Presenterer unike brukonsepter for Halsafjorden og Sulafjorden

AMC har utarbeidet forprosjekt av fire krysningsalternativer over Sulafjorden i Møre og Romsdal og ett alternativ over Halsafjorden på grensen til Trøndelag, på oppdrag fra Statens Vegvesen.
– Det er gjort et meget godt arbeid i utredningen av disse fem krysningsalternativene, og på relativt kort tid er alle konseptene utviklet til et høyt nivå. Nå blir det interessant å følge prosjektene videre, og å bidra til å videreutvikle de mest aktuelle krysningsalternativene. Nok en gang ser vi at å kombinere internasjonal og nasjonal spisskompekompetanse på hengebruer, offshorekonstruksjoner og andre bruprosjekter bærer frukter, og gir verdi for prosjektet og kunden, sier Erik Sundet, avdelingssjef for bruer, tunneler og geofag i COWI.
Sulafjorden er mellom 3 og 4,5 km bred i de foreslåtte krysningskorridorene og omtrent 450 meter dyp. Halsafjorden er rundt 2 km bred i området hvor kryssingen er foreslått og nærmere 500 meter dyp.
Grensesprengende konsepter
Blant de utredede løsningene er en hengebru med det lengste bruspennet i verden på hele 2710 meter. De øvrige krysningsalternativene består av flerspenns hengebruer som kombinerer bru- og offshoreteknologi på en banebrytende måte. Begge fjordkrysningene er tilknyttet ferjefri E39 i Møre og Romsdal.
– Vi er veldig fornøyde med å få muligheten til å benytte vårt sterke fagmiljø til å utvikle teknisk gjennomførbare løsninger på slike grensesprengende konsepter. Både lengden på bruene og dybden i fjorden har utfordret oss og dette har vært et veldig lærerikt og utviklende prosjekt som vi gleder oss til å følge videre, sier Gunnar Egset, avdelingsleder for samferdselskonstruksjoner i Multiconsult.
Ketil Aas-Jakobsen og Svein Erik Jakobsen, prosjektledere i Aas-Jakobsen, sier de særlig får bruk for kompetansen på slanke dynamiske konstruksjoner som er utsatt for miljølaster i prosjektet. I tillegg ble arbeid med bærekraft tidlig iverksatt med identifisering av utfordringer knyttet til miljøpåvirkning og mulige løsninger og forbedringstiltak i de aktuelle områdene. Gruppen har også undersøkt reduksjon av CO₂-avtrykk ved materialbruk.
– Sammen med sterke offshoremiljøer greier vi å vise at norsk offshoreteknologi fint kan integreres i fjordkryssinger i Norge og internasjonalt. Spesielt interessant var det å inkludere bærekraft på en helhetlig måte. Vi synes det er positivt og givende at dette er en del av prosjektbestillingen, selv i et prosjekt med så fokus på konstruksjoner, sier Ketil Aas-Jakobsen.
Statens Vegvesen har lagt frem de ulike brukonseptene under lokale informasjonsmøter i regionen.
– De grundige tekniske gjennomførbarhetsutredningene utført av arbeidsfellesskapene tar vi med oss videre i beslutningsgrunnlaget for valg av brukonsept for de to fjordene, sier Jørn Arve Hasselø, prosjektleder for fjordkryssingsprosjektene Halsafjorden og Sulafjorden i Statens Vegvesen.
Arbeidsfellesskapet presenterte følgende løsninger for de to fjordene:
- Hengebru i ett spenn i korridor 1 over Sulafjorden
- Hengebru i to spenn i korridor 1 over Sulafjorden med sentralt tårn på gravity-based structure (GBS)
- Hengebru i to spenn i korridor 2 over Sulafjorden med sentralt tårn på gravity-based structure (GBS)
- Hengebru i tre spenn i korridor 2 over Sulafjorden med to tårn på tension leg platform (TLP)
- Hengebru i to spenn over Halsafjorden med sentralt tårn på tension leg platform (TLP)
AMC har knyttet til seg spesialkompetanse gjennom underleverandørene Aker Solutions, Moss Maritime, Entail, NGI, Safetec, Dissing + Weitling og Plan Arkitekter.
Nøkkelord
Kontakter
Kristoffer JakobsenKommunikasjonsrådgiver
Tel:99647522krjk@cowi.comBilder





Om COWI AS
COWI er et av Norges ledende rådgivende ingeniørselskap innen rådgivning og prosjektering knyttet til bygninger, samferdsel, industri, energi, miljø og vann.
Følg pressemeldinger fra COWI AS
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra COWI AS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra COWI AS
COWI rangert som nummer én i milliardavtale med Oslobygg30.6.2025 10:50:23 CEST | Pressemelding
COWI er rangert som øverste leverandør i Oslobygg KFs nye rammeavtale for rådgivende ingeniørtjenester og prosjekteringsgruppeledelse. Avtalen har en estimert verdi på én milliard kroner og løper over fire år.
Nye Bodø Lufthavn - se de spektakulære bildene19.6.2025 08:00:00 CEST | Aktuelt
COWI bidrar i realiseringen av nye Bodø lufthavn – et av Nord-Norges viktigste infrastrukturprosjekter.
COWI vinner strategiske rammeavtaler med Bane NOR4.6.2025 14:14:13 CEST | Pressemelding
COWI har inngått to store rammeavtaler med Bane NOR som styrker samarbeidet om utviklingen av fremtidens jernbaneinfrastruktur. Avtalene har en samlet verdi på inntil fem milliarder kroner og strekker seg over seks år inklusive opsjoner.
Dobbeltspor i Bergen vinner av prestisjepris8.4.2025 10:33:11 CEST | Pressemelding
Dobbeltsporprosjektet mellom Arna og Bergen ble nylig tildelt prisen "Årets anlegg 2024" av Byggeindustrien, noe som understreker prosjektets betydelige bidrag til norsk infrastruktur. COWI var rådgivende ingeniør for dobbeltspor Bergen - Fløen, som er en delstrekning av dobbeltsporet, samt Nygårdstangen godsterminal.
Ny miljøsertifisering for godsterminalen5.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Bergen godsterminal Nygårdstangen har mottatt ny BREEAM-sertifisering, denne gang for driften av terminalen. Dermed har terminalen nå mottatt to tungtveiende sertifiseringer på drøye tre måneder.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom