NAF

Pass opp i dag! Førerkortet kan ryke om du ikke skraper bilen godt nok

Del

Vinteren har kommet i store deler av landet. Med årets første snøfall også på Østlandet er det på tide å finne frem isskrape og kost. - Selv om du «bare» skal en tur til butikken kan en bil full av snø og is koste deg lappen. Bruk noen minutter ekstra med isskrapen og sørg for at du kommer vel frem, råder Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.

Bruk noen minutter ekstra med isskrapen og sørg for at du kommer vel frem. Foto: NAF
Bruk noen minutter ekstra med isskrapen og sørg for at du kommer vel frem. Foto: NAF

Den såkalte Bruksforskriften sier i § 1 - 3 at «fører skal sørge for å ha tilstrekkelig utsyn til alle sider. Snø, is, dugg m.m. skal ikke hindre sikten eller virke forstyrrende.»

Kan inndra førerkort

-Mange tar en sjans og kjører avgårde med dårlige skrapte vinduer eller bare et lite kikkehull i frontruten. Det kan utgjøre en stor fare, ikke bare for deg selv men også for oss andre som ferdes i trafikken, sier Ryste.

Dårlig skrapte ruter kan også føre til kraftige sanksjoner fra politiet dersom du blir stoppet. Reaksjonen kan være fra et forenklet forelegg, til beslag av førerkort. Hvis du har mindre sikt enn et A4-ark, er rutinen at førerkortet beslaglegges på stedet, får NAF opplyst av Utrykningspolitiet.

-Forelegg kan ligge på fra 2600 kroner og oppover, avhengig av omstendighetene. Så det sier seg selv at minuttene brukt å fjerne is og snø er vel anvendt, sier Ryste.

Husk å koste taket

Det generelle kravet er at du skal ha god sikt gjennom alle vinduer, og heller ikke dugg på innsiden. Snø på panser og tak skal også fjernes.

-Når du kjører kan snøen blåse av bilen og gjøre kjøreturen for de som ligger bak ganske ubehagelig. I tillegg kan du få en overraskelse hvis snøen plutselig løfter seg fra panseret og treffer frontruten din, sier Ryste.

Etterhvert som bilen blir varm, slipper snøen fra taket. Bremser du opp, kan snøen komme deisende ned fra taket på frontruten, slik at du plutselig ikke ser noe. Vindusviskerne klarer heller ikke skyve unna et tungt snølag.

Miljøtips

En isskrape er ingen stor kostnad å erstatte. Men har du en god skrape som har begynt å bli slitt etter mange års bruk, kan du prøve å skjerpe skrapen med litt sandpapir og en pussekloss.

-Det er en enkel måte å gi skrapen lengre liv på, mange er jo opptatt av å redusere avfallet for tiden, sier Ryste.

NAFs tips for isfri bil:

  • Ha stor nok snøkost og skrape lett tilgjengelig i bilen.
  • For å unngå riper, skyv isskrapen fra deg når du jobber. Ikke trekk den med deg tilbake, da blir skitt og sand skrapt inntil vinduet.
  • Løft viskerne fra frontruten for å sjekke om de har frosset fast
  • Husk lykter og skilt når du fjerner snø
  • Spyl ruta før du parkerer for natten, men husk å skru av viskerne. De kan nemlig fryse fast på vinduet når bilen står parkert. Når du igjen skrur på bilen kan viskerne bli ødelagt når de tvinges i gang fastfrosset på vinduet.
  • Skal bilen stå litt lenger, kan du gjerne spyle vinduene og tørke over med en fille etterpå.
  • Hvis bilen din står parkert utendørs, kan du dekke bilen med et trekk. Selv et trekk eller pledd som dekker bare frontrute vil gjøre jobben enklere når du skal avgårde.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Bruk noen minutter ekstra med isskrapen og sørg for at du kommer vel frem. Foto: NAF
Bruk noen minutter ekstra med isskrapen og sørg for at du kommer vel frem. Foto: NAF
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 71 lokalavdelinger, 360 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg saker fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NAF

Uten smart lader kan elbilistene få saftig ekstraregning5.2.2020 15:41:45 CETPressemelding

NVEs forslag om å innføre effektprising av strøm for private husholdninger vil få følger for alle som eier eller planlegger å skaffe seg elbil eller plug-in hybrid. -Har du elbil eller ladbar hybrid må du passe på å ha ladeboks som lar deg lade når prisene er lavest, og prisene for nettleie må ikke innrettes slik at det blir for dyrt å lade nyere elbiler hjemme, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF, Norges Automobilforbund.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom