Refinansiere.net

Refinansiering med og uten sikkerhet

Del

Refinansiering betyr å bytte ut ett eller flere lån du allerede har med ett nytt lån. Det er mange grunner til refinansiering. Her går vi gjennom hva det betyr å refinansiere lån med og uten sikkerhet, og hva som er forskjellene på de to. Selve prosessen er ganske lik ved begge typer lån, men bakgrunnen og betingelsene kan variere en del.

Har du mye gjeld fra smålån og kredittkort kan det være en fordel å refinansiere. Foto: iStockphoto
Har du mye gjeld fra smålån og kredittkort kan det være en fordel å refinansiere. Foto: iStockphoto

Hva er sikret og usikret gjeld

Sikret gjeld er lån som er tatt opp hos en bank eller finansieringsinstitusjon med sikkerhet i eiendom du eier. Det kan være boligen du bor i, en hytte, bli eller noe annet du eier som har tilstrekkelig verdi til at banken anser at det sikrer lånebeløpet du tilbys.

Usikret gjeld gis derimot uten at du stiller noe som sikkerhet. To vanlige eksempler på usikret gjeld er kredittkortgjeld og forbrukslån. I tillegg kommer også kreditter man kan ta opp hos butikker ved kjøp av varer og tjenester, som møbler eller ferie på avbetaling.

Refinansiere sikret gjeld

Siden gjelden som skal refinansieres er ulik, er det gjerne forskjellige grunner til å starte en prosess med refinansiering.

Ved sikret gjeld kan det for eksempel være at man ønsker å skaffe penger til å pusse opp boligen. Da kan man reforhandle boliglånet sitt for å få ekstra penger, til et nytt bad eller kjøkken. I slike tilfeller øker man verdien av den eiendommen som stilles som sikkerhet. Da vil det ofte være mulig å forhandle fram gode tilbud fra banken.

Dersom man allerede har betalt ned en del på et boliglån så står man friere til å låne mer med sikkerhet i den samme boligen.

Hvor mye man kan øke lånet med i en refinansiering vil avhenge av hvor høyt belånt boligen allerede er, og hvorvidt man har annen, usikret, gjeld i tillegg.

 

Få mange tilbud

Selve prosessen med å refinansiere er ganske lik det du gjorde da du første gang søkte lån, forteller Nettavisen. Du må samle inn informasjon om den økonomiske situasjonen din, og fylle ut lånesøknader.

Men selv om man ved sikret lån allerede har en bankforbindelse så er det viktig å innhente tilbud fra ulike finansinstitusjoner ved en refinansiering. Det er slett ikke sikkert at det er din eksisterende bank som gir det beste tilbudet.

Renten i markedet endrer seg stadig. Derfor er det anbefalt å gjøre en refinansiering relativt ofte.

 

Usikret lån

Utgangspunktet for å refinansiere usikret gjeld er gjerne at man vil samle flere smålån og kreditter i ett lån. Det gir bedre oversikt. Dessuten fører det til at man bare betaler ett administrasjonsgebyr i måneden, i stedet for flere. Det i seg selv gjør at man sparer penger. I tillegg vil man generelt kunne forhandle fram en bedre rente på ett samlet lån, enn det man har på mange ulike smålån.

Akkurat som ved sikrede lån så bør man også ved usikrede lån innhente tilbud fra mange ulike finansinstitusjoner. Det er mange som tilbyr slike lån, og det kan lønne seg å bruke litt tid på å lete seg fram til de som tilbyr best rente.

Bank Norwegian er blant de som tilbyr refinansieringslån, og de bekrefter at man vanligvis får lavere rente på slike lån enn på kredittkortgjeld og andre smålån.

 

Bruk nettjenester

Hvis man synes det er forvirrende og vanskelig å finne ut hvilket finansieringsselskap som vil kunne gi best rente, så er det hjelp å få.

Det er mange institusjoner som tilbyr seg å søke om finansiering for kundene sine. Da behøver man kun å fylle ut en søknad. Byråene sender deretter søknaden videre til en rekke finansinstitusjoner, og innhenter tilbud fra dem alle. Deretter sender de det beste tilbudet videre til kunden.

Lendo.no er ett av byråene som tilbyr å innhente lånetilbud for kundene sine, og de kan innhente tilbud fra opptil 15 banker. I følge Lendo er det gratis og uforpliktende. Axo Finans er et annet lignende byrå.

Dersom man benytter slike tjenester står man fortsatt fritt til å enten godta eller avslå tilbudet man får.

Et refinansieringslån gir deg rett til fradrag på gjeldsrenter, på lik måte som andre typer lån, skriver Nettavisen. Smartepenger.no forteller at effekten av rentefradraget både i 2019 og 2020 er 22 %.

Det kan derfor vise seg lønnsomt å sette av litt tid til å søke om refinansiering, uansett om du har sikret eller usikret gjeld.

Nøkkelord

Bilder

Har du mye gjeld fra smålån og kredittkort kan det være en fordel å refinansiere. Foto: iStockphoto
Har du mye gjeld fra smålån og kredittkort kan det være en fordel å refinansiere. Foto: iStockphoto
Last ned bilde

Om Refinansiere.net

Refinansiere.net er en uavhengig aktør for sammenligning og testing av tilbydere av refinansiering. Nettsidens mål er å gjøre det enklere å sammenligne refinansieringsmuligheter og dermed finne det beste tilbudet. Nettsiden har også oppdaterte tips og artikler innen emnet.

Refinansiere.net tar ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det linkes til. Vi tar også forbehold om at nettsiden kan inneholde feil.

Følg saker fra Refinansiere.net

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Refinansiere.net på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Refinansiere.net

Lån til refinansiering når du har medlåntaker26.2.2021 11:00:00 CETAktuelt

Endringer i livssituasjonen din vil ofte også påvirke økonomien din. Det gjelder både dersom du flytter sammen med en livsledsager, eller du skiller lag med en. Når livet endrer seg brått er gjerne ikke økonomi det første man tenker på. Likevel bør man finne tid til å gjøre noen økonomiske vurderinger. Her gir vi deg råd om det å refinansiere gjeld sammen med en medlåntaker, slik at du kan gjøre det enkelt og trygt.