Fritt Ord

PÅMINNER (Presseinvitasjon) Hele mediedekningen av 22. juli kartlagt for første gang

Del
For første gang er 11 års mediedekning av 22. juli-terroren systematisk analysert. Nesten 500 000 avisartikler er publisert om den høyreekstreme terroraksjonen i regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli 2011 helt fra hendelsen og frem til sommeren 2022. Fritt Ord inviterer presse, forskere og politikere til pressekonferanse om analysen onsdag 26. oktober kl 1000-1130 i Stiftelsen Fritt Ords lokaler i Uranienborgveien 2, Oslo. “Ytringsansvar” og “Utøyakort” er blant stikkord fra debatten som foranlediget rapporten.
Jens Stoltenberg intervjues 22. juli. Foto: Henrik Prysear Libell
Jens Stoltenberg intervjues 22. juli. Foto: Henrik Prysear Libell

Stiftelsen Fritt Ord ga sensommeren 2021 medieanalysebyrået Retriever i oppdrag å undersøke mediedekningen av de høyreekstreme terrorhandlingene i Oslo og på Utøya. Rapporten kommer 26. oktober og er finansiert av Fritt Ord. Den tar for seg all norsk mediedekning av 22. juliterroren fra sommeren 2011 til sommeren 2022.

Ordskiftene om 22. juli-terroren rundt tiårsmarkeringen i 2021 ble svært omfattende og viktige. De kan karakteriseres som et vannskille. Nye perspektiver og nye erkjennelser kom frem som følge av nye forskningsrapporter, bøker og en ny mediedebatt. AUF-ernes egen deltakelse var spesielt viktig. Debatten ble intens og preget av en rekke påstander om henholdsvis AUF-politikeres og høyreekstreme/høyreradikales plass i mediene i perioden, samt hvordan begreper som “ytringsansvar” og “Utøyakortet” ble brukt.

121 000 oppslag publisert i 23 riks- og regiondekkende kilder danner datagrunnlaget for  seks hovedspørsmål. 

Undersøkelsen er ment som et konstruktivt og faktabasert grunnlag for videre diskusjon om disse temaene. 

Praktisk informasjon

Møtet blir strømmet direkte og dessuten filmet for publisering på Fritt Ords nettsider.

Rapporten er nedlastbar fra Fritt Ords nettsider onsdag 26.10. Kl 1000.

Fritt Ord publiserer samtidig en kort omtale og Retrievers presentasjon fra pressekonferansen sammen rapporten på 280 sider.

På pressekonferansen presenterer Retriever rapporten. Tre personer fra henholdsvis presse, politikk og forskning kommenterer den, før det blir åpent for spørsmål og intervjuer.

Påmelding til arrangementet

Påmelding for presse og andre til Fritt Ords kommunikasjonsrådgiver Henrik Pryser Libell, henrik@frittord.no

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Jens Stoltenberg intervjues 22. juli. Foto: Henrik Prysear Libell
Jens Stoltenberg intervjues 22. juli. Foto: Henrik Prysear Libell
Last ned bilde

Lenker

Om Fritt Ord

Fritt Ord
Fritt Ord
Uranienborgveien 2
0258 Oslo

23 01 46 46http://www.frittord.no

Fritt Ord er en allmennyttig privat stiftelse som arbeider for å fremme ytringsfrihet, offentlig debatt, kunst og kultur i Norge, men arbeider også internasjonalt om prosjekter direkte knyttet til ytringsfrihet og fri journalistikk. 

Følg pressemeldinger fra Fritt Ord

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Fritt Ord på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Fritt Ord

TIL PRESSE: Hele mediedekningen av 22. juli kartlagt for første gang24.10.2022 06:00:00 CEST | Presseinvitasjon

For første gang er 11 års mediedekning av 22. juli-terroren systematisk analysert. Nesten 500 000 avisartikler er publisert om den høyreekstreme terroraksjonen i regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli 2011 helt fra hendelsen og frem til sommeren 2022. Fritt Ord inviterer presse, forskere og politikere til pressekonferanse onsdag 26. oktober kl 1000-1130 i Stiftelsen Fritt Ords lokaler i Uranienborgveien 2, Oslo.

TIL REDKASJONENE: Møte med prisvinnere, Free Media Awards 2022 og 202117.10.2022 11:23:03 CEST | Presseinvitasjon

Fritt Ord inviterer presse samt andre utvalgte (først og fremst forskere og folk fra organisasjoner som følger og jobber med Ukraina-krigen) til å møte vinnerne av årets Free Media Awards –sammen med fjorårets prisvinnere. I år gikk prisene til fem journalister og fotojournalister fra Ukraina. I fjor gikk den til journalister i Belarus. De to inhouse-samtalene er kalt "Journalism in Wartime Ukraine" og "Repression, Russia’s war, Exile how Belarusian journalists struggle to continue their work". Samtalene foregår i Fritt Ords lokale i Oslo og på engelsk.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom