På lørdag slukkes lysene i én time: – Nå er det viktigere enn noensinne at vi står sammen

– Årets Earth Hour-kampanje er spesiell på flere måter. Ikke bare befinner vi oss i et avgjørende år i kampen for å begrense klimaendringene og stanse tapet av natur. Men Earth Hour finner også sted midt under en verdensomspennende helsekrise som vil ha dramatiske konsekvenser, sier fungerende generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur.
– Våre tanker er med alle som er rammet av koronaviruset, eller som i disse dager lever i frykt for seg selv eller sine kjære. Aldri har det vært mer betydningsfullt at vi står sammen om å sikre vår fremtid. Det er lett å føle seg maktesløs i disse dager. Men gjennom en felles markering som Earth Hour kan vi – ved bare å slukke lyset i én time - ta makten tilbake og løfte stemmen vår for vårt felles hjem, fortsetter Andaur.
Hun oppfordrer alle til å bli med på Earth Hour, men understreker at alle bør følge myndighetenes helseråd ved å gjøre markeringen hjemme eller der en er.
Thunberg maner til samhold
Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg oppfordrer til å bli med på markeringen fra egen stue.
– For meg er Earth Hour hver eneste time, hver eneste dag. Nå er behovet for å stå sammen og verne planeten større enn noensinne. Fordi myndighetene ber oss om å unngå folkesamlinger, for å bremse spredningen av Covid-19 (koronaviruset), vil jeg i stedet anbefale alle å samles på digitale plattformer i markeringen av årets #EarthHour, og på den måten bruke stemmene våre til å fremme budskapet på en ansvarlig måte, sier Thunberg.
WWFs Earth Hour har spredt seg fra en enkelt markering i Sydney i 2007, via den første dugnaden i Norge i 2009, til å bli en verdensomspennende bevegelse for natur og miljø. Den globale markeringen følger tidssonene, og først ut er øygruppen Samoa. Der slukkes lyset klokka 06:30 norsk tid. Deretter følger land etter land, helt til den symbolske klimamarkeringen avsluttes på Cook Islands i Stillehavet.
Vi taper natur i rekordfart
Naturen er vårt hjem, og den gir oss alt vi trenger for å leve: mat, rent vann, ren luft, medisiner og materialer. Men vi mister natur i rekordfart, og det går utover oss alle. FNs naturpanel har vist at én million arter står i fare for å bli utryddet.
– I år har vi virkelig fått se hvor sårbare vi er når vi ikke tar ordentlig vare på naturen. I de dramatiske skogbrannene i Australia mistet 32 mennesker livet og 2 700 hjem ble ødelagt. Hele 1,25 milliarder dyreliv gikk tapt. Klimaendringene og Australias forvaltning av naturen fikk en del av skylden for at brannene ble så intense og skapte så store lidelser, sier Andaur.
– Med årets Earth Hour vil vi rette søkelyset mot den viktige kampen for å bevare verdens natur. Det er avgjørende for vår helse og eksistens, avslutter hun.
Om Earth Hour:
Earth Hour er verdens største grasrotbevegelse for miljøet og tar sikte på å engasjere enkeltmennesker, næringsliv og myndigheter over hele verden. Målet er å sikre oppmerksomhet om vår tids store utfordringer og at det haster å løse dem. Bevegelsen har vært avgjørende for å folkeliggjøre klimaengasjement over hele jorda.
Hvert år, på den siste lørdagen i mars, slukker både enkeltmennesker og institusjoner lyset i én time, som en symbolsk handling for å markere at verden står sammen mot klimaendringene og for naturen. WWF har arrangert Earth Hour i Norge siden 2009.
Siden starten har en lang rekke verdenskjente landemerker sluttet opp om markeringen og gått i svart: Eiffeltårnet i Paris, Colosseum i Roma, pyramidene i Egypt, Slottet i Oslo, Akropolis i Athen, Victoria Harbour i Hong Kong, Brooklyn Bridge og Golden Gate Bridge i USA, Sydney Harbour Bridge i Australia, Taipei 101 i Taiwan og Freedom Monument i Latvia.
Mer enn 180 land og millioner av mennesker verden over deltar. Bli med, du også! Alt du behøver å gjøre er å slå av lysene der du befinner deg, mellom kl. 20.30 og 21.20 siste lørdagen i mars
Kontakter
Julie Wentzel Frølandpresseansvarlig
Tel:988 03 090jwfroland@wwf.noBilder


Om WWF Verdens naturfond
WWF er en av verdens største miljøorganisasjoner med eksperter som jobber i mer enn hundre land. Vi jobber for å bremse klimaendringene, stanse tapet av arter og skape en framtid der mennesker lever i harmoni med naturen.
Følg pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra WWF Verdens naturfond på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond
1 av 2 velgere sier natur og klima blir viktig når de skal stemme i høst22.5.2025 08:30:00 CEST | Pressemelding
Det kommer frem i en fersk Opinion-undersøkelse. – En klar marsjordre til politikerne om å prioritere natur og klima, sier organisasjonene bak undersøkelsen.
Over 100 000 vil plante bievennlige frø20.5.2025 09:48:35 CEST | Pressemelding
På verdensdagen for bier, 20. mai, kan WWF melde om et enormt engasjement for naturen og biene. Over 100 000 har bestilt gratis bievennlige frø fra WWF.
Klar til å slukke lysene?21.3.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
Lørdag 22. mars kl. 20.30 er det duket for Earth Hour, kampanjen hvor lysene slukkes i signalbygg og private hjem i én time for å minne politikerne om at natur- og klimakrisen krever akutt handling.
WWF anker dommen fra Oslo tingrett25.2.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
– Vi er ikke enige med vurderingene gjort av Oslo tingrett og mener at dommen inneholder flere alvorlige feil, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond Karoline Andaur.
WWF vinner ikke frem i Oslo tingrett13.2.2025 18:05:50 CET | Pressemelding
WWF Verdens naturfond saksøkte staten for å ha åpnet norske havområder for gruvedrift på havbunnen uten tilstrekkelig kunnskap om konsekvensene for natur. Oslo tingrett har ikke gitt miljøorganisasjonen medhold.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom