Pressebrief : Ny rapport fra FNs klimapanel (IPCC)

- Digitalt møte onsdag 16. juni klokka 13:00-14:30
- Trykk her for å delta på møtet.
Den sjette hovedrapporten fra FNs klimapanel (IPCC Sixth Assessment Report, AR6) blir det viktigste faglige grunnlaget for utformingen av internasjonal klimapolitikk.
Mer enn 700 eksperter fra 90 land - 19 fra Norge - skriver hovedrapporten, som består av tre delrapporter og en synteserapport.
Disse fire rapportene publiseres i 2021 og 2022. Delrapport 1 om fysiske klimaendringer og det naturvitenskapelige grunnlaget kommer i august i år.
Lær mer om sjette hovedrapport fra FNs klimapanel
Formålet med pressebriefen er å gjøre media og andre interessenter bedre i stand til å forstå rapporten og betydningen av funnene i den når rapporten offentliggjøres i august.
Du får vite hvordan FNs klimapanel jobber og om arbeidet med den sjette hovedrapporten. Vi gir deg oversikt over temaene i rapporten og peker på temaer som er særlig viktige for oss her i Norge. Men du får ikke resultater fra innholdet i rapportene før i august.
Viktige temaer forklares
Norske forskere som har bidratt til rapporten, vil blant annet forklare hva et klimascenario er, hvordan ekstremvær endrer seg, forskjell på opptak og utslipp av klimagasser, hvordan et karbonbudsjett brukes og om klimaendringer globalt og lokalt.
Media og andre kan stille spørsmål underveis og etter møtet.
Dagsorden (13:00-14:00)
- Velkommen
Avdelingsdirektør Siri Sorteberg, Miljødirektoratet - Hva er FNs klimapanel og hvordan jobber de?
Klimarådgiver Øyvind Christophersen, Norges knutepunkt for FNs klimapanel, Miljødirektoratet - Om sjette hovedrapport fra FNs klimapanel: Rapportens fokus og oppbygning
Klimaforsker Jan S. Fuglestvedt, Cicero - Hva er klimafølsomhet og hvilke klimamodeller bruker FNs klimapanel?
Klimaforsker Trude Storelvmo, Universitetet i Oslo - Hvilke klimascenarioer bruker FNs klimapanel?
Klimaforsker Bjørn Samset, Cicero - Hva er karbonbudsjettet og hvordan brukes det?
Klimaforsker Jan S. Fuglestvedt, Cicero - Et interaktivt atlas over klimaendringer
Klimaforsker Sebastian Mernild, Universitetet i Bergen, Bjerknessenteret - Blir alt mer ekstremt?
Klimaforsker Asgeir Sorteberg, Universitetet i Bergen, Bjerknessenteret - Hav, snø og is
Klimaforsker Sebastian Gerland, Norsk Polarinstitutt
Én-til-én-møter med forfatterne (14:00-14:30)
Etter plenumsdelen åpner vi for at alle som ønsker kan snakke direkte med de enkelte forfatterne. Dette varer fra kl. 14:00 til 14:30. Trykk her for å lese mer.
Om sjette hovedrapport fra FNs klimapanel
- FNs klimapanel utgir hovedrapporter hvert 6-7 år og består av fire deler.
- Den sjette hovedrapporten inneholder den mest oppdaterte kunnskapen om vitenskapelige, teknologiske og sosioøkonomiske aspekter ved klimaendringer, virkninger og framtidig risiko, samt tiltak, løsninger og virkemidler for klimatilpasning og utslippsreduksjoner.
- Bruker flere typer utslipps- og utviklingsscenarioer til å undersøke hvor mye mennesker bidrar til framtidige klimaendringer.
- Scenarioer for framtidige sosiale og miljømessige forhold brukes også til å studere hvordan klimaendringer kan påvirke ulike fremtider.
Nøkkelord
Kontakter
PressekontaktPressetelefonen svarer på henvendelser fra pressen mellom klokka 8 og 16 på hverdager.
Vi ringer vi deg raskt tilbake dersom vi ikke får tatt telefonen. Pressetelefonen kan ikke ta imot SMS eller talebeskjeder.
Bilder

Lenker
Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Stanser oppdraget med å felle bjørn i Jarfjord3.7.2025 15:51:27 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet stanser oppdraget med å felle bjørnen som skadet en mann i Finnmark.
Ingen nye fisketiltak3.7.2025 09:48:26 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet innfører ikke flere reguleringer i laksefisket denne sesongen. Samtidig er situasjonen for villaksen fortsatt svært alvorlig.
Ingen nye fisketiltak3.7.2025 09:48:26 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet innfører ikkje nye reguleringar i laksefisket denne sesongen. Samtidig er situasjonen for villaksen framleis svært alvorleg.
SNO har felt en bjørn i Jarfjord2.7.2025 12:48:11 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet vil nå samle mer informasjon og vurdere kunnskapen som foreligger, og deretter gjøre en helhetlig vurdering av situasjonen.
Følg pukkellaks-fangsten fra dag til dag1.7.2025 14:57:26 CEST | Pressemelding
I sommer ventes storinvasjon av pukkellaks til norske elver. Du kan følge fangsten av den uønskede fremmedarten på Miljødirektoratets nettside.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom