Kirkens SOS

Over 20 000 samtaler om selvmordstanker

Del

Hvert år dør 5-600 mennesker i selvmord og omkring ti ganger så mange forsøker å ta sitt eget liv. I Norge er det altså langt flere personer som dør i selvmord enn i ulykker på veien og til sjøs sammenlagt. - Vi må prate om det, vi kan ikke fortie det. Det er derfor vi markerer Verdensdagen for selvmordsforebygging 10. september. I 2017 gjennomførte vi 21 782 samtaler som handlet om selvmordstanker, sier generalsekretær i Kirkens SOS i Norge, Leif Jarle Theis. - Det betyr at våre frivillige medarbeidere tar imot omkring 60 slike samtaler hvert eneste døgn.

En brutal virkelighet

Totalt besvarer Kirkens SOS nesten 200 000 samtaler hvert år. Mange av dem handler om tabubelagte selvmordstanker.

-          Det er urovekkende, sier Theis.

-          Men, samtidig er vår tjeneste bevis på at en god samtale kan bidra til å redde liv, det er derfor vi jobber så hardt for å kunne tilby en døgnåpen samtaletjeneste! presiserer han.

I overkant av 10 prosent av samtalene på telefon handler om selvmordstanker. På soschat.no er andelen nærmere 50 prosent.

-          Det er viktig å nevne at dette tallet omfatter alt fra samtaler om sporadiske tanker til konkrete planer om å gjøre slutt på livet her og nå, sier Theis.

Kirkens SOS har erfart det i over 40 år og miljøer som forsker på selvmordsforebygging, som for eksempel NSSF (Nasjonalt Senter for Selvmordsforskning- og forebygging), bekrefter det. Det er viktig og det er forebyggende å sette ord på de tunge tankene, å våge å prate om selvmordstanker.

Ildsjeler som tar imot samtaler dag og natt

-  Jeg fikk snakke om hvorfor jeg vil dø – og så fikk det meg til å ville leve. Jeg kan ikke helt skjønne hva som skjedde. Jeg trodde ikke det skulle bli bedre av å ringe dere, men det er bedre. Jeg har lovet å holde ut litt til og det kjennes mulig, sier en innringer i etterkant av krisen som oppsto.

Det er Kirkens SOS sine 1000 frivillige som gjør det mulig å tilby en døgnåpen Krisetjeneste på telefon og internett. Tjenesten er anonym, derfor har ikke Kirkens SOS tall på hvor mange liv de redder. Men, de frivillige og ansatte får stadig tilbakemeldinger fra mennesker som forteller at samtalene de har hatt med de frivillige i Kirkens SOS vært svært viktige for dem, om ikke livreddende.

Se bildet. Bildetekst: Tusenvis av fortvilte nordmenn tar kontakt med Kirkens SOS for å prate om selvmordstanker. 10. september markeres Verdensdagen for selvmordsforebygging.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Lenker

Om Kirkens SOS

Kirkens SOS
Kirkens SOS
Lovisenberggata 15A
0456 Oslo

+47 23 08 13 80http://www.kirkens-sos.no

Kirkens SOS er landets største døgnåpne krisetjeneste på telefon og internett. Årlig besvarer vi nærmere 200 000 samtaler. Den som tar kontakt er anonym og de som besvarer samtalene har taushetsplikt.

tjenesten betjenes av våre omkring 1000 frivillige medarbeidere.

Vi har 11 lokale SOS-sentre rundt om i landet, fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør. Det er disse som rekrutterer og lærer opp de frivillige.

Følg saker fra Kirkens SOS

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kirkens SOS på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Kirkens SOS

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom