Anima - Stopp dyremishandling

PlanteVekst: 9 solide grunner til å spise mer plantebasert i 2022.

Del

Den nyeste rapporten til FNs klimapanel levner ingen tvil; klimakrisen er her, og klimaendringer vil komme sterkere, kraftigere og raskere enn vi trodde. Men det finnes heldigvis en velsmakende løsning på klimautfordringene. Her er 9 solide grunner til hvorfor du bør spise mer plantebasert i 2022.

Studier viser at de som spiser plantebasert føler seg sunnere og gladere.
Studier viser at de som spiser plantebasert føler seg sunnere og gladere.

1. Potensialet ved kostholdsendring er stort. 

Potensialet ved å spise mer planter og samtidig redusere inntak av animalsk mat er stort. Hvor mye vann, landareal og klimagassutslipp du sparer avhenger av hvilke matvarer som erstatter de animalske. Men plantebaserte matvarer har generelt et mye lavere klimaavtrykk, uansett om de måles i kilogram, kalorier eller proteiner. Når man ser på den samlede forskningen på miljø- og klimapåvirkningen av mat, ser man at jo mer plantebasert kostholdet er, desto mer bærekraftig er det.

2. Du reduserer klimagassutslipp.

Husdyrene i landbruket står for 19 prosent av verdens samlede klimagassutslipp. F.eks. så vil en kilo storfekjøtt kunne føre til 100 ganger mer klimautslipp enn en kilo grønnsaker. Hvis alle i Norge fulgte Helsedirektoratets kostholdsråd om å spise maks 500 gram rødt kjøtt i uka, så kan vi frem til 2030 redusere utslippene i det norske jordbruket med 2,9 millioner tonn CO2.

3. Bedre helse.

Det er stort samsvar mellom et kosthold som blir anbefalt for å fremme helse og et kosthold som er mer bærekraftig. Helsedirektoratet ved Nasjonalt råd for ernæring, gir nasjonale norske kostholdsråd. Og kostråd nummer en for et sunt kosthold lyder slik:

- Det anbefales et kosthold som hovedsakelig er plantebasert, og som inneholder mye grønnsaker, frukt, bær, fullkorn. Det er store helsegevinster ved å spise mye grønnsaker, frukt, bønner, linser, fullkornsprodukter og annen mat fra planteriket. Et plantebasert kosthold er forbundet med lavere risiko for blant annet høyt blodtrykk, overvekt, hjerte- og karsykdommer, diabetes og kreft. Et godt sammensatt plantebasert kosthold gir mye fiber, vitaminer, mineraler og sporstoffer.

4. Du sparer vann. 

15 000 liter vann kan være nødvendig for å produsere en kilo storfekjøtt. Til sammenligning tar det bare 1800 liter å produsere en kilo hvete. Dyreavl krever en enorm mengde fôr, som igjen krever store mengder ferskvann. Dessverre er det ikke bare det enorme vannforbruket som er problemet. Verdens husdyrproduksjon er sannsynligvis den viktigste årsaken til vannforurensning også.

5. Du buker mindre areal.

Mer enn 70 milliarder dyr blir avlet hvert år på global skala. Det krever beite og dyrking av fôr på store mengder land. Ifølge forskere ved Oxford University, bruker industrielt husdyrhold (kjøtt, meieri, egg og havbruk), 83 prosent av verdens jordbruksareal, men bidrar bare med 18 prosent av kaloriene og 37 prosent av proteinene over hele verden. I gjennomsnitt bruker dyrene seks ganger mer protein enn de produserer selv.

6. Økt matsikkerhet.

Ifølge Cicero, er Norge langt fra selvforsynt med belgfrukter, frukt og grønnsaker – som vi bør spise mer av, og i tillegg kan dyrke mer av. Det er fullt mulig å dyrke mer grønnsaker og belgfrukter i Norge enn vi gjør i dag, ved å blant annet omdisponere en del areal som i dag brukes til fôrproduksjon. Dette er en viktig del av løsningen for å øke selvforsyningsgraden, for ved å dyrke mindre husdyrfôr og mer plantekost direkte til mennesker – kan norsk matproduksjon mangedobles og gjøre oss mer selvforsynte.

7. Du redder dyr.

De fleste synes det er viktig at dyr bør behandles godt. Likevel kommer det meste av kjøttet fra høyeffektiv produksjon, hvor dyrene blir fratatt enhver mulighet til å leve et godt og naturlig liv. Ifølge beregninger, vil det å spise et plantebasert kosthold sparer over 100 dyr i året per person.

8. Masse plantebaserte produkter i butikken.

Tilgjengeligheten og variasjonen av plantebaserte produkter har eksplodert de siste årene, både i butikker, restauranter og kafeer. De fleste dagligvarebutikker har et bredt utvalg av plantebasert mat. Vi har flere gode veganske merker som kommer med stadig nye produkter, som Go’VeganNaturliOatly mfl. I butikken finner man nå alt fra pizza, hamburgere, pølse, sjokolade og “farse” til pasta og lignende. Det er i tillegg masse plantemelk, kremer, iskrem, puddinger, yoghurt, ost osv.

9. Det har aldri vært lettere.

Er du klar for årets mest velsmakende utfordring? Ta den norske versjonen av Veganuary, med klima- og miljøfokus - Klimautfordringen!

I løpet av utfordringen lærer alt du trenger å vite om et plantebasert kosthold. Du får daglige utfordringer og jevnlige e-poster, pluss mange velsmakende oppskrifter, praktiske tips og informasjon – helt gratis! Studier viser at utfordringer som Veganuary og Klimautfordringen fører til varig kjøttreduskjons hos deltakerene, og i tillegg føler de seg sunnere og gladere. Start 2022 med å gi en gavepakke til deg selv og planeten, meld deg på Klimautfordringen.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Studier viser at de som spiser plantebasert føler seg sunnere og gladere.
Studier viser at de som spiser plantebasert føler seg sunnere og gladere.
Last ned bilde

Om Anima - Stopp dyremishandling

Anima - Stopp dyremishandling
Anima - Stopp dyremishandling
Postboks 1073 Sentrum
0104 Oslo

92 98 77 65https://stoppdyremishandling.no

Anima - Stopp dyremishandling er en internasjonal dyrevernorganisasjon som jobber for å stoppe dyremishandling på nasjonalt og internasjonalt nivå gjennom blant annet redningsaksjoner av dyr i nød, informasjonsvirksomhet, samarbeid med næringslivet, politisk arbeid og fredelige kampanjer.

Anima omfatter også PlanteVekst, som jobber for å fremme plantebasert mat og produkter. 

Følg pressemeldinger fra Anima - Stopp dyremishandling

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Anima - Stopp dyremishandling på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Anima - Stopp dyremishandling

Dyreindustrien er som en gal forsker uten etisk kompass10.9.2021 11:49:10 CEST | Debattinnlegg

Etter over 10 års arbeid med dyrevern er det mye som skal til for å sjokkere meg når det gjelder forholdene for dyrene i landbruket. Likevel var jeg målløs etter å ha lest om resultatene av en ny studie fra Københavns Universitet, som viser at 85 prosent av alle verpehøner i Danmark har et ødelagt brystben. Ja, du leste riktig. Mer enn fire av fem høner dør i løpet av sitt korte liv med smertefulle beinbrudd. Og det er all grunn til å tro at problemene også er omfattende i Norge.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom