Dyrebeskyttelsen Norge

Pass på dyrene i varmen!

Del

Flere steder i landet venter høye temperaturer denne uka, og det blir ekstra viktig å ha omsorg for dyr når det blir varmt. Mange hunderaser er avlet med korte snuter. Utfordringene dette kan føre med seg i hverdagen til disse hundene, blir enda større når det er varmt. Hunder med kort snute er spesielt utsatt for heteslag. Tekst: Dyrebeskyttelsen Norge

Hundens nese er viktig både for varmeregulering og for hundens luktesans. Foto:Pixabay
Hundens nese er viktig både for varmeregulering og for hundens luktesans. Foto:Pixabay

Avles til livsbegrensende og livstruende sykdommer

Kortsnutede eller brachycephale hunder har multiple helseplager, grunnet sitt ekstreme eksteriør. Forskning viser at de blant annet kan slite med å puste, føde, løpe, stelle seg og sove. En konsekvens av denne fremavlede dårlige helsen, er også at de har kort forventet livslengde.

- Disse ekstremavlede hundene trenger vår omsorg i varmen. Det er ikke alle hundeeiere eller hundepassere som er klar over hvordan man kjenner igjen varseltegn på overoppheting og som dermed ikke søker skygge og et kjølig sted for hunden i tide. Om hunden først får heteslag vet vi at dødeligheten er høy, selv om hunden får intensivbehandling, sier Roaldset veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.

Forskning viser at av de 6 rasene med høyest risiko for heteslag, er 5 brachycephale raser. Hunder regulerer temperatur i luftveiene og nesegangen. Siden nesegangen er avlet bort og luftveiene innsnevret eller delvis blokkert, er også disse hundenes mulighet til å effektivt regulere varmen avlet bort. Hundene er ikke slik fra naturens side, det er måten hundeavlen har blitt drevet på som gjør at disse hundene har svært dårlig evne til å regulere kroppstemperaturen. Forskning viser at de har tre ganger så stor sannsynlighet for å dø av et heteslag, sammenlignet med hunder med vanlig snute. Hunder som lider av fedme, har også høyere risiko for å bli rammet av heteslag, sammenlignet med normalvektige hunder.

Hva kan man gjøre for å unngå heteslag

Heteslag kan komme snikende, og overraskende på eier. Siden det ikke alltid er så lett for en eier å oppdage, bør man kjenne til tegnene på heteslag (se faktaboks).

For å prøve å unngå heteslag bør man legge turene til tider på døgnet hvor temperaturen er lavest og sola svakest. Unngå aktivitet i varmen. Det er også viktig å huske på at varm asfalt og sand kan gi brannskader på poter og må unngås. Hud med lite pels kan bli solbrent, og enkelte dyr vil ha godt av å få på solkrem.

Skygge er også selvsagt viktig- pass på at dyret ditt har tilgang på skygge, og husk at steder med sol/skygge endrer seg i løpet av dagen. Vurder alltid om hunden har det bedre og tryggere hjemme, når været er varmt.

I tillegg oppfordrer Dyrebeskyttelsen Norge alle til å passe på at alle dyr, både ville og tamme. Sett gjerne ut litt vann i hagen eller på balkongen slik at ville dyr, fugler og insekter har god tilgang på friskt vann.

Hva gjør du hvis hunden blir overopphetet

Er hunden overopphetet må du ringe veterinær, samtidig som du prøver å få temperaturen ned. Det er viktig at du ikke kjøler ned dyret for fort, og du skal derfor bare bruke kjølig men ikke iskaldt vann. For å få ned temperatur kan man gi hunden skygge, gi litt vann i flere omganger dersom hunden er bevisst og klarer å svelge, og skylle hele hunden i vann. Man kan bruke våte håndklær på hundens hals, hode og bryst for å kjøle ned, eller en vifte dersom man har dette tilgjengelig.

Faktaboks 1

Tegn på heteslag:

 • pesing
 • tungen er rullet opp og bak
 • rødt tannkjøtt og slimhinner
 • tilbaketrukne munnviker
 • sikling
 • slapphet.

Faktaboks 2

Hunderaser som er spesielt utsatt for heteslag

 1. Chow Chow
 2. Engelsk Bulldog
 3. Fransk Bulldog
 4. Dogue de Bordeaux
 5. Greyhound
 6. Cavalier King Charles Spaniel

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Hundens nese er viktig både for varmeregulering og for hundens luktesans. Foto:Pixabay
Hundens nese er viktig både for varmeregulering og for hundens luktesans. Foto:Pixabay
Last ned bilde
Smiler hunden til deg? Det kan være heteslag. Foto: Pixabay
Smiler hunden til deg? Det kan være heteslag. Foto: Pixabay
Last ned bilde

Lenker

Om Dyrebeskyttelsen Norge

Dyrebeskyttelsen Norge
Dyrebeskyttelsen Norge
Øvre gate 7
0551 Oslo

23 13 92 50http://www.dyrebeskyttelsen.no

Dyrebeskyttelsen Norge er en landsdekkende dyrevernorganisasjon med 26 lokalavdelinger spredt fra nord til sør. Med over 8500 medlemmer, er vi en av landets største og eneste landsdekkende dyrevernorganisasjon som gir praktisk hjelp til dyr i nød. Siden 1859 har vi arbeidet for at dyr skal bli behandlet med respekt og medfølelse. Dette gjør oss til en av verdens eldste dyrevernorganisasjoner.

Kilde:

Incidence and risk factors for heat-related illness (heatstroke) in UK dogs under primary veterinary care in 2016
https://www.nature.com/articles/s41598-020-66015-8

Følg pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Dyrebeskyttelsen Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge

Fighting for the Cavalier and the Bulldogs health16.9.2022 12:32:30 CEST | Pressemelding

After The Norwegian Society for Protection of Animals, won the case regarding unethical dog breeding Oslo District Court, we are now ready for the appeal case. Dog breeding practices that are focused on looks have created the biggest animal welfare problem we have in dogs today, and the suffering is enormous. The obsession with breed purity should long ago have been thrown on the scrap heap of history in favour of science and compassion for the well-being of our dogs.

Hudfolder til besvær for alle og enhver8.9.2022 15:33:14 CEST | Pressemelding

Den siste tiden har det prestisjetunge Royal Veterinary College i London kommet med flere viktige publikasjoner om helse og forventet livslengde hos hundene våre. Disse viser, dessverre ikke overraskende, at de flatsnutede hundene våre har både kort livslengde og ekstremt dårlig helse. Verdensledende forskere fra den største veterinærskolen i England kommer igjen med triste nyheter for våre flatsnutede hunder, i sin nyeste publikasjon om hudfoldsbetennelse.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom