på studier som gir digital kompetanse, sier Nina Waaler.

OsloMet har også økte poenggrenser for dataingeniør- og informasjonsteknologistudier. Poenggrensen på informasjonsteknologi er i år på 56, nesten ett poeng høyere enn fjoråret. 

− Det er flott om universiteter og høgskoler har nådd frem med budskapet om at IT ikke bare handler om koding, men om å utvikle løsninger for samfunnet, sier Waaler.

− Vi ser også at de siste åras økning i kvinneandel på flere teknologiske studier fortsetter, sier hun.

Hele 38 prosent av de nye studentene på anvendt datateknologi er i år kvinner, mens kvinneandelen på IT-studiene ved OsloMet samlet er på 31 prosent.

Høyt kvalifiserte søkere til lærerutdanning

Søkertallene til lærerutdanningene går ned ved de fleste universitetene og høgskolene i landet i år. Selv om dette også er tilfelle ved OsloMet, har poenggrensene for de ulike lærerutdanningene gått noe opp. 

Poenggrensen for å komme inn på grunnskolelærerutdanningen med engelsk fordypning har eksempelvis økt fra 47,8 til 48,9, mens studenter som ønsker fordypning i matematikk i år må ha hele 52 poeng for å få opptak til studiet.

− De høye poenggrensene tross lavere søkertall, tyder på at vi har fått ambisiøse lærerstudenter til OsloMet, som både er motiverte og godt kvalifiserte, sier prorektor for utdanning, Nina Waaler.

Topp 10: poenggrenser OsloMet

1.  Økonomi og ledelse, deltid, årsstudium - 64,5 poeng

1.  Økonomi og ledelse, årsstudium - 64,5 poeng

3.  Journalistikk, bachelor - 59,3 poeng

4.  Medier og kommunikasjon, årsstudium - 59 poeng

5.  Ortopediingeniør, bachelor - 58,8 poeng

6.  Prehospitalt arbeid - paramedic, bachelor - 58,7 poeng

7.  Drama og teaterkommunikasjon, årsstudium - 58,4 poeng

8.  Dokumentasjonsforvaltning, årsstudium - 58 poeng

9.  Design og kommunikasjon i digitale medier, årsstudium, deltid - 57,5 poeng

10. Fysioterapi, bachelor - 57,3 poeng

Topp 10: antall førstevalgssøkere OsloMet

1.  Sykepleie, bachelor, Oslo − 1365 søkere

2.  Økonomi og administrasjon, bachelor − 921 søkere

3.  Fysioterapi, bachelor − 906 søkere

4.  Sosialt arbeid, bachelor − 811 søkere

5.  Barnevern, bachelor − 742 søkere

6.  Vernepleie − 677 søkere

7.  Administrasjon og ledelse i offentlig virksomhet − 649 søkere

8.  Prehospitalt arbeid - paramedic, bachelor − 634 søkere

9.  Sykepleie, bachelor, Kjeller − 534 søkere

10. Barnehagelærer, bachelor  − 522 søkere

Følg pressekonferansen direkte her fra kl. 10.00 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: Benjamin A. Ward / OsloMet
Foto: Benjamin A. Ward / OsloMet
Last ned bilde
Prorektor Nina Waaler. Foto: Sonja Balci / OsloMet
Prorektor Nina Waaler. Foto: Sonja Balci / OsloMet
Last ned bilde

Dokumenter

Om OsloMet

OsloMet
OsloMet
Postboks 4, St. Olavs plass
0130 Oslo

67 23 50 00http://www.oslomet.no

OsloMet – storbyuniversitetet (tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus) har cirka 18.000 studenter og 2.100 ansatte, og har studier i Pilestredet, på Kjeller og i Sandvika.

OsloMet tilbyr et bredt spekter av høyere utdanning innen profesjonsrettede studier i Norge.

OsloMet er også en ledende leverandør av forskningsbasert kunnskap for velferdssamfunnet.

Følg saker fra OsloMet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra OsloMet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra OsloMet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom