Nofima

Pukkellaksen er en ypperlig matfisk

Del
Matforskere har undersøkt kvaliteten til den forhatte laksen som invaderte norskekysten i sommer. Konklusjonen er klar: fisken er absolutt egnet for matfatet.
– Denne fisken ligner mer på vill laks, røye og ørret, enn oppdrettslaks, da den har mindre fett og rødere farge på muskelen. Den egner seg veldig godt til røyking, sier forsker Torbjørn Tobiassen i matforskningsinstituttet Nofima.
– Denne fisken ligner mer på vill laks, røye og ørret, enn oppdrettslaks, da den har mindre fett og rødere farge på muskelen. Den egner seg veldig godt til røyking, sier forsker Torbjørn Tobiassen i matforskningsinstituttet Nofima.

Sommeren 2021 strømmet enorme mengder pukkellaks inn mot norske elver. Frykten er stor for at den skal påvirke den norske villaksbestanden. Miljødepartementet bevilget midler for å få fisken fjernet, og mange la ned en enorm innsats for å fiske så mye som mulig av den før gyting.

Men ikke alle så på dette som et problem. Hva om pukkellaksen kan bli en nyttig ressurs?

Ny art under lupa

Forskere i matforskningsinstituttet Nofima har undersøkt matkvaliteten på pukkellaks med flere vitenskapelige metoder, blant annet filetindeks og spektroskopiske målinger, og vurdert egenskaper som lukt, tekstur, fettinnhold og farge.

Noen av filetene ble brukt i lagringsforsøk, og andre ble røkt. Forskerne brukte sin lange erfaring med andre fiskearter, og sammenlignet resultatene.

– Denne fisken ligner mer på vill laks, røye eller ørret, enn oppdrettslaks, da den har mindre fett og rødere farge på muskelen. Den egner seg veldig godt til røyking. Røkt pukkellaks er tørr og fast, og har fin rødfarge, sier forsker Torbjørn Tobiassen.

Han legger likevel til:

– Som for all annen fisk er også pukkellaksens kvalitet avhengig av at fisken fanges skånsomt, og at man har rask nedkjøling og utblødning etter avliving.

Seniorforsker Sten Siikavuopio viser til at det også ligger et stort potensial i å ta vare på den delikate rogna til pukkellaksen, som er et svært ettertraktet produkt internasjonalt.

– Det er viktig å få på plass effektive og selektive fangstredskap som kan ta vare på pukkellaksen og sortere ut uønskede arter på en skånsom måte. Et slik arbeid bør startes i 2022 for å være klar til sesongen 2023 når vi neste gang forventer stor-innrykk av pukkellaksen, sier han.

Kan den bli butikk?

Om sommeren er det stillstand i flere fiskerier. Et eventuelt fiske av pukkellaksen kan gi muligheter for aktivitet i deler av året der det normalt er lite som skjer.

Forskerne minner om en annen invaderende art som ble sett som en trussel, men som nå forvaltes som en ressurs og skaper et innbringende fiske i Finnmark – nemlig kongekrabben.

– Pukkellaksen er en usikker ressurs, da vi ikke vet hvor mye som vil komme fra år til år. Men fisken er for god til ikke å ta vare på den. Fortsetter den å dukke opp ved kysten i nord, kan den gi inntekter til både ungdom, fiskere og mottaksanlegg, sier Tobiassen.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

– Denne fisken ligner mer på vill laks, røye og ørret, enn oppdrettslaks, da den har mindre fett og rødere farge på muskelen. Den egner seg veldig godt til røyking, sier forsker Torbjørn Tobiassen i matforskningsinstituttet Nofima.
– Denne fisken ligner mer på vill laks, røye og ørret, enn oppdrettslaks, da den har mindre fett og rødere farge på muskelen. Den egner seg veldig godt til røyking, sier forsker Torbjørn Tobiassen i matforskningsinstituttet Nofima.
Last ned bilde
Forskerne Stein Harris Olsen og Torbjørn Tobiassen tar i bruk ulike metoder for å vurdere fiskens mategenskaper. Foto: Audun Iversen, Nofima
Forskerne Stein Harris Olsen og Torbjørn Tobiassen tar i bruk ulike metoder for å vurdere fiskens mategenskaper. Foto: Audun Iversen, Nofima
Last ned bilde
Stillehavslaks, russelaks, eller pukkellaks – denne fisken har flere navn. Her er tre eksemplarer klar for inspeksjon hos Nofima. Den karakteristiske pukkelen får hannfisken først når den går opp i elva for å gyte. Foto: Audun Iversen, Nofima
Stillehavslaks, russelaks, eller pukkellaks – denne fisken har flere navn. Her er tre eksemplarer klar for inspeksjon hos Nofima. Den karakteristiske pukkelen får hannfisken først når den går opp i elva for å gyte. Foto: Audun Iversen, Nofima
Last ned bilde

Om Nofima

Nofima
Nofima
Postboks 6122
NO-9291 Tromsø

77 62 90 00http://nofima.no

Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.

Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.

Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.

Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte

Følg pressemeldinger fra Nofima

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nofima

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye