Skattebetalerforeningen

Regelendring åpner for omfattende forskjellsbehandling av ansatte

Del

Kollegaen din kan få 5.000 skattefritt i gave fra arbeidsgiver – mens du ikke får noe. Det kan bli konsekvensen av en endring i statsbudsjettet.

I forslaget til statsbudsjett har finansminister Jan Tore Sanner tilsynelatende tatt på seg spanderbuksene og sørget for at arbeidsgiver kan gi ansatte gaver til en verdi av 5.000 kroner – skattefritt – hvert år.

Sjefens favoritt kan tilgodeses

Det som imidlertid ikke kommer så godt frem er at sjefen står fritt til å bestemme hvem som skal få gaven – og det er ikke et vilkår at alle må motta gaven. I ytterste konsekvens vil det si at du kan få null i julegave, mens sjefens favoritt får et gavekort på 5.000 kroner.

- Denne regelendringen kommer antageligvis fordi det har vært store problemer knyttet til reglene for naturalytelser for eksempel for selskaper som driver med persontransport. Der har det vært naturlig at ansatte har hatt gratis transport i eget selskap – og det er det gode grunner til å ha. Med dagens endring kan bussjåfører fortsatt ha gratis månedskort fra jobben, sier Rolf Lothe, fagsjef i Skattebetalerforeningen.

Ikke krav om generell ordning

Til nå har det vært slik at arbeidsgiver kan gi ansatte skattefrie gaver med en verdi på inntil 2.000 kroner hvert år. Økningen er derfor på 3.000 kroner. Lothe påpeker imidlertid at endringen i praksis har større konsekvenser enn som så:

- I forslaget skriver regjeringen at det ikke lenger skal være et vilkår om at gaver fra arbeidsgiver må gis som ledd i en generell ordning i bedriften. Det åpner for forskjellsbehandling av ansatte, sier Lothe.

- Uheldig forskjellsbehandling

Fagsjefen i Skattebetalerforeningen tror ikke at det vil bli et omfattende problem at ansatte forskjellsbehandles, men synes det er uheldig at det åpnes for muligheten til å gjøre dette.

- Når vi ser på vanlige velferdsgoder som for eksempel julebord og fellesturer, kan man ikke ha en ordning der bare for eksempel ledergruppen får nyte godt av dette. Tilbudet må gjelde alle. Dette prinsippet beveger man seg bort fra nå, og man kan få uheldig forskjellsbehandling, avslutter Lothe.

Kontakter

Lenker

Om Skattebetalerforeningen

Skattebetalerforeningen
Skattebetalerforeningen
Kongens gate 14
0153 Oslo

22 97 97 00http://www.skatt.no

Skattebetalerforeningen er en selvfinansiert interesseorganisasjon med visjon om å gjøre din skattehverdag enklere. Foreningen ble stiftet i 1952, er partipolitisk nøytral, og har hjulpet og veiledet en lang rekke skattytere i 60 år.

For mer informasjon, se www.skatt.no

Følg saker fra Skattebetalerforeningen

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Skattebetalerforeningen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Skattebetalerforeningen

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom