Nærings- og fiskeridepartementet

Rekordmange ungdommer søker seg til sjømatfagene

Del

Interessen blant videregående-elever for å utdanne seg innen sjømatfagene øker. Det viser årets søkertall til videregående opplæring.

– Jeg er utrolig glad for at så mange ungdommer søker seg til de blå yrkesfagene. De siste fem årene har vi sett en dobling i antall unge som søker seg til fiskerirettede utdanninger. Det er veldig viktig, for dette er en næring som vil fortsette å vokse og vil være veldig viktig for oss i fremtiden, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen.

Årets søkertall for videregående opplæring viser at flere elever velger yrkesfag. Flere unge søker seg også til sjømatfagene.

Fiske og fangst er et andreårs kurs i den videregående opplæringen og har en økning på over 12 prosent fra 2020 til 2021, mens tilvarende for akvakultur øker med 6 prosent. Totalt er det nå til sammen 589 elever som ønsker seg til sjømatfagene.

Ser vi på utviklingen de fem siste årene, har antall søkere til de blå yrkesfagene økt betraktelig. Det er nærmest en dobling i ungdom som ønsker seg til fiske og fangst, mens søkertallene til akvakultur viser en økning på rundt 40 prosent.

Andelen jenter som søker seg til sjømatfagene er på 21 prosent. Antall jenter som søker seg til fiske og fangst er økende, det er også jenteandelen.

Norsk TikTok-stjerne inspirerer ungdom

Flere unge får øynene opp for fiskeri som mulig karrierevei. Forrige uke møtte fiskeri- og sjømatministeren møtte TikTok-stjernen Benjamin Bakke (24). Med navnet "Fisherbenny" gir han innblikk i livet som fisker i Nordsjøen. Videoene har inspirert millioner av unge til å ville bli fiskere.

– Jeg heier på "Fisherbenny" og videoene hans. Norge trenger at flere unge velger fiskeryrket, sier Ingebrigtsen.

Se video fra møtet på Facebook

Se alle søkertall for videregående opplæring skoleåret 2021–2022 på Utdanningsdirektoratets nettsider.

  Fiske og fangst VG2 Akvakultur VG2
Hele landet 299 290
Agder   21
Møre og Romsdal 78 24
Nordland 56 44
Oslo 1 1
Rogaland 16 33
Troms og Finnmark 50 50
Trøndelag 32 54
Vestland 56 63
Viken 10  

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Om Nærings- og fiskeridepartementet

Nærings- og fiskeridepartementet
Nærings- og fiskeridepartementet
Kongens Gate 8
0032 Oslo

Pressevakt: 902 51 303 (ikkje SMS)https://www.regjeringen.no/nfd

Departementet (NFD) utformar ein framtidsretta nærings- og sjømatpolitikk.

Innsyn: NFDs postjournal er søkbar hos www.eInnsyn.no

Du kan følgje NFD på Twitter | Facebook  | Flickr

Følg saker fra Nærings- og fiskeridepartementet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Nærings- og fiskeridepartementet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Nærings- og fiskeridepartementet

Begrenset utvidelse av unntaksordningen for strengt nødvendig utenlandsk arbeidskraft for flere bransjer13.4.2021 13:30:00 CEST | Pressemelding

Norsk næringsliv er avhengig av utenlandsk arbeidskraft som utfører arbeid som er avgjørende for å opprettholde aktiviteten i norske virksomheter. Fra 14. april utvides den søknadsbaserte innreiseordningen (unntaksordningen) til å inkludere personell som er strengt nødvendig for å unngå driftsstans i prosjekter eller virksomheter på tvers av bransjer.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom