Pukkellaksen er en ypperlig matfisk
Matforskere har undersøkt kvaliteten til den forhatte laksen som invaderte norskekysten i sommer. Konklusjonen er klar: fisken er absolutt egnet for matfatet.

Sommeren 2021 strømmet enorme mengder pukkellaks inn mot norske elver. Frykten er stor for at den skal påvirke den norske villaksbestanden. Miljødepartementet bevilget midler for å få fisken fjernet, og mange la ned en enorm innsats for å fiske så mye som mulig av den før gyting.
Men ikke alle så på dette som et problem. Hva om pukkellaksen kan bli en nyttig ressurs?
Ny art under lupa
Forskere i matforskningsinstituttet Nofima har undersøkt matkvaliteten på pukkellaks med flere vitenskapelige metoder, blant annet filetindeks og spektroskopiske målinger, og vurdert egenskaper som lukt, tekstur, fettinnhold og farge.
Noen av filetene ble brukt i lagringsforsøk, og andre ble røkt. Forskerne brukte sin lange erfaring med andre fiskearter, og sammenlignet resultatene.
– Denne fisken ligner mer på vill laks, røye eller ørret, enn oppdrettslaks, da den har mindre fett og rødere farge på muskelen. Den egner seg veldig godt til røyking. Røkt pukkellaks er tørr og fast, og har fin rødfarge, sier forsker Torbjørn Tobiassen.
Han legger likevel til:
– Som for all annen fisk er også pukkellaksens kvalitet avhengig av at fisken fanges skånsomt, og at man har rask nedkjøling og utblødning etter avliving.
Seniorforsker Sten Siikavuopio viser til at det også ligger et stort potensial i å ta vare på den delikate rogna til pukkellaksen, som er et svært ettertraktet produkt internasjonalt.
– Det er viktig å få på plass effektive og selektive fangstredskap som kan ta vare på pukkellaksen og sortere ut uønskede arter på en skånsom måte. Et slik arbeid bør startes i 2022 for å være klar til sesongen 2023 når vi neste gang forventer stor-innrykk av pukkellaksen, sier han.
Kan den bli butikk?
Om sommeren er det stillstand i flere fiskerier. Et eventuelt fiske av pukkellaksen kan gi muligheter for aktivitet i deler av året der det normalt er lite som skjer.
Forskerne minner om en annen invaderende art som ble sett som en trussel, men som nå forvaltes som en ressurs og skaper et innbringende fiske i Finnmark – nemlig kongekrabben.
– Pukkellaksen er en usikker ressurs, da vi ikke vet hvor mye som vil komme fra år til år. Men fisken er for god til ikke å ta vare på den. Fortsetter den å dukke opp ved kysten i nord, kan den gi inntekter til både ungdom, fiskere og mottaksanlegg, sier Tobiassen.
Nøkkelord
Kontakter
Torbjørn TobiassenForsker
Tel:+47 907 69 321torbjorn.tobiassen@nofima.noSten Ivar SiikavuopioSeniorforsker
Tel:+47 976 98 241sten.siikavuopio@nofima.noLidunn Mosaker BogeKommunikasjonsleder Sjømat
Tel:480 68 202lidunn.boge@nofima.noBilder



Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Norsk satsing på ny matteknologi11.8.2022 11:05:47 CEST | Pressemelding
Globale private investorer investerer store summer i såkalt cellebasert landbruk. Det handler om en ny måte å produsere tradisjonelle landbruksprodukter, som kjøtt, melk og egg, ved bruk av moderne bioteknologi. I Norge satser Nofima, og et nytt stort forskningsprosjekt fikk nylig finansering.
Kjemien i perfekte jordbær er nøkkelen når roboter skal lære seg å plukke dem7.7.2022 10:39:04 CEST | Pressemelding
Den norske jordbærsesongen er i gang. Foreløpig plukkes alle bær for hånd, men om noen år vil kanskje roboter gjøre jobben. Nofima-forskere er i gang med å utvikle sensorer som kan måle smak.
Trenger optimalisering av behandling før nytt middel mot gjellesykdom kan tas i bruk28.6.2022 10:22:23 CEST | Pressemelding
Forskere har undersøkt potensialet til peredikksyre som alternativ behandling mot amøbegjellesykdom (AGD) hos oppdrettslaks i sjø. De innledende undersøkelsene var lovende.
Informasjon om fremtidens matprosessering samlet på nett23.6.2022 08:00:00 CEST | Pressemelding
Et nytt nettsted gir matprodusenter mulighet til å gjøre gode valg om nye prosesseringsteknologier.
Norske oppvaskvaner gir god kjøkkenhygiene20.6.2022 07:00:00 CEST | Pressemelding
Når det kommer til oppvasken bruker nordmenn som oftest oppvaskbørster, og fra et hygiene-perspektiv er det et mye bedre valg enn å bruke kjøkkensvamper. Svampene som brukes i mange andre europeiske land kan samle opp og i noen tilfeller gi vekst av sykdomsfremkallende bakterier.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom