Story House Egmont

Påskespenning fra virkeligheten med historiens største polarhelter

Del

Ny podcast-satsning fra Villmarksliv! Påskekrim er flott, men det slår ikke drama fra virkeligheten, sier redaktør i Villmarksliv, Knut Brevik. Nå lanserer Story House Egmonts Villmarksliv 11 episoder med spenning av ypperste klasse i podcasten Norske eventyrere. Her får lytterne møte dagens helter og legendenes etterkommere og høre biografiforfattere forteller alt om de dramatiske hendelsene i isødet.

Børge Ousland på vei mot Nordpolen i 1994. Foto: Børge Ousland.
Børge Ousland på vei mot Nordpolen i 1994. Foto: Børge Ousland.

–Her snakker vi om virkelighetens dramatikk i særklasse. Etter å ha møtt og snakket både med heltene selv, etterkommere, biografiforfattere og lest dagboksnotater fra de gamle polarheltene, stiller man seg unektelig spørsmålet; hva i himmelens navn var disse folka lagd av? sier redaktør i Villmarksliv, Knut Brevik, og legger til;

–Og det samme spørsmålet kan man definitivt stille også om dagens eventyrere. De har åpenbart en nysgjerrighet, en robusthet og mental styrke som er helt i særklasse!

Med 11 episoder gjennom hele påsken, vil podkast-satsingen «Norske eventyrere» i podkasten Villmarksliv, gi drama så det holder. Fra dødskappløpet mellom Roald Amundsen og Robert Scott om å bli først til Sydpolen i 1911, til Børge Ouslands opplevelser av å gå alene til Nordpolen i 1994 eller første norske kvinne til topps på Mount Everest i 2004, Randi Skaug.

I serien «Norske eventyrere» møter du også Erling Kagge, Monica Kristensen Solås, Alexander Wisting, Harald Dag Jølle og David Vogt med flere.


Lyden av friluftsliv

Serien Norske eventyrere er siste satsning fra podcasten Villmarksliv. Den har vært en suksess med opp mot 37 000 månedlige lyttere. Det er redaktør Brevik godt fornøyd med, selv om målet langt fra er nådd.

–Det er slett ikke verst til å være en nisjepodkast, men vi satser høyere, sier redaktør Knut Brevik.

–Norge er en nasjon av friluftsfolk, og lyd er velegnet for å fortelle historier fra villmarka – enten det er dramatiske historier fra polare strøk, eller tips til hvordan du skal pakke sekken for tur. Hovedvekten av Villmarkslivs leserne er i midten av 50-årene, mens lytterne av podkasten er i fra 35-45 år gamle. Vi treffer med andre ord nye grupper friluftsfolk vi kan formidle historiene, testene og tipsene våre til – på en kostnadseffektiv og hurtig voksende plattform. Det øker styrken på merkevaren Villmarksliv, avslutter Knut Brevik.


Gratis i alle podcast-kanaler

Podkasten Villmarksliv er gratis tilgjengelig på alle podcast-plattformer som Spotify, Apple Podcast, Google Podcast og Acast.


Eventyrlig påskes eventyrere:

Fridtjof Nansen (1861-1930): Nasjonsbyggeren, vitenskapsmannen, Nobelprisvinneren og oppdageren – gikk på ski over Grønland i 1888 og lot seg fryse inn i isen med polarskuta Fram i 1893. To år senere – i mars forlot han og Hjalmar Johansen skuta med sleder og trekkhunder og gikk mot Nordpolen. Snudde etter tre uker og gikk deretter sørover mot Frans Josefs land. I august kom de fram til øygruppa. Derfra er det 800 kilometer åpent hav til Svalbard, så de overvintret i en steinhule med tak av hvalross-skinn, og levde av hvalross- og isbjørnkjøtt – de skjøt 19 isbjørner i løpet av vinteren. De hadde kun de klærne de gikk i og våpen.

Roald Amundsen (1872-1928): Den store oppdageren. Ble førstemann på Sydpolen i 1911 etter et vanvittig kappløp med Robert Scott sin ekspedisjon. Hvor Amundsen kom tre uker før Scott, vant heder og ære, mens Scotts ekspedisjon frøs i hjel på vei tilbake fra polpunktet, hvor de fant det norske flagget og et brev fra Amundsen. Et drama så hjerteskjærende og brutalt at det er vondt å høre om.

Otto Sverdrup (1854-1930): Giganten i skyggen av Nansen. Mannen som alltid holdt hodet kaldt, skjøt sin første bjørn i Bindal som 14 åring og lærte å svømme på den røffe måten: Han ble rodd ut på fjorden av morfaren og kastet over bord, og fikk så beskjed om å ta seg til land på egen hånd.

Hjalmar Johansen (1867-1913): Atleten Hjalmar Johansen var trolig Norge beste turner og en svært god skiløper, som søkte eventyr og berømmelse om bord på Fram under Nansens ledelse. Johansen fysiske og personlige egenskaper gjorde at han fikk bli med Nansen i forsøket på å nå Nordpolen. Vel hjemme skal personlige problemer og alkohol skape problemer, men han får likevel bli med Amundsen mot Sydpolen.

Oscar Wisting (1871-1936): Mannen som aldri sviktet. Sammen med Roald Amundsen var han den første til å nå begge polene. Oscar Wisting var Amundsens mest lojale medarbeider, og var borte fra familien på ekspedisjoner i til sammen 16 år. Wisting var også sentral i bevaringen av Fram.

Carsten Borchgrevink (1864-1934): Den glemte polarhelten. Nordmannen Carsten Borchgrevink var det første mennesket som gikk i land i Antarktis. Han ledet også den aller første ekspedisjonen som overvintret i Antarktis fra 1899 til 1900. I motsetning til Nansen og Amundsen, ble aldri Borchgrevink aldri noen nasjonalhelt i Norge. Ved hjemkomsten fra Sydpolen, anerkjente Amundsen det viktige pionerarbeidet til Borchgreink som var grunnlaget for hans egen suksess.

Thor Heyerdahl (1914-2002): En eksperimentell arkeolog, eventyrer og forfatter. Beviste med Kontiki-ferden i 1947, at folk i tidligere tider kunne ha gjennomført lange reiser til havs. To av Heyerdahls barnebarn forteller om livet med den kjente bestefaren.

Børge Ousland (1962-): Verdens største nålevende polfarer. Først alene til både Nordpolen og Sydpolen – sistnevnte en tur på 284 mil fra kyst til kyst! Tidligere Nordsjødykker, marinejeger og polarfarer. Mener det er sunt ”Å danse litt med døden”.

Randi Skaug (1969-): Siviløkonomen som ble eventyrer, forfatter og inspirator på heltid. Første norske kvinne på verdens høyeste fjell i 2004. Vært på topp av det høyeste fjellet på hvert kontinent – «Seven summits» og har reist i mer enn 75 land.  

Erling Kagge (1963-): Polfarer, forlegger, jurist, kunstsamler og forfatter. Vært på Nordpolen sammen med Børge Ousland, gikk alene som en første i verden til Sydpolen i 1993 og til topps på Mount Everest i 1994. Ble følgelig den første i verden til å nå tre poler.

Monica Kristensen Solås (1950-): Glasiolog, polfarer og forfatter. Har deltatt i og ledet flere polarekspedisjoner både i Arktis og Antarktis. Var direktør for Kings Bay på Svalbard, ledet Redningsselskapet.

Nøkkelord

Kontakter

Kontakt:
Knut Brevik, redaktør Villmarksliv, Story House Egmont, tlf. 411 70 012

Bilder

Børge Ousland på vei mot Nordpolen i 1994. Foto: Børge Ousland.
Børge Ousland på vei mot Nordpolen i 1994. Foto: Børge Ousland.
Last ned bilde
Børge Ousland og Mike Horn i 2019. Foto: Børge Ousland.
Børge Ousland og Mike Horn i 2019. Foto: Børge Ousland.
Last ned bilde
Fridtjof Nansen. Foto: Henry van der Weyde.
Fridtjof Nansen. Foto: Henry van der Weyde.
Last ned bilde
Roald Amundsen. Foto: Nasjonalbiblioteket.
Roald Amundsen. Foto: Nasjonalbiblioteket.
Last ned bilde

Om Story House Egmont

Story House Egmont
Story House Egmont
Nydalsveien 12
0441 Oslo

+47 22 77 20 00http://www.egmont.no

Story House Egmont er Norges største utgiver av blader, magasiner, tegneserier og digitale tjenester til voksne, barn og unge. Selskapet har også investeringer i e-handel og digitalbyråer, og utgir over hundre kjente merkevarer. Story House er en del av Egmont - et av Nordens største mediekonsern med 6600 ansatte og aktivitet i 30 land. Vårt motte We bring stories to life har sterke publisistiske verdier. Egmont står bak mer enn 700 magasiner, tegneserier, Klikk.no, TV 2, Nordisk Film, kinodrift, samt flere deleide selskaper. Egmont er en stiftelse som årlig deler ut over 100 millioner kroner til et bedre liv for barn og unge.

Følg pressemeldinger fra Story House Egmont

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Story House Egmont på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Story House Egmont

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom