Energi Norge

Pensjonskapital kan styrke strømnettet

Del

Fra årsskiftet forsvinner grensen for hva forsikrings- og pensjonsforetak kan eie i infrastrukturprosjekter. Det vil gi lettere tilgang på kapital til investeringer i strømnettet.

Det er behov for store  investeringer i strømnettet de kommende årene. Foto: Eidsiva
Det er behov for store investeringer i strømnettet de kommende årene. Foto: Eidsiva

I dag er forsikrings- og pensjonsforetaks tillatte eierskap i såkalt forsikringsfremmed virksomhet begrenset oppad til 15 prosent. Fra 1. januar forsvinner denne grensen, gjennom en lovendring som nylig ble godkjent av Kongen i statsråd.

– For nettselskapene betyr dette at de kan få eiere med større mulighet til å skyte inn kapital enn mange kommuner og fylkeskommuner har i dag. Dermed kan det bli enklere å få finansiert de store investeringene det er behov for i strømnettet, sier administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge.

Skal elektrifisere samfunnet

Ifølge tall fra nettselskapene er det nødvendig å investere 110 milliarder kroner i distribusjons- og regionalnettet frem mot 2025. Det skyldes aldrende strømnett, elektrifisering av transport og andre sektorer, samt nye behov hos kundene.

– Hele samfunnet skal elektrifiseres. Investeringer i klimavennlig infrastruktur krever bedre tilgang på kapital. Slike langsiktige investeringer er særlig godt egnet for pensjonskapital. Derfor har vi jobbet sammen med finansnæringen for å få til dette, forteller Ulseth.

Har kjøpt seg inn i flere selskaper

Det er ikke noe nytt fenomen at pensjonsselskap kjøper seg inn i fornybarnæringens infrastruktur. For eksempel eier KLP allerede 15 prosent i både Lofotkraft Nett, TrønderEnergi Nett, Tussa Kraft og Ringerikskraft. 

Norge har til nå hatt strengere regler for plassering av midler fra pensjonskasser og livselskaper enn andre land. Flere fagmiljøer har tatt til ordet for at dette er i strid med Solvens II-direktivet og dermed Norges EØS-forpliktelser. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Det er behov for store  investeringer i strømnettet de kommende årene. Foto: Eidsiva
Det er behov for store investeringer i strømnettet de kommende årene. Foto: Eidsiva
Last ned bilde

Lenker

Om Energi Norge

Energi Norge
Næringslivets Hus, Middelthunsgate 27
0307 Oslo

23 08 89 00https://energinorge.no/

Energi Norge er fornybarnæringens interesseorganisasjon i NHO. Medlemsbedriftene står for over 95 produsent av kraftproduksjonen og dekker rundt 90 prosent av strøm- og nettkundene i Norge. Vi jobber for at Norge skal bli verdens første fornybare og fullelektriske samfunn.

Følg saker fra Energi Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Energi Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Energi Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom