NHO Service og Handel

Regjeringen ofrer norske arbeidsplasser: - Det er helt absurd

Del

- Det er knapt til å fatte at Regjeringen ofrer norske arbeidsplasser for å sponse utenlandske nettbutikker. Jeg tror ikke de forstår alvoret. Når de i tillegg opprettholder sukkeravgiften på brus, blir dette ekstra ille, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel.

Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel
Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel

Å fjerne avgiftsfritaket på netthandel under 350 kroner vil alene skape 1.700 nye arbeidsplasser i Norge, viser en ny rapport fra analyseselskapet Menon.  Likevel opprettholder Regjeringen denne forskjellsbehandlingen som nå rammer norsk handel med full tyngde.  I statsbudsjettet som ble lagt frem i dag, heter det at Regjeringen vil reversere avgiftsøkningen på sjokolade- og sukkervarer. De foreslår å reversere avgiftsøkningen til prisjustert nivå for 2017, men avgiften på brus lar de stå.

-  NHO Service og Handel representerer de største aktørene innen norsk netthandel, somKolonial.noKomplett.no og Nettandelen.no. Vi har også mange medlemmer innen fysisk handel som rammes av 350-kronersgrensen, som Rema 1000 og Kremmerhuset. Tilbakemeldingene de gir oss stemmer godt overens med hva rapporten forteller oss: Avgiftsfri import fra utlandet hemmer vekst og mulighet for å skape nye arbeidsplasser i Norge. I tillegg er det klart at når vi ser en stadig vekst i denne subsidierte importen, går omsetningen i norske butikker tilsvarende ned. Sagt med andre ord: Videreføringen av 350-kronersgresen , rammer ikke bare fremtidige arbeidsplasser, den bidrar også til at jobber vi har i dag, forsvinner, sier Kaltenborn.

Brusavgiften gir dobbeltsmell

Samtidig reverseres ikke sukkeravgiften på brus, kun på sjokolade. Summen av avgiftsfri import og en høy, særnorsk avgift på brus, gjør det svært attraktivt å bestille brus i store mengder fra utlandet.

- Det er helt absurd at butikkmedarbeidere i «Post i butikk» utleverer avgiftsfri brus bestilt over nett fra den samme disken som de selger avgiftspliktig brus kjøpt i fysisk butikkhandel, sier Kaltenborn.

Vil gi statskassen 900 mill.

Hun setter nå sin lit til at KrF vil kreve at sponsingen av utenlandske nettbutikker fjernes når Regjeringen skal forhandle for å skaffe flertall for budsjettet. KrF har tidligere krevd at Regjeringen utreder en fjerning av 350-grensen.
Kaltenborn minner også om at i tillegg til mange nye arbeidsplasser, vil en fjerning av denne subsidieringen gi statskassen store inntekter.

- Menon-rappporten dokumenterer at statens inntekter langt vil overstige kostnadene ved fjerning av 350-kronersgrensen. Allerede første år vil inntektene være på over 900 millioner kroner. Det bør være kjærkomne penger å ha med seg når man skal forhandle fram et flertall for et budsjett i høst, sier Kaltenborn.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel
Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel
Last ned bilde

Lenker

Om NHO Service og Handel

NHO Service og Handel
Næringslivets Hus, Middelthunsgt. 27
0307 Oslo

+47 23 08 86 50http://www.nhosh.no

NHO Service og Handel er en av de to største landsforeningene i NHO. Vi har i starten av 2018:  2.380 bedrifter med 6.000 virksomheter og 86.000 årsverk. Bransjene er: Arbeid og inkludering, Bemanning og Rekruttering, Forvaltning, drift og vedlikehold (FDV), Helse og Velferd, Renhold og Eiendomsservice, Sikkerhet og Beredskap,  Handel, samt Frisør og Velvære.

Følg saker fra NHO Service og Handel

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NHO Service og Handel på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NHO Service og Handel