Mattilsynet

Påvist kverke på hester i Trøndelag og Møre og Romsdal

Del

Det er påvist kverke på to hester i Trøndelag og én i Møre og Romsdal. Stallene der det er påvist smitte er båndlagt. Mattilsynet oppfordrer alle hesteeiere i de berørte områdene til å begrense kontakt med andre hester og staller.

Foto: Mattilsynet
Foto: Mattilsynet

8. juni ble det påvist kverke på en hest ved en liten stall i Levanger og 14. juni ble det påvist kverke ved Stall Kringla i Steinkjer og ved Molde og Hustadvika rideklubb ved Tustn i Molde. Stallene er båndlagt.

Mattilsynet jobber med smittesporing og prøvetaking.

Kverke er en akutt og smittsom bakterieinfeksjon i luftveiene hos hester. Symptomene kommer plutselig i form av snørr, hoste, feber og deretter hovne lymfeknuter. Kverke kan behandles med antibiotika, og behandlingen er effektiv for de fleste hester. Vær obs på at et mildere sykdomsforløp ikke er uvanlig.

- Den viktigste tiltaket for å hindre spredning av kverke er å begrense flytting av hester. Vi ber nå alle hesteeiere i områdene rundt smitteutbruddet om å redusere kontakten mellom staller så mye som mulig, inntil videre, sier Gunnhild Okkenhaug, avdelingssjef avdeling Sør-Innherred.

Kverke er ikke farlig for mennesker.

Godt smittevern er viktig 

Kverke smitter ved kontakt mellom hester, men den kan også smitte via gjenstander og mennesker.

- Det er alltid viktig å tenke smittevern og ha gode rutiner på alle staller, men dette er ekstra viktig i områder der vi vet det er smitte i omløp. Dersom du har planlagt å besøke staller i området, er det viktig at du sjekker om stallen er smittet før du kommer. Dette gjelder også dyretransporter, hovslagere og veterinærer, sier Okkenhaug.

Enkle rutiner kan hindre at hesten din blir syk og hjelpe deg til å unngå at din hest smitter andre dyr og mennesker. Her er noen gode råd fra Mattilsynet:

  1. Lag enkle hygienerutiner i stallen. Vask hender i lunkent vann med såpe før og etter stell av hesten, spesielt mellom håndtering av ulike hester. Håndsprit kan brukes som et alternativ, men fungerer dårlig på tilgrisede hender.
  2. Unngå unødvendig persontrafikk inn og ut av stallen. Informer besøkende om hygienerutiner.
  3. Bruk rene klær og støvler når du beveger deg mellom ulike staller.
  4. Unngå å bruke samme fôrbøtte, vannkar, børste og hovskrape til flere hester eller til ulike grupper av hester. Ikke dypp vannslangen i drikkekar eller bøtte.
  5. Bokser bør vaskes og desinfiseres og strø fjernes/byttes, dersom hester fra ulike hestehold bruker samme boks.
  6. Ikke la hesten din hilse på andre hester.
  7. Nye hester på stallen bør holdes isolert de første 14 dagene.
  8. Kun friske hester skal på stevner. Hesten skal være feberfri, den skal ikke ha diaré, neseutflod eller andre tegn på sykdom. Ta gjerne temperaturen til hesten før du drar på stevne.

Dersom man mistenker kverke, skal Mattilsynet varsles umiddelbart på 22 40 00 00.

Kontakter

Andre henvendelser: Mattilsynets sentralbord

Vintertid: 09:00-11:00 og 12:00-15:00
Sommertid: 09:00-11:00 og 12:00-14:30 (15. mai til 15. september)

Tel:22 40 00 00postmottak@mattilsynet.no

Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)

Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.no

Bilder

Foto: Mattilsynet
Foto: Mattilsynet
Last ned bilde

Om Mattilsynet

Mattilsynet
Mattilsynet
Felles postmottak - postboks 383
2381 Brumunddal

22 40 00 00http://www.mattilsynet.no

Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.

Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Mattilsynet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Mattilsynet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom