Plan International Norge

Presseinvitasjon til utstillingen #childmothers

Del

Mandag åpner utstillingen #childmothers – en fotoutstilling om barn som får barn – i Oslo. Hver dag føder 20 000 jenter under 18 år. I utstillingen møter man noen av dem.

Poko (15 år) fra Burkina Faso ble gravid som 12-åring. Hun mistet nesten livet da hun fødte på grunn av blodtap.

– Livet som mor er vanskelig. Vi har ikke nok mat å spise, vi har ikke mat hver dag, eller råd til slike ting som såpe for å vaske klær. Jeg skulle ønske jeg kunne komme tilbake til skolen, forteller 15-åringen som er en av jentene portretert i utstillingen #childmothers.

Bildene kommer til å stå i Dokkveien på Aker Brygge i ett år og er et samarbeidsprosjekt mellom Utenriksdepartementet, FNs befolkningsfond(UNFPA), Plan International Norge og FN-sambandet for å sette søkelys på hvordan det å få barn så tidlig påvirker jentenes livssituasjon, helse og framtidsutsikter.

Åpningsprogrammet

Tid: 18.juni, kl. 09.45-11:30

Sted: Mellomstasjonen på Aker Brygge (samme kvartal som Nobels Fredssenter, inngang ved siden av Kaffebrenneriet)

09:45-10.15:

  • Utviklingsminister Nikolai Astrup forteller om Norges arbeid med Bærekraftsmålene og seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR)
  • Film: Mulengas historie, Mulenga ble mor som 14-åring, se link: https://www.youtube.com/watch?v=JPpOAHyNaiU (intervju med Mulenga)
  • Pernille Fenger, sjef for UNFPAs nordiske kontor, forteller om hvordan #Childmothers-utstillingen ble til og om UNFPAs arbeid med unge jenter og gutter
  • Film om utstillingen – hvordan den ble produsert - https://www.youtube.com/watch?v=pMxfQHevqmw
  • Kari Helene Partapuoli, påtroppende generalsekretær i Plan International Norge, forteller om Plans arbeid med barn som har blitt unge mødre
  • Rune Arctander, fungerende kommunikasjonsleder i FN-Sambandet, forteller om deres arbeid og Bærekraftsmålene

10:15-10:30:

  • Elever stiller spørsmål til utviklingsministeren

10:35-11:30:

  • Omvisning i utstillingen #childmothers og quiz

Om utstillingen

Utstillingen inneholder 17 portretter av jenter som alle har fått barn i ung alder. De kommer fra sju ulike land og har alle ulike historier. Noen av dem er barnebruder, andre har blitt voldtatt og noen har manglet kunnskap om hvordan man forhindre graviditet. Felles for dem alle er at deres liv er dramatisk endret.

#childmothers er en fotoutstilling og et nettsted som gir unge mødre fra hele verden en stemme. Bildene er vist flere steder i Sverige, Danmark, Finland og nå Norge. Den ble også vist under FNs Menneskerettighetsråd i Genève i 2017.

Den prisbelønte fotografen Pieter ten Hoopen står bak bildene, som er et samarbeid mellom Plan International og FNs befolkningsfond, UNFPA, for å bryte stillheten rundt barn som blir mødre.

Se nettsiden: www.childmothers.org hvor alles historier er samlet.

Bakgrunn

Hver dag føder 20 000 jenter under 18 år barn. 95 prosent av tilfellene der jenter under 18 år føder barn, skjer i utviklingsland. 70 000 jenter under 18 år dør hvert år som følge av komplikasjoner i forbindelse med svangerskap og graviditet. Rundt 3,2 millioner utrygge aborter blir hvert år foretatt på jenter under 18 år.

Unge jenter har størst risiko for selv å dø eller bli alvorlig skadet i forbindelse med graviditet og fødsel, noe som er en av de vanligste dødsårsakene for jenter på verdensbasis.

Kontakter

Bilder

Om Plan International Norge

Plan International Norge
Plan International Norge
Tullins gate 4C
0166 Oslo

56 09 99 09http://www.plan-norge.no

Plan International er en global bistandsorganisasjon som driver utviklingsarbeid for å gi barn en bedre framtid. Vi jobber i mer enn 50 land for å oppfylle barns rettigheter, blant annet til skolegang, helsetjenester og beskyttelse. Plan har et særlig fokus på jenters rettigheter.

Følg saker fra Plan International Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Plan International Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Plan International Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom