Meteorologisk institutt

Rekordmild og våt januar

Del
Det har vært en mild og våt januar, og rekordene for temperatur og nedbør har stått i kø.

I januar endte temperaturen for hele landet 1,7 grader over det som har vært snittemperaturen de siste 30 årene. Det ble satt flere rekorder for både høyeste temperatur målt i januar, og for månedsnedbør, døgnnedbør og lite nedbør. 

– Mange rekorder og store kontraster oppsummerer januarværet bra. Trenden vi ser er at det går lengre tid mellom de gode, gammeldagse vintrene, og at milde og nedbørrike vintre kommer hyppigere, sier klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt. 

Sunndalsøra i Møre og Romsdal fikk månedens høyeste maksimumstemperatur 24. januar, da gradestokken viste 13,6 grader. På den andre siden fikk Kautokeino i Troms og Finnmark den laveste minimumstemperaturen 8 januar, med -35,8 grader. 

Store kontraster for nedbør

I tillegg til mye mildvær, ble det også vått flere steder i landet. For hele landet falt det 45 prosent mer nedbør enn normalt. 25 stasjoner satt ny januar-rekord for høy månedsnedbør. Og det ble satt hele 32 rekorder for døgnnedbør, altså den største mengden regn vi har registrert på en målestasjon i løpet av 24 timer.

– Størst avvik ble registrert i Trøndelag, Møre og Romsdal og Innlandet, der det falt to til tre ganger mer nedbør enn normalen, sier Mamen. 

Mens det var nedbørsrekorder flere steder i landet, ble det derimot målt rekordlite nedbør for januar på fem stasjoner i Viken. 

– En rekke stasjoner på Østlandet fikk 75 til 85 prosent mindre nedbør enn normalt. Det har vært en måned preget av mange rekorder og store kontraster, sier Mamen.

Det våte været forklares med at det har vært en hyppig passasje av lavtrykk fra vest mot landet vårt. Det fører til nedbør fra Rogaland til Vest-Finnmark, mens Østlandet ligger i le.


Her var det våtest:

  • Øvstedal i Voss: 739,3 millimeter nedbør, 99 prosent mer nedbør enn normalt
  • Hovlandsdal i Fjaler: 735,1 millimeter, 96 prosent mer nedbør enn normalt
  • Gullfjellet i Bergen: 721,1 millimeter, 56 prosent mer nedbør enn normalt

Her var det tørrest:

  • Mjøndalen - Orkidehøgda i Drammen: 7,4 millimeter, 86 prosent mindre nedbør enn normalt
  • Nesbyen - Todokk: 7,6 millimeter, 76 prosent mindre enn normalt
  • Drammen - Tinghus: 7,7 millimeter, 84 prosent mindre enn normalt 

Se hele rapporten for januar 2022 på met.no.

Kontakter

Klimavakten:
klimavakten@met.no
Telefon: 480 66 358

Jostein MamenKlimaforskerMeteorologisk institutt

Kan nås på telefon kl 8-15.45 på ukedager

Tel:90993913josteinm@met.no

Bilder

Lenker

Om Meteorologisk institutt

Meteorologisk institutt
Meteorologisk institutt
Postboks 43 Blindern
0313 Oslo

22 96 30 00http://www.met.no

Følg pressemeldinger fra Meteorologisk institutt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Meteorologisk institutt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Meteorologisk institutt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye