Regelrådet viktig for næringslivet: Bidrar til forenkling

For verdiskapingen i landet er det sentralt at næringslivsaktørene har gode og fornuftige rammevilkår, mest mulig fri for unødig byråkrati og merbyrder.
– Regelrådet gjør en viktig jobb med å følge med på at konsekvensene for næringslivet er godt nok vurdert før innføring av nye regler og krav, sier Rune Aale-Hansen, adm.dir. i Regnskap Norge.
Sterkere virkemidler
Regnskap Norge var i sin tid en av støttespillerne for å få på plass Regelrådet. Evalueringsrapporten bekrefter at etableringen har vært et riktig grep, og at Regelrådet leverer på mandatet. Hovedkonklusjonen i rapporten er at Regelrådet bør bestå videre. Samtidig anbefales det flere tiltak for å styrke rådets arbeid, blant annet at Regelrådet gis sterkere virkemidler.
– Det stiller vi i Regnskap Norge oss bak, sier Aale-Hansen, som synes at forslaget om å innføre den danske modellen med «Følg eller Forklar» er interessant. Denne modellen innebærer at myndighetene enten følger Regelrådets uttalelser eller må forklare hvorfor de ikke gjør det. Aale-Hansen håper dette er et spor regjeringen vil ta med videre i oppfølgingen etter rapporten.
Det er netto forenkling som teller
Regjeringen, med Stortinget i ryggen, har satt seg et forenklingsmål på 11 mrd. i administrative besparelser for næringslivet de neste fire årene.
– Vi er svært fornøyde med at regjeringen og Stortinget har trykk på forenklinger for næringslivet. Da er det også viktig å passe på at det ikke samtidig kommer til nye unødige og kostbare byrder gjennom nytt regelverk, sier Aale-Hansen. – Her er god utredningskvalitet avgjørende. Det er fortsatt et stort forbedringspotensial, og det at myndighetene vet at Regelrådet vil se dem i kortene, øker oppmerksomheten om utredningsarbeidet. «Riksrevisjonseffekten», kalles det i evalueringsrapporten.
Brukerinvolvering
Næringsministeren har allerede uttalt at de positive funnene i evalueringen tas med videre i arbeidet med forenkling, og at det er viktig med et godt samarbeid mellom staten og næringslivet.
– Vi har høye forventninger til forenklingsarbeidet fremover, og deler synspunktet om at det er sentralt med involvering av næringslivet, sier Regnskap Norge-direktøren. Regnskapsbransjen leverer regnskapstjenester til omtrent 430.000 små og mellomstore bedrifter, og har med det en daglig temperaturmåler på hvordan regler og rapporteringskrav virker i praksis. – Det er en kunnskap og innsikt vi mer enn gjerne deler for å bidra til forenklingsmålet, avslutter Aale-Hansen.
Bakgrunnsinfo:
Om evalueringsrapporten
Evalueringen av Regelrådet er utført av KPMG på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet.
Evalueringen har hatt som formål å å svare på følgende problemstillinger (hentet fra sammendraget i evalueringsrapporten):
- I hvilken grad Regelrådet har bidratt økt verdiskaping ved at næringslivet ikke påføres unødvendige byrder gjennom nytt eller endret regelverk?
- Hvordan fungerer Regelrådets organisering og innretning av arbeidet med hensyn til de målsettinger som er satt for virksomheten?
- Hvordan bør Regelrådet innrette sin virksomhet fremover med sikte å bidra til størst mulig verdiskaping?
Hva er Regelrådet?
(Kilde: Regjeringen)
Regelrådet er et uavhengig forvaltningsorgan som skal bidra til økt verdiskaping ved at næringslivet ikke blir påført unødvendige kostnader fra nytt eller endret regelverk. Rådet er et offentlig utnevnt utvalg med medlemmer fra næringsliv og akademia.
Regelrådet skal:
- Vurdere utformingen av forslag til nytt eller endret regelverk som påvirker næringslivets arbeidsbetingelser og øvrige relevante forhold
- Gi rådgivende skriftlige høringsuttalelser
- Tilby veiledning ved høringsuttalelser
- Bistå ansvarlig departement, dersom de ber om det, med å undersøke konsekvensutredninger som følger med forslag fra EU i EØS-relaterte saker som kan ha vesentlig betydning for norsk næringsliv.
- Følge den faglige utviklingen internasjonalt på områdene regelverksutvikling og regulering.
Nøkkelord
Kontakter
Marit Kaarbø LøvoldPressekontakt
Tel:99029507marit.lovold@regnskapnorge.noBilder

Om Regnskap Norge
Regnskap Norge er bransjeforeningen for statsautoriserte regnskapsførere i Norge. Foreningen har over 9 000 medlemmer, og majoriteten av medlemmene har sitt daglige virke i regnskapsbransjen. Regnskapsbransjen har 70 % av norsk næringsliv som sine kunder.
Regnskap Norge driver et omfattende kvalitets- og informasjonsarbeid, gir faglig støtte til medlemmene og følger bransjeutviklingen tett.
Foreningen ivaretar også medlemmenes interesser overfor myndighetene, og er en viktig høringsinstans.
Følg pressemeldinger fra Regnskap Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Regnskap Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Regnskap Norge
Slakter forslag om utsettelse av betaling på formuesskatt1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
I går utløp høringsfristen for regjeringens forslag til ordning for utsatt betaling av formuesskatt for personlige skattytere med virksomhetsformue. – Dette er et dårlig forslag. Den foreslåtte ordningen er ikke regningssvarende og løser ikke de underliggende problemene med formuesskatt på arbeidende kapital. Når regjeringen i tillegg foreslår en svært høy rente som del av en løsning, vitner det om liten forståelse for næringslivets utfordringer, sier Rune Aale-Hansen adm. direktør i Regnskap Norge.
Kvinner dominerer regnskapsbransjen - tjener litt mer enn menn24.6.2025 08:50:45 CEST | Pressemelding
Det er reell likelønn i regnskapsbransjen, viser tall fra Regnskap Norge. I arbeidslivet ellers utgjør kvinners lønn i snitt 88,2 prosent av menns lønn, ifølge dagens tall fra SSB. – Snittlønnen til kvinner er faktisk litt høyere enn for menn i regnskapsbransjen. I tillegg ser vi at kvinner har hatt sterkere lønnsvekst enn menn, og at stadig flere kvinner inntar topplederstillingene, sier Rune Aale-Hansen, administrerende direktør i Regnskap Norge.
Legger ned «vaktbikkja» Regelrådet: – Må være et rent arbeidsuhell17.6.2025 13:20:06 CEST | Pressemelding
I forliket om revidert statsbudsjett mellom Ap, SV og Sp ligger det som målsetting å legge ned Regelrådet . – Dette er oppsiktsvekkende og må være et arbeidsuhell av de tre partiene. Det er bred tverrpolitisk enighet om å behov for å redusere administrative byrder for næringslivet. Regelrådet har en viktig rolle som vaktbikkje med å passe på at utredningsinstruksen etterleves og på den måten også bidra til å vurdere og synliggjøre administrative konsekvenser, sier Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.
Stortinget strammer opp bruk av offentlige sanksjoner: Styrker bedriftenes rettssikkerhet16.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemelding
En 16-dobling av lovregler de siste 20 årene har gitt staten mulighet til å ilegge bedrifter overtredelsesgebyrer. – Næringslivsledere føler seg rettsløse. De får ikke vite hvordan beløpet er fastsatt og mulighet til å forsvare seg er begrenset. Regnskap Norge har bedt Stortinget ta dette på alvor. Nå blir vi hørt, sier adm.dir. Rune Aale-Hansen.
Millionsatsing på banebrytende forskning i regnskapsbransjen5.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Regnskap Norge deler ut 1,1 millioner kroner til forskning og utvikling i regnskapsbransjen. Norges Handelshøyskole og to andre utdanningsinstitusjoner deler pengepotten. Målet er å se effekten av den teknologiske utviklingen som landets regnskapsførere opplever.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom