UiO - Det humanistiske fakultet

Øst-Europa, litteratur og kjønnsstudier er i vinden

Del

Søkertallene for 2021 er klare. Det humanistiske fakultet ved Universitetet i Oslo (HF) har god søkning jevnt over. Tre trender utmerker seg.

Foto: Annica Thomson/UiO
Foto: Annica Thomson/UiO

– De humanistiske utdanningene er noe mange søker seg til, kanskje fordi humaniora gjennom sin undersøkelse og fortolking hjelper oss å forstå samtiden, sier studiedekan Gunn Enli.

4191 søkere har studier ved HF som sitt førstevalg, og fakultetet har 22 prosent av førstevalgssøkerne til UiO. I snitt har HF 2,2 søkere per studieplass, mot 3 på UiO som helhet.

Nykommer og HF-klassiker populære valg


Det nye studietilbudet i Øst-Europa-studier åpner bra med 88 søkere og 2,9 førstevalgssøkere per studieplass.

– Det er vi veldig imponert og stolt over. De politiske strømningene i regionen gjør Øst-Europa til et viktig område å studere, og HF har en unik kompetanse på dette feltet som vil komme de nye studentene til gode, sier Enli.

Markant økning har det også vært i søkertallene til allmenn litteraturvitenskap, som også har hatt en jevn positiv trend over flere år. I 2021 ligger årsenheten i allmenn litteraturvitenskap på 16. plass på hele UiO. Antallet søkere øker både til årsenhet og til bachelor, og har henholdsvis 4,6 og 2,1 førstevalgssøkere per studieplass.

– For oss er det veldig stas at «HF-klassikeren» er så populær, og at litteraturfeltet tiltrekker seg stadig flere studenter. Dette viser at vi har et sterkt studietilbud som appellerer til søkerne, sier Enli.

En tredje trend som peker seg ut er tverrfaglige kjønnsstudier, som har vært i vinden de siste årene. Populariteten fortsetter å vokse i år, med en dobling i antall førstevalgssøkere per studieplass på bachelorprogrammet fra 1,1 til 2.

– Det er verdt å merke seg at tverrfaglige studietilbud har så stor appell hos søkerne, og at kjønnsstudier er veldig relevant for å forstå samtiden, både kulturelt, politisk og sosialt, sier Enli.

Studietilbud på UiO-toppen


Av UiOs 15 mest søkte studietilbud er fire fra HF:

  • Det tverrfaglige studieprogrammet Filosofi, politikk og økonomi (FPØ) ble tilbudt første gang i 2020 og er fortsatt populært med 11,4 førstevalgssøkere per studieplass.

  • Årsenhet i tverrfaglige kjønnsstudier er populært med 6,1 førstevalgssøkere per studieplass.

  • Med seks søkere per studieplass er det også rift om plassene på filosofi årsenhet. Det har likevel vært en liten nedgang i antallet førstevalgssøkere fra i fjor til i år.

  • Etter en stor oppgang i 2020 fortsetter interessen for kunsthistorie årsenhet å øke noe. Det er 5,4 førstevalgssøkere per studieplass.

HFs 15 mest søkte studietilbud

1. Filosofi, politikk og økonomi
2. Tverrfaglige kjønnsstudier, årsenhet
3. Filosofi, årsenhet
4. Kunsthistorie og visuelle studier, årsenhet
5. Allmenn litteraturvitenskap, årsenhet
6. Italiensk, årsenhet
7. Nordisk, særlig norsk språk og litteratur, årsenhet
8. Engelsk, årsenhet
9. Norsk som andrespråk, årsenhet
10. Kulturarv og bevaringskunnskap, bachelor
11. Arkeologi, bachelor
12. Øst-Europa-studier, årsenhet
13. Midtøsten-studier med arabisk, bachelor
14. Japansk med Japan-studier, bachelor
15. Medier og kommunikasjon, årsenhet

Nøkkelord

Bilder

Foto: Annica Thomson/UiO
Foto: Annica Thomson/UiO
Last ned bilde

Lenker

Om UiO - Det humanistiske fakultet

UiO - Det humanistiske fakultet
UiO - Det humanistiske fakultethttp://www.hf.uio.no/


Det humanistiske fakultetet er Noregs største humanioramiljø og eit av dei beste humanistiske fakulteta i Norden. Fakultetet hadde i 2019 rett under 6 000 studentar, 17 bachelorprogram, 22 masterprogram, 15 årseininger og meir enn 60 fag innafor områda språk, kultur, historie, media, litteratur og idéfag.

Det humanistiske fakultet
Universitetet i Oslo
Boks 1079 Blindern
0316 Oslo

https://www.hf.uio.no/

Pressetelefon: 905 22 192 – NB: Kun direkte samtaler, ikke sms.

E-post: pressekontakt@hf.uio.no

Følg pressemeldinger fra UiO - Det humanistiske fakultet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det humanistiske fakultet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UiO - Det humanistiske fakultet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom