Planlegg oppussing i påsken
- Vi pusset opp, bygget om og bygget på boligene våre for 94,4 milliarder kroner i 2021. Selv om vi opplever mangel på enkelte byggevarer for tiden, tilsier trenden at vi også denne sommeren vil bruke tid på å utbedre hjemmene våre, sier Per-Arne Horne, direktør i Direktoratet for byggkvalitet (DiBK).
Tid for forberedelser
I mange tilfeller vil du kunne sette opp mindre tilbygg, bygge terrasse eller garasje uten å søke. Men alt etter utnyttelsesgrad på tomten din, størrelsen på tilbygget og hvilke regulerings- og områdeplaner som gjelder for ditt nabolag, kan også disse og mindre tiltak være søknadspliktige.
- Kommunen er alltid rette instans for spørsmål om de enkelte byggesøknadene, men i forkant kan du orientere deg i regelverket. Ofte vil du selv finne svaret på om et tiltak er søknadspliktig eller ikke, sier Horne
Oppussing som varer
Ifølge tall fra Prognosesenteret gjennomføre 41 prosent av norske husholdninger oppussingsarbeider i 2021. Dette setter avtrykk, både på den enkelte husholdnings økonomi, og på klimaet. Noe av det mest bærekraftige vi kan gjøre er å ta vare på husene våre og pusse de opp på en smart måte. Det er de utvendige flatene, slik som tak, vegger, vinduer og kjeller, som er mest utsatt for vær, vind og fukt. Det er også her du først bør legge oppussingskronene dine.
- Nå, mer enn noen gang, ser vi at energieffektivisering av bolighus kan ha gevinst, ikke bare for klimaet, men etter hvert også for egen lommebok. Etterisolering av vegger og tak og nye 3-lags vinduer vil gi deg et mer energieffektivt hus som er bedre å bo i. Og husk å velge materialer som passer til været og klimaet der du bor, avslutter Horne.
Et utvalg veiledere for deg som skal bygge noe
Nøkkelord
Kontakter
Anne Bente Skaarudkommunikasjonsrådgiver Direktoratet for byggkvalitet
Pressekontakt i Direktoratet for byggkvalitet
Bilder
Om Direktoratet for byggkvalitet
Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) er et nasjonalt kompetansesenter innenfor bolig- og byggkvalitet og sentral myndighet på flere områder innenfor bygningsdelen av plan- og bygningsloven.
Vårt arbeid er rettet mot kommunene, aktørene i byggeprosessen og byggevaremarkedet. Direktoratet skal ha oversikt over hvordan regelverket virker, og ha god kunnskap om og bidra i den faglige utviklingen i samhandling med kommuner, byggenæringen og andre aktører.
En viktig oppgave er å øke kunnskapen i samfunnet - spesielt i byggenæringen og kommunene - om byggeregler, byggkvalitet og byggesaksprosess.
Direktoratet for byggkvalitet er et virkemiddel for å realisere bygningspolitikken. Direktoratet skal bidra til å oppfylle to hovedmål:
- Raskere boligbygging og gode byggkvaliteter
- Forvaltningen av bolig- og bygningssektoren skal være effektiv og brukerrettet.
Følg pressemeldinger fra Direktoratet for byggkvalitet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Direktoratet for byggkvalitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Direktoratet for byggkvalitet
Får lede Direktoratet for byggkvalitet i seks nye år14.6.2024 12:30:00 CEST | Pressemelding
Fredag 14. juni ble Per-Arne Horne utnevnt av Kongen i statsråd som direktør for Direktoratet for byggkvalitet (DiBK). Han har dermed fått fornyet sitt åremål.
Starter tilsyn med røykvarslere5.4.2024 11:30:37 CEST | Pressemelding
Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) skal nå gjennomføre et markedstilsyn med røykvarslere.
Revisjon av Byggeforskrift for Longyearbyen18.1.2024 11:28:56 CET | Pressemelding
På Svalbard gjelder ikke plan- og bygningslovgivingen. Den som bygger her, må i stedet forholde seg til byggeforskriften for Longyearbyen. Nå blir forskriften revidert av Longyearbyen lokalstyre med bistand fra Direktoratet for byggkvalitet.
Klimaendringer tvinger oss til å bygge annerledes28.12.2023 12:19:21 CET | Kronikk
Ekstremværet Hans har flere søsken. De kommer på besøk, igjen og igjen. Med seg har de enorme mengder nedbør. Overvannet som oppstår, må vi håndtere i felleskap.
Nye reglar for handtering av overvatn21.12.2023 09:30:00 CET | Pressemelding
Eit våtare og villare vêr gjer at vi må tenkje annleis om korleis vi byggjer. Nytt regelverk gjeld frå 1. januar 2024.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom