UiO - Det juridiske fakultet

PODKAST: - Vi trenger en offentlig samtale om hva vaksinepasset skal brukes til

Del

Hvilket vaksinepass bør vi få i Norge, og hvorfor er det slik at vi også kan miste litt frihet ved å innføre vaksinepass? Og hva med fattige land, hvordan kan rike lands vaksinasjonsprogrammer og vaksinepass påvirke dem? Disse og flere nasjonale og globale problemstillinger rundt vaksiner og vaksinepass kan du høre om i en ny podcast-episode fra Universitetsplassen, hvor professor Kristin Bergtora sandvik og førsteamanuensis Anne Kjersti Befring deler sine tanker og kunnskaper rundt temaet.

Til podcasten: Nyheter | Universitetsplassen podkast - Universitetet i Oslo (uio.no)

-          Norge skal jo ha et vaksinepass, og vi skal ha et vaksinepass som overholder EUs lovverk, oppsummerer Kristin Bergtora Sandvik, som er professor ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi ved UiO.

-          Samtidig så åpner jo dette ideen om intern bruk av vaksinepasset, som en slags passerseddel som vi ikke har hatt siden andre verdenskrig. Og dette åpner jo igjen opp en rekke spørsmål som er viktige å diskutere. Det er viktig at utviklingen og innføringen av det digitale vaksinepasset blir gjort på riktig måte, og at vi får en samtale om hva vaksinepasset skal brukes til. Vi trenger en åpen og offentlige debatt som bakgrunn for regulering av et slikt pass. Dette er ikke et såkalt byråkratisk verktøy man bare kan innføre.

-          Hvilke spørsmål tenker du det er særskilt viktig å drøfte og få avklart?

-          Her er det mange sider som skal utredes, det er de medisinske, de etiske, de juridiske. Har vi i hele tatt behov for et vaksinepass når hele befolkningen skal være fullvaksinert? Hva med dem som ikke kan eller vil vaksineres? Hva med personvernet? Vil vaksinepasset medbringe en cybersikkerhetsutfordring? Her er det ganske mange ting som er en fordel å få på bordet sånn at vi ikke opplever i ettertid at vaksinepasset bidrar til å svekke tilliten til myndighetenes pandemihåndtering, forteller Sandvik.

Les nyhetssak og hør podcasten om vaksinepass på UiOs nettsider: PODKAST: - Vi trenger en offentlig samtale om hva vaksinepasset skal brukes til - Universitetet i Oslo (uio.no)

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Lenker

Om UiO - Det juridiske fakultet

UiO - Det juridiske fakultet
UiO - Det juridiske fakultet
Karl Johans gate 47
0162 Oslo

22 85 95 00http://www.jus.uio.no

Det juridiske fakultetet i Oslo er den største utdanningsinstitusjonen i landet for juristar, og ein sentral aktør innan juridisk forsking.

Følg pressemeldinger fra UiO - Det juridiske fakultet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det juridiske fakultet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UiO - Det juridiske fakultet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom