Pål Spilling og Yngvar Lundh får plass i Internet Hall of Fame

Internet Hall of Fame er en ærespris til personer som har gitt betydelige bidrag til utviklingen og til forbedringer av det globale internettet. Det er den amerikanske organisasjonen Internet Society (ISOC) som står bak.
Æresgalleriet ble åpnet i 2012. Fysikeren Rolf Nordhagen (1927–2013) ble valgt inn i allerede i 2014, som første og hittil eneste fra Norge.
Under dagens tildelingsseremoni kom ytterligere to nordmenn innlemmet.
– Veldig fortjent
Pål Spilling (1934–2018) var fysiker og informatiker. Ifølge Store norske leksikon er mest kjent for å ha gitt bidrag til utviklingen av nettverksprotokollene TCP og IP. Og for å ha etablert det første internettet i Norge.
Yngvar Lundh (1932–2020) var sivilingeniør og er også kjent for å ha brakt Internett til Norge. Han var en ledende figur i Norge i overgangsfasen mellom rørbaserte og transistorbaserte datamaskiner, skriver Store norske leksikon.
– Det er veldig gledelig og fortjent at Yngvar Lundh og Pål Spilling nå får denne anerkjennelsen, sier Gisle Hannemyr, universitetslektor emeritus ved Institutt for informatikk (IFI).
– Etter mitt skjønn er det veldig fortjent at Lundh og Spilling får denne hederen. Jeg ble begeistret og stolt da jeg hørte om det, sier Oddvar Søråsen, professor emeritus ved IFI.
Lundh var i løpet av karrieren forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), gjesteforsker ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) og Bell Labs, han var sjefingeniør i Televerket/Telenor og forsker ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo (UiO).
Spilling var forsker ved FFI, Televerkets forskningsinstitutt og ved Institutt for informatikk ved UiO.
1973: Da Internett kom til Norge
I 1973 var Norge et av bare to europeiske land som fikk tilgang til Arpanet, det amerikanske nettverket som skulle vise seg å bli forløperen til Internett. Dette foregikk ved Norsar på Kjeller.
– Spilling og Lundh var pionerer i utviklingen av Arpanet og av TCP/IP, og begge var sentrale da Norge i juni 1973, som første land utenfor USA, ble knyttet til nettet.
– De sørget også for at IFI tidlig ble koblet til nettet, og at vi som arbeidet der ble kjent med nettet både som forskere og brukere, sier Hannemyr til Titan.uio.no.
Forut for sin tid
Søråsen jobbet under og sammen med Lundh, først på FFI og senere på UiO.
– Den gangen andre snakket om én stor datamaskin i hele Europa, drømte Lundh om håndholdte enheter og om at alle skulle ha sin egen arbeidsplassmaskin. Han var langt forut for sin tid, forteller Søråsen.
– Spilling var også en entusiastisk pådriver innenfor datakommunikasjon. Da Arpanet etter hvert ble Internett, var både Spilling og Lundh viktige bidragsytere, sier Søråsen.
Tekst: Eivind Torgersen/Titan.uio.no
Nøkkelord
Kontakter
Gina AakreRedaktør, Titan.uio.no
Tel:92879847gina.aakre@mn.uio.noBilder



Lenker
Om UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet

Sem Sælands vei 24
0371 Oslo
22 85 56 00http://www.mn.uio.no/
Det matematisk-naturvitskaplege fakultet har ein lang og stolt tradisjon innan forsking og undervising i dei klassiske realfaglege disiplinane. Fakultetet si verksemd dekkjer også eit breitt spekter av tverrfagleg forsking og ligg i front i Europa på fleire område.
Følg våre forskingsnyheiter på Titan.uio.no, som også er på Facebook og Twitter, eller abonner på nyheitsbrevet.
Følg pressemeldinger fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Norge må delta i kvantekappløpet3.2.2025 09:50:19 CET | Pressemelding
Kvanteteknologi vil endre verden, og påvirke vesentlige samfunnsfunksjoner. Norges ledende fageksperter anbefaler nå landets politikere å utarbeide en nasjonal strategi for kvanteteknologi.
Derfor gjør julelukter oss så glade20.12.2024 09:00:00 CET | Aktuelt
Lukt er spesielt effektivt for å hente fram gamle minner. Hva er det som skjer i hjernen når vi lukter?
EUs største genomprosjekt – “Genome of Europe (GoE)” – er lansert20.11.2024 10:00:00 CET | Pressemelding
• GoE-prosjektet er satt i gang som svar på den raskt voksende bruken av genetiske data i forskning og pasientbehandling. I dag mangler man et godt sett med referansedata for fullstendige genomer, kalt helgenomer, fra den europeiske befolkningen. • Prosjektet har utspring i 1+MG-initiativet, der mange europeiske land ønsker å dele genomdata for minst én million mennesker, både innen sykdomsgrupper og friske. • Oppstartsmøtet for Genome of Europe (GoE) fant nylig sted 30. –31. oktober i Rotterdam, Nederland.
«Kalde» kreftsvulstar som vert gjort «varme» gjev nytt håp for immunterapi mot prostatakreft8.11.2024 09:39:55 CET | Aktuelt
Kalde krefttypar let seg ikkje behandla med immunterapi. Men ei ny oppdaging kan gjera dei varme og opna for behandling likevel.
Slik kan et fremtidig astronomisk teleskop bidra til det grønne skiftet16.10.2024 09:00:00 CEST | Aktuelt
Det planlagte AtLAST-teleskopet i Atacama-ørkenen kan bane vei for lokale energisamfunn rundt observatorier i tynt befolkede områder.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom