Populært med pergola
En tradisjonell pergola kan du i utgangspunktet bygge uten å søke. Vil du sikre deg mot regnbyger og legge tak på pergolaen, kan det hende du må søke tillatelse til det hos kommunen.

Det nærmer seg sommer og tid for å pynte på hagen. Tradisjonelt var en pergola et byggverk med åpne tak og vegger, som skulle bli overgrodd av slyngplanter.
– Følger du oppskriften med å sette opp noen enkle stolper som overbygges med bjelker med mellomrom imellom, bygger du en god, gammeldags pergola. Det vi ser, er at mange legger tak over pergolaen eller setter inn skyvbare levegger. Da må du passe på at du bygger lovlig, advarer direktør Per-Arne Horne i Direktoratet for byggkvalitet.
Hvis det monteres tak på pergolaen, skal arealet regnes med i bebygd areal. Da må du gjøre deg kjent med hvor mye som er tillatt å bygge på eiendommen din. Dette gjelder også om taket består av skyvbare lameller.
– Om du kan bygge en slik pergola uten å søke, vil avhenge av alt fra utnyttelsesgraden på tomten til bestemmelser i reguleringsplaner for området der du bor. Det kan også ha noe å si om pergolaen bygges inntil huset eller frittliggende. Mitt råd er alltid at er du i tvil, spør kommunen om byggeprosjektet ditt er søknadspliktig, sier Per-Arne Horne.
Må du søke?
Disse veilederne kan være til hjelp for de som skal bygge pergola:
- Ønsker du en pergola inntil huset ditt? Bruk veiviseren og velg «Veranda, vinterhage eller overbygd inngangsparti til bolig»
- Ønsker du en frittliggende pergola? Bruk veiviseren og velg stien «Hagestue, bod eller drivhus»
Nøkkelord
Bilder




Om Direktoratet for byggkvalitet
Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) er et nasjonalt kompetansesenter innenfor bolig- og byggkvalitet og sentral myndighet på flere områder innenfor bygningsdelen av plan- og bygningsloven.
Vårt arbeid er rettet mot kommunene, aktørene i byggeprosessen og byggevaremarkedet. Direktoratet skal ha oversikt over hvordan regelverket virker, og ha god kunnskap om og bidra i den faglige utviklingen i samhandling med kommuner, byggenæringen og andre aktører.
En viktig oppgave er å øke kunnskapen i samfunnet - spesielt i byggenæringen og kommunene - om byggeregler, byggkvalitet og byggesaksprosess.
Direktoratet for byggkvalitet er et virkemiddel for å realisere bygningspolitikken. Direktoratet skal bidra til å oppfylle to hovedmål:
- Raskere boligbygging og gode byggkvaliteter
- Forvaltningen av bolig- og bygningssektoren skal være effektiv og brukerrettet.
Følg pressemeldinger fra Direktoratet for byggkvalitet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Direktoratet for byggkvalitet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Direktoratet for byggkvalitet
Svømme i egen hage29.6.2022 10:00:00 CEST | Pressemelding
Boblebad, badestamp eller svømmebasseng: Hva kan du gjøre i egen hage og når må du søke kommunen om lov?
Første sommer med nye krav til campingplasser21.6.2022 09:30:00 CEST | Pressemelding
Denne uken starter skoleferien, og mange pakker nå for å reise på camping. Noen vil kanskje legge merke til at campingplassen har endret seg litt? Det handler blant annet om brannsikkerhet.
Planlegg oppussing i påsken8.4.2022 07:45:00 CEST | Pressemelding
Har du tid til overs i påsken? Planlegg sommerens arbeider nå og få oversikt over hva som er søknadspliktig og ikke.
Hvilke bygg er best på klimatilpasning?2.3.2022 12:00:00 CET | Pressemelding
Mer ekstremvær gjør at bygninger og utearealer må tåle større påkjenninger enn før. Men hvilke bygninger er best rustet til å møte et våtere, varmere og villere klima?
To millioner digitale nabovarsler22.2.2022 07:30:00 CET | Pressemelding
Nok en milepæl er nådd for digitaliseringen av byggenæringen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom