NAF

Pakker bilen fullere på grunn av restriksjoner

Del

Med råd om å gjøre unna handleturen hjemme, kan det bli trangt om plassen i bilen på vei til hytta. NAFs råd til hyttefolket er tydelig: - Pakk mindre enn vanlig, og pass på så du ikke overlaster takboksen med de siste, tunge innkjøpene, sier Ingunn Handagard, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

I år blir folk rådet til å ta med alt til hytteturen hjemmefra. Da er det viktig å ikke overlaste takboksen. (Foto: NAF)
I år blir folk rådet til å ta med alt til hytteturen hjemmefra. Da er det viktig å ikke overlaste takboksen. (Foto: NAF)

Tunge matvarer som lastes inn i siste liten kan utgjøre en sikkerhetsrisiko både dersom det blir liggende løst i bagasjen og hvis du tyr til en allerede overlastet takboks. To enkle tiltak øker sikkerheten betraktelig: Å stoppe fast bagasjen, og å sjekke vektbegrensningen på takboksen.  

De aller fleste nyere biler har festepunkter for stropper i bagasjerommet. - Husk å gjøre klar stroppene før du pakker bilen. Fest dem i festepunktene i bagasjerommet før bagasjen legges inn, sier NAF-rådgiveren.  

Den tyngste bagasjen skal du pakke nederst i bagasjerommet og så langt fremme mot seteryggen som mulig. Pakk de mindre tingene rundt de store tunge koffertene eller bagene og stropp alt fast til slutt.  

- Bruk litt ekstra tid på dette så dere får en sikker biltur, og gjør gjerne innkjøpene i god tid slik at du kan pakke dette sammen med resten og unngår løse handleposer, sier Ingunn Handagard.  

Skiboksen har sine begrensninger 

Det er ikke ubegrenset med vekt man kan ha på taket. Faktisk er det tre vektbegrensninger man må vite om: 

  • Hvor mange kilo takboksen tåler? 
  • Hvor mange kilo takstativene tåler?
  • Hvor mange kilo selve biltaket tåler? 

Svaret på de to første finner du i produktinformasjonen til takboks og takstativ, mens hva selve taket på bilen tåler, skal du finne i bilens instruksjonsbok eller i vognkortet. 

- Det er den laveste vektgrensen av disse tre som gjelder når du pakker skiutstyret til påsken, sier Handagard.  

Ikke legg varseltrekanten nederst 

Vanligvis ligger både varseltrekanten og slepekroken i hjulbrønnen under bagasjerommet. Det er greit i hverdagen med tomt bagasjerom, men gir ekstra styr om du får stans med en feriepakket bil. 

- Legg varseltrekanten og slepekroken inn mot bakseteryggen når du pakker bilen. Da kan du enkelt vippe frem bakseteryggen og få tak i dette om uhellet er ute, er rådet fra NAF.  

NAFs anbefalinger til deg som skal påskepakke bilen: 

  • Ikke la påskeegg, nettbrett og ander harde gjenstander ligge usikret i bilen. 
  • Bruk festepunktene i bagasjerommet for å sikre påskebagasjen. 
  • Fordel vekten. Tung bagasje skal ligge lavt og langt fram i bagasjerommet. 
  • Sjekk bilens instruksjonsbok for tillatt maksimal taklast. 
  • Sørg for riktig dekktrykk. Dette finner du i bilens instruksjonsbok. 
  • Bruk tid. Tenk gjennom hva dere faktisk trenger å ha med dere og sikre bagasjen når den pakkes i bilen. 
  • Kjører du elbil? Husk å pakk med ladekabel, den er alltid kjekk å ha tilgjengelig.  

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

I år blir folk rådet til å ta med alt til hytteturen hjemmefra. Da er det viktig å ikke overlaste takboksen. (Foto: NAF)
I år blir folk rådet til å ta med alt til hytteturen hjemmefra. Da er det viktig å ikke overlaste takboksen. (Foto: NAF)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 71 lokalavdelinger, 360 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg saker fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom