PODKAST: - Vi trenger en offentlig samtale om hva vaksinepasset skal brukes til
Hvilket vaksinepass bør vi få i Norge, og hvorfor er det slik at vi også kan miste litt frihet ved å innføre vaksinepass? Og hva med fattige land, hvordan kan rike lands vaksinasjonsprogrammer og vaksinepass påvirke dem? Disse og flere nasjonale og globale problemstillinger rundt vaksiner og vaksinepass kan du høre om i en ny podcast-episode fra Universitetsplassen, hvor professor Kristin Bergtora sandvik og førsteamanuensis Anne Kjersti Befring deler sine tanker og kunnskaper rundt temaet.

Til podcasten: Nyheter | Universitetsplassen podkast - Universitetet i Oslo (uio.no)
- Norge skal jo ha et vaksinepass, og vi skal ha et vaksinepass som overholder EUs lovverk, oppsummerer Kristin Bergtora Sandvik, som er professor ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi ved UiO.
- Samtidig så åpner jo dette ideen om intern bruk av vaksinepasset, som en slags passerseddel som vi ikke har hatt siden andre verdenskrig. Og dette åpner jo igjen opp en rekke spørsmål som er viktige å diskutere. Det er viktig at utviklingen og innføringen av det digitale vaksinepasset blir gjort på riktig måte, og at vi får en samtale om hva vaksinepasset skal brukes til. Vi trenger en åpen og offentlige debatt som bakgrunn for regulering av et slikt pass. Dette er ikke et såkalt byråkratisk verktøy man bare kan innføre.
- Hvilke spørsmål tenker du det er særskilt viktig å drøfte og få avklart?
- Her er det mange sider som skal utredes, det er de medisinske, de etiske, de juridiske. Har vi i hele tatt behov for et vaksinepass når hele befolkningen skal være fullvaksinert? Hva med dem som ikke kan eller vil vaksineres? Hva med personvernet? Vil vaksinepasset medbringe en cybersikkerhetsutfordring? Her er det ganske mange ting som er en fordel å få på bordet sånn at vi ikke opplever i ettertid at vaksinepasset bidrar til å svekke tilliten til myndighetenes pandemihåndtering, forteller Sandvik.
Les nyhetssak og hør podcasten om vaksinepass på UiOs nettsider: PODKAST: - Vi trenger en offentlig samtale om hva vaksinepasset skal brukes til - Universitetet i Oslo (uio.no)
Nøkkelord
Kontakter
Steinar Hafto MyreKommunikasjonssjef
+47 22 85 00 32 / +47 924 15 962
Jorunn KanestrømRådgiver
+47 22 85 00 50 / +47 988 08 769
Bilder
Lenker
Om UiO - Det juridiske fakultet
Det juridiske fakultetet i Oslo er den største utdanningsinstitusjonen i landet for juristar, og ein sentral aktør innan juridisk forsking.
Følg pressemeldinger fra UiO - Det juridiske fakultet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det juridiske fakultet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiO - Det juridiske fakultet
Vil dra "fiskejussen" ut av tåka30.5.2022 10:31:32 CEST | Pressemelding
«Fiskejussen» i Norge er ikke veldig oversiktlig per i dag, men det har jusforsker Hjallen Eriksen valgt å gjøre noe med. I sin avhandling ser hun på det rettslige rammeverket for kommersielle fiskerier i Norge.
Straff og hjelp i narkotikasaker for ungdom2.5.2022 10:45:46 CEST | Pressemelding
Unge mennesker i Norge har tradisjonelt blitt bøtelagt for bruk og besittelse av illegale rusmidler. På 2000-tallet har imidlertid påtalemyndighetene bevegd seg bort fra denne praksisen, til et økende fokus på helse- og sosialfaglig oppfølging og kontroll (påtaleunnlatelser med vilkår). Hvordan oppleves disse reaksjonene av ungdommene selv og hva er konsekvensene av en slik praksisendring?
- Spillereglene i krig skal følges av begge parter5.4.2022 08:52:25 CEST | Aktuelt
Podkast: Hvilke regler gjelder i krig, og hvilken betydning har en krigsleders fornuft? Er det juridisk «innafor» å ta livet av en statsleder? Hør generaladvokat Sigrid Redse Johansen og førsteamanuensis Stian Øby Johansen fortelle om betydningen av lover og regler i krig, med eksempler fra krigen i Ukraina.
Jus-eksperter om Ukraina: hvordan stater sammen kan arbeide for fred9.3.2022 15:20:09 CET | Pressemelding
Panelsamtale: Det internasjonale samfunnet ønsker i fellesskap å oppnå en fredelig løsning på konflikten i Ukraina. Vårt panel med jus-eksperter diskuterer hvilke muligheter folkeretten gir. Det blir mulighet til å stille spørsmål.
Russlands invasjon av Ukraina: Krigens rett og juridisk krigføring1.3.2022 05:00:00 CET | Pressemelding
Putin tar folkerettens språk i sin munn når han forsøker å legitimere Russlands invasjon av Ukraina. Samtidig reiser invasjonen en rekke folkerettslige spørsmål. 2. mars tar forskere fra Det juridiske fakultet tar for seg flere av disse juridiske spørsmålene i en direktesendt paneldebatt med publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom