Påvist kverke på hester i Trøndelag og Møre og Romsdal

8. juni ble det påvist kverke på en hest ved en liten stall i Levanger og 14. juni ble det påvist kverke ved Stall Kringla i Steinkjer og ved Molde og Hustadvika rideklubb ved Tustn i Molde. Stallene er båndlagt.
Mattilsynet jobber med smittesporing og prøvetaking.
Kverke er en akutt og smittsom bakterieinfeksjon i luftveiene hos hester. Symptomene kommer plutselig i form av snørr, hoste, feber og deretter hovne lymfeknuter. Kverke kan behandles med antibiotika, og behandlingen er effektiv for de fleste hester. Vær obs på at et mildere sykdomsforløp ikke er uvanlig.
- Den viktigste tiltaket for å hindre spredning av kverke er å begrense flytting av hester. Vi ber nå alle hesteeiere i områdene rundt smitteutbruddet om å redusere kontakten mellom staller så mye som mulig, inntil videre, sier Gunnhild Okkenhaug, avdelingssjef avdeling Sør-Innherred.
Kverke er ikke farlig for mennesker.
Godt smittevern er viktig
Kverke smitter ved kontakt mellom hester, men den kan også smitte via gjenstander og mennesker.
- Det er alltid viktig å tenke smittevern og ha gode rutiner på alle staller, men dette er ekstra viktig i områder der vi vet det er smitte i omløp. Dersom du har planlagt å besøke staller i området, er det viktig at du sjekker om stallen er smittet før du kommer. Dette gjelder også dyretransporter, hovslagere og veterinærer, sier Okkenhaug.
Enkle rutiner kan hindre at hesten din blir syk og hjelpe deg til å unngå at din hest smitter andre dyr og mennesker. Her er noen gode råd fra Mattilsynet:
- Lag enkle hygienerutiner i stallen. Vask hender i lunkent vann med såpe før og etter stell av hesten, spesielt mellom håndtering av ulike hester. Håndsprit kan brukes som et alternativ, men fungerer dårlig på tilgrisede hender.
- Unngå unødvendig persontrafikk inn og ut av stallen. Informer besøkende om hygienerutiner.
- Bruk rene klær og støvler når du beveger deg mellom ulike staller.
- Unngå å bruke samme fôrbøtte, vannkar, børste og hovskrape til flere hester eller til ulike grupper av hester. Ikke dypp vannslangen i drikkekar eller bøtte.
- Bokser bør vaskes og desinfiseres og strø fjernes/byttes, dersom hester fra ulike hestehold bruker samme boks.
- Ikke la hesten din hilse på andre hester.
- Nye hester på stallen bør holdes isolert de første 14 dagene.
- Kun friske hester skal på stevner. Hesten skal være feberfri, den skal ikke ha diaré, neseutflod eller andre tegn på sykdom. Ta gjerne temperaturen til hesten før du drar på stevne.
Dersom man mistenker kverke, skal Mattilsynet varsles umiddelbart på 22 40 00 00.
Kontakter
Andre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Vintertid: 09:00-11:00 og 12:00-15:00
Sommertid: 09:00-11:00 og 12:00-14:30 (15. mai til 15. september)
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noBilder

Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Alvorlig ILA-situasjon i Vesterålen2.7.2025 13:59:34 CEST | Pressemelding
Siden 12. mai har det blitt påvist fem tilfeller av Infeksiøs lakseanemi (ILA) i Vesterålen. For å begrense videre smittespredning og oppdage eventuelle nye tilfeller av ILA, oppretter Mattilsynet totalt fire restriksjonssoner i dette området. Ved de to siste tilfellene blir området som overvåkes større enn vanlig.
Intensivert kontroll av ulovlige stoffer i importert sjømat25.6.2025 10:28:40 CEST | Pressemelding
Mattilsynet og Havforskningsinstituttet gjennomfører årlig flere kontroller av sjømat. I 2024 fant vi tre tilfeller av ulovlige legemidler i importert sjømat. To av funnene var av stoffet malakittgrønt som er helseskadelig og det andre stoffet var et antibiotika. Nivåene var lave, men basert på funnene vil vi ta flere analyser av disse stoffene i 2025.
Vaksinér kaninene dine mot kaningulsott21.5.2025 15:02:18 CEST | Pressemelding
Mattilsynet anbefaler kanineiere å vaksinere dyrene sine mot kaningulsott (RHD). Den alvorlige virussykdommen er den siste tiden påvist flere steder i Sør-Norge.
Gi hunden en trygg og god 17. mai – la den bli hjemme15.5.2025 11:21:01 CEST | Pressemelding
17. mai er en festdag for oss, men for hunder kan den være både skremmende og stressende. Mattilsynet oppfordrer hundeeiere til å la hunden slippe folkemengder, høyt lydnivå og overveldende sanseinntrykk – og heller feire nasjonaldagen i trygge, rolige omgivelser.
Ny organisering i Mattilsynet fra 1. mai2.5.2025 09:36:24 CEST | Pressemelding
Fra 1. mai endrer Mattilsynet organiseringen fra fem geografiske regioner til fire nasjonale tilsynsdivisjoner og et hovedkontor med direktoratsfunksjoner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom