Rambøll

Rambøll i Gnist-finale for å skape første digitale tilflyttingskommune

Del
Kyst- og fjordkommunen Lebesby i Midt-Finnmark ønsker å bli Norges første digitale tilflyttingskommune, og prosjektet Lebesby 2.0 er en del av innovasjonskonkurransen i samarbeid med DOGA og Nordic Edge. – Denne designkonkurransen treffer blink i forhold til vår SMART-satsing, sier prosjektleder Anita Woll i Rambøll om å være en av to finalister som kjemper om å få videreutvikle Lebesby.
Lebesby har som ambisjon å bli Norges første digitale tilflyttingskommune. De ville ha forslag til nye, digitale måter å få til dialog og samhandling med innbyggerne på.
Lebesby har som ambisjon å bli Norges første digitale tilflyttingskommune. De ville ha forslag til nye, digitale måter å få til dialog og samhandling med innbyggerne på.

Gnist er et innovasjonsprogram for distriktskommuner som vil bygge kompetanse og utforske nye samarbeidsmodeller for å fremme utviklingen av fremtidens attraktive, bærekraftige og tilpasningsdyktige lokalsamfunn. Programmet er et samarbeid mellom blant andre Design og Arkitektur Norge (DOGA), Nordic Edge og Innovasjon Norge.

 - Rambøll ønsker å være foretrukket samarbeidspartner hos kunder som søker smarte bygg- kompetanse, og bistand innenfor smart byutvikling med miljø og design av bærekraftige løsninger i høysete. Vi ønsker å bidra med smart distriktsutvikling av kommune-Norge. Denne design-konkurransen er innertier i forhold til vår overordnede SMART-satsing, forteller prosjektleder og fageskepert for smart byggteknologi i Rambøll, Anita Woll.

Lebesby kommune har som ambisjon å bli Norges første digitale tilflyttingskommune. Kommunen har ønsket innovative forslag på nye, digitale måter å få til økt dialog og samhandling med innbyggere - både med dem som allerede bor og jobber i kommunen, men også med dem utenfor kommunen som kan være en viktig ressurs i utviklingen av fremtidens Lebesby.

Finaleforslaget består at tre elementer:

  • En digital samhandlingsplattform som utvikles sammen med mulige brukere – lokale innbyggere og fraflyttere.
  • En fysisk møteplass og som fungerer som et ledd mellom den digitale og den fysiske verden.
  • Et lystårn som en symbolsk installasjon og landemerke for å representere den digitale tilstedeværelsen i Lebesby.

Juryen begrunner finaleforslaget på denne måten:

Kombinerer digital og fysisk møteplass, spennende og innovativ kobling. Høyt ambisjonsnivå og god forståelse for utfordringen/oppgaven. Positivt med trinnvis utvikling i samråd med innbyggerne.

Endelig vinner blir kåret i september 2021 på konkurransen Nordic edge expo: https://nordicedge.org/expo/

Hva er Gnist?

Gnist er et innovasjonsprogram for distriktskommuner som vil bygge kompetanse og utforske nye samarbeidsmodeller for å fremme utviklingen av fremtidens attraktive, bærekraftige og tilpasningsdyktige lokalsamfunn.

DOGA og Nordic Edge inviterte høsten 2020 til en innovasjonskonkurranse med mål om å løse utfordringer i norske distriktskommuner, og samtidig fremme bærekraftig steds- og næringsutvikling med utgangspunkt i lokale forutsetninger og muligheter.

I innovasjonskonkurransens første fase ble Lebesby, Lund og Vang sine utfordringer valgt ut, basert på kriterier som innovasjonspotensiale, engasjement og mulighet for skalering. I konkurransens andre fase inviterte vi bedrifter og andre aktører til å komme med innovative forslag på hvordan utfordringene kan løses.

Gnist-programmet er et samarbeid mellom DOGA, Nordic Edge, Distriktssenteret, Innovasjon Norge, Siva, Nasjonalt program for leverandørutvikling (LUP), KS, Travers og Urban Space Lab.

Nøkkelord

Kontakter

For mer informasjon:


Anita Woll - Fagekspert Smart byggteknologi

M +47 91543736
anita.woll@ramboll.no

Bilder

Lebesby har som ambisjon å bli Norges første digitale tilflyttingskommune. De ville ha forslag til nye, digitale måter å få til dialog og samhandling med innbyggerne på.
Lebesby har som ambisjon å bli Norges første digitale tilflyttingskommune. De ville ha forslag til nye, digitale måter å få til dialog og samhandling med innbyggerne på.
Last ned bilde

Lenker

Om Rambøll

Rambøll
Rambøll
Harbitzalléen 5
0275 OSLO

22 51 80 00http://www.ramboll.no

Rambøll

Rambøll er en global samfunnsrådgiver innen bygg, transport, vann, miljø, energi og ledelseskonsultering. I Norge har vi 13 kontorer med om lag 1700 eksperter, som jobber tverrfaglig på store og små prosjekter. Arkitektfirmaet Henning Larsen er en del av Rambøll Gruppen, og er et studio for arkitektur, landskap, urbanisme og interiør, grafikk og lysdesign.  

Rambøll ble grunnlagt i Danmark i 1945. Rambølls mer enn 18 000 eksperter skaper inspirerende og bærekraftige løsninger som skal gi rom for vekst og utvikling, og som er til det beste for kunden, sluttbrukeren og samfunnet omkring. Våre tjenester skal resultere i verdier både for oss som lever i dag, og for dem som kommer etter oss.

Rambøll kombinerer lokal erfaring med global kunnskap over hele verden for å skape bærekraftige byer og samfunn. Vi kombinerer vår innsikt og evne til å drive frem positiv forandring og bringer den videre til våre kunder som ideer, som kan realiseres og gjennomføres. Vi kaller det: Bright ideas. Sustainable change. 

Rambøll var første norske virksomhet, og første rådgivende ingeniørvirksomhet i verden, som ble sertifisert etter bærekraftsmålene til FN, og er medlem av Skift - Næringslivets klimaledere.

Følg pressemeldinger fra Rambøll

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Rambøll på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Rambøll

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye