Refinansiere.net

Refinansiere før boligprisene går ned

Del

Gjennom koronatiden har boligprisene steget markant både i Oslo og i landet som helhet. Nå er det imidlertid mange eksperter som forventer en nedgang i markedet. Da kan det være på tide å vurdere en refinansiering dersom du har stilt boligen din som sikkerhet for lånet ditt. Det kan gjelde både sikret og usikret gjeld.

Det kan være smart å få en ny verdivurdering av boligen din før du refinansierer. Foto: Istockphoto.
Det kan være smart å få en ny verdivurdering av boligen din før du refinansierer. Foto: Istockphoto.

Følger boligens verdi

Når du stiller boligen din som sikkerhet vurderes verdien av boligen din. Dersom den har steget vil det lønne seg å få med den verdien, selv om du ikke skal låne mer penger.

Det kan nemlig bidra til at gjelden du allerede har blir rimeligere. Det kan også føre til at det kan være lettere for deg å låne mer penger i framtiden, dersom du får behov for det.

Når banken gir deg et lånetilbud vil de vurdere din kredittscore. Den er blant annet avhengig av hvor stor gjeld du har, i forhold til verdiene du eier. Hvis du kun har lån som tilsvarer 30 prosent av den faste eiendommen du eier vil det kunne gjøre at du fremstår som en sikrere kunde enn en som har belånt 60 prosent av verdien av sin faste eiendom. Da vil det kunne være mulig å få tilbud om lavere rente.

Det er også slik at Finanstilsynet har fastsatt en grense for hvor mye lån en privatperson kan ta opp. Det beregnes da etter verdien på den faste eiendommen som stilles som sikkerhet. Dersom denne verdien har gått opp, vil det samtidig si at mulig lånebeløp også har gått opp.

Fra usikker til sikker gjeld

Mange har hatt mindre å bruke penger på å korona-perioden, og har derfor brukt deler av inntekten sin på å betale ned forbruksgjeld. Likevel har mange fortsatt betydelig usikret gjeld.

I den siste tiden har det også vært en markant økning i bruk av kredittkort. Dersom kredittkortregningene ikke blir betalt i tide, går de over til å bli rentebærende forbruksgjeld. Gjeld på kredittkort har som regel høy rente. Det betyr at dersom man ikke klarer å betale den ned relativt rask, vil det kunne lønne seg å refinansiere den.

Det kan man gjøre ved å ta opp et forbrukslån, som ofte har litt lavere rente enn kredittkortgjeld. Imidlertid er det også mulig å refinansiere forbruksgjeld, og gjør den om til sikret gjeld. Da kan det samtidig være fornuftig å få ny verdivurdering av boligen, for å sikre at verdien reflekterer de nye, høyere prisene i markedet.

Du kan finne mange gode råd om prosessen rundt refinansiering på nettstedet Refinansiering.net. Der finner du også lenker til lånekalkulator, som raskt viser deg hva som blir billigste låneform for nettopp deg. Det hjelper deg også til å se hva som blir totalkostnaden ved refinansieringslånet ditt.

Betal ned raskt

Dersom du velger å refinansiere ved å ta forbruksgjeld inn i boliglånet ditt, bør du sette opp en ny betalingsplan. Den bør inkludere en raskere nedbetaling, eller høyere avdrag, en periode. Det er viktig for å unngå å betale for lenge på kortsiktig forbruksgjeld.

Et boliglån kan ha løpetid på 20 – 30 år. Selv om du får lavere rente på forbrukslånet ditt når det slås sammen med boliglånet, så vil den vinningen kunne gå opp i spinningen dersom du bruker så lang tid på å betale forbruksgjelden.

Det beste kan derfor være å refinansiere ved å få forbruksgjelden din inn i boliglånet ditt, men likevel betale den ned like fort som opprinnelig planlagt. Når du får lavere rente kan det hende du klarer å betale den ned enda raskere.

Bilder

Det kan være smart å få en ny verdivurdering av boligen din før du refinansierer. Foto: Istockphoto.
Det kan være smart å få en ny verdivurdering av boligen din før du refinansierer. Foto: Istockphoto.
Last ned bilde

Om Refinansiere.net

Refinansiere.net er en uavhengig aktør for sammenligning og testing av tilbydere av refinansiering. Nettsidens mål er å gjøre det enklere å sammenligne refinansieringsmuligheter og dermed finne det beste tilbudet. Nettsiden har også oppdaterte tips og artikler innen emnet.

Refinansiere.net tar ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det linkes til. Vi tar også forbehold om at nettsiden kan inneholde feil.

Følg pressemeldinger fra Refinansiere.net

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Refinansiere.net på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Refinansiere.net