Redd for arveavgift?
Døden kommer helt sikkert, men vi vet ikke når. Om arveavgiften kommer tilbake, er ikke så sikkert. Vi vet ikke om det vil skje i det hele tatt. Vi vet ikke om det vil skje til neste år. Men eier du noe i tillegg til bolig, så ønsker du kanskje å overføre det nå. Mens det enda er gratis.
Ikke fordi du vil unndra midler fra fellesskapet. Men fordi du først betaler skatt av lønn og overskudd, så formuesskatt, og attpåtil utbytteskatt for å betale formuesskatten! Skal barna dine i tillegg betale arveavgift?
Å gi bort noe mens du lever kan i seg selv gi glede. Kontroll på selskapet kan du like fullt beholde. Og pensjon livet ut. Og bruksrett til hytta.
Derfor vil du gi bort så mye som mulig mens du lever. -Til de som uansett skal arve deg. Vi kaller det generasjonsskifte. En kontrollert og planlagt overføring til de som skal overta dine ting.
Og da er det bare å sette i gang? Vel, det er en del ting som bør tenkes igjennom (og derfor velger noen å ta med advokaten på familieråd):
Hvor ung og sprek er du? - Hvor mye trenger du for å leve godt resten av livet?
Er du enslig/samboer/gift/enke? -Hvor mye kan du egentlig gi bort?
Har du barn/særbarn/stebarn/svigerbarn/barnebarn? -Hvor modne er de, hvilke evner og ønsker har de, og hvordan er ditt forhold til dem? -Bør du lage et morselskap som kan deles mellom barna? -Bør du selge bedriften og heller gi bort penger?
Hva kreves av en gave nå, for å unngå arveavgift senere? Beholder du bruksrett eller stemmerett så kan staten si at gaven ikke er gitt. Da blir det likevel arveavgift når du dør. Vi vet ikke hvordan nye regler vil se ut, men hovedregelen er klar: Staten skal godta dine gaver som gitt, for eksempel gavebrev. Overfører du eiendom og aksjer uten at du beholder noen rettigheter, så bør det alltid respekteres. Målet med gavebrev blir da å beskytte arvingen mot kreditorer, fylkesmannen og grådige ektefeller. Men fiktive gaver uten faktiske følger kan myndighetene se bort ifra. Ønsker du å beholde kontroll så gjelder det altså å være konkret og detaljert.
Hytte: Du kan gi bort hytte uten dokumentavgift, ved bruk av panterett. Vil du ha rett til å bruke hytta så bør du sikre fordeling av kostnader, vedlikehold og bruk. Jo større rett du selv beholder, dess viktigere er det å argumentere godt. Du bør ikke ha rett til å bruke hytta i mer enn fire uker årlig.
Aksjer: Aksjer uten stemmerett kan du lage allerede idag, uten særlig kostnad. Du kan også åpne for rett til større utbytte på aksjene som du beholder. Du kan også redusere utbytte på barnas aksjer. Men om utbytte skal begrenses fast så bør det begrunnes, og kanskje oppveies.
Husk at det fort blir krangel når flere skal eie et selskap eller landsted sammen. Derfor bør du kanskje pålegge en sameieavtale eller aksjonæravtale.
Ikke minst: Husk alltid å vurdere skattemessige følger, før du gir bort noe. Da endrer du kanskje planen underveis!
Denne pressemeldingen er ment å opplyse om generelle forhold. Juridisk rådgivning må tilpasses hver enkelt sak, og juridiske beslutninger bør ikke tas uten konkrete råd fra advokat. Vi påtar oss ikke ansvar for eventuelt tap oppstått som følge av bruk av informasjon fra våre nettsider.
Nøkkelord
Kontakter
Monica Wessel JotunAdvokat/ MBA
Tel:+47 404 55 777mwj@taxlegal.noOm Tax & Legal Advokatfirma
Tax & Legal Advokatfirma DA er et uavhengig advokatfirma med spesialkompetanse innen skatte- og avgiftsrett, eiendom, arv og life science. Vi bistår bedrifter, privatpersoner og ulike rådgivere blant annet med bokettersyn, etterberegninger, klagesaker og tvister med skattemyndighetene. Vi bistår også med skatte- og avgiftsplanlegging i forbindelse med oppstart av ny virksomhet, oppstart av prosjekter, og restruktureringer. Vi bistår kunder over hele landet. Vi priser våre tjenester moderat og forutsigbart.
Følg saker fra Tax & Legal Advokatfirma
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Tax & Legal Advokatfirma på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Tax & Legal Advokatfirma
Kan eksen komme til å arve dine ting?12.12.2020 02:38:39 CET | Pressemelding
Det kommer an på! Har du ikke testament, så er det arveloven som bestemmer. Enten du blar i dagens arvelov, eller den som gjelder fra nyttår.
Overføre hytta til barn uten dokumentavgift?11.12.2020 22:36:03 CET | Pressemelding
Mange foreldre ønsker å gi bort hytta nå, av redsel for ny arveavgift. De vil da lage gavebrev, som blant annet pålegger særeie. Samtidig vurderer de å tinglyse et skjøte til barna, for å overføre hjemmelen. Det koster 2,5% dokumentavgift til Staten. Men når foreldrene dør, så overføres hjemmelen uten dokumentavgift. Derfor virker det unødvendig å betale den nå.
Endre aksjekapitalen for å unngå dobbel formuesskatt14.9.2020 21:46:00 CEST | Pressemelding
Har aksjeselskapet ditt falt i verdi i år? Da bør du vurdere å endre kapitalen i høst, hvis du betaler formuesskatt.
MUTUAL FUNDS AND PRIVATE EQUITY – TAX AND FUN(D) FACTS IN NORWAY16.8.2020 00:00:00 CEST | Press release
Investors and tax havens (“tax paradises”) have gained media focus in Norway lately. Here is a shallow dive into the tax in Norway levied on local and foreign Investors. Tax is fun!
Petroleum tax - Proposed changes to the proposed changes12.6.2020 13:45:42 CEST | Press release
This spring, the Government suggested some temporary changes to the petroleum taxation in Norway. On 10 June 2020, the Finance Committee drafted a Letter of Advice to the Parliament. The document suggests some changes to the initial proposal. As the Parliament has not yet voted, the case is still not closed. But a majority of the Committee has agreed.
Gode gaver og skattefradrag19.5.2020 16:35:31 CEST | Pressemelding
Frivillige organisasjoner sliter, særlig i disse tider. I Norge får du fradrag med inntil kr 50 000 for pengegaver over kr 500 til visse frivillige organisasjoner («gode gaver»). Vi mener det er grunn til å øke rammen for skattefradrag på gode gaver.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom