OsloMet vil tilby over 700 nye studieplasser

De fleste av studieplassene vil kunne fylles allerede fra høsten hvis Kunnskapsdepartementet finansierer plassene.
− For oss er det viktig å kunne bidra til at arbeidslivet får dekket sitt behov for kompetanse i denne krevende perioden, og at personer som nå er ute av arbeidslivet kan få mulighet til å videreutdanne seg. Nå er det avgjørende at regjeringen tildeler nye studieplasser slik at vi kan realisere dette, sier Curt Rice, rektor ved OsloMet.
I et brev til utdanningsinstitusjonene har departementet etterspurt nye studieplasser, særlig innenfor helse- og lærerutdanning, og matematisk-naturvitenskapelige fag. Nå står OsloMet klar til å sette i gang.
Flere studieplasser til flyktninger
Mange av studieplassene vil komme innenfor helse- og sosialfag, og OsloMet planlegger blant annet for å ta inn flere studenter på kompletterende sykepleierutdanning for personer med fluktbakgrunn.
− Dette vil bidra til at vi relativt raskt kan få flere fagfolk ut i helsetjenestene, og at flyktninger og andre med utdanning fra hjemlandet kan ta i bruk kompetansen sin i det norske arbeidslivet, sier Nina Waaler, prorektor for utdanning ved OsloMet.
Vil utdanne flere spesialsykepleiere
OsloMet planlegger også å øke kapasiteten på spesialistutdanningene for sykepleiere, som for eksempel intensivsykepleie, fra neste høst. Dette gjøres i tett samarbeid med Oslo Universitetssykehus og AHUS. Sykepleiere har en stor del av sin utdanning i praksis.
− Vi skulle gjerne utdannet enda flere sykepleiere, men mangelen på praksisplasser er en stor utfordring, sier Waaler.
Hun oppfordrer regjeringen til å intensivere arbeidet med å løse praksisutfordringen, og sikre bedre samordning mellom departementene.
OsloMet vil også øke studenttallet på flere av lærerutdanningene, deriblant masterprogrammet i digital læringsdesign.
Øker kapasiteten på ingeniørutdanningene
Kapasiteten på de fleste av OsloMets ingeniørutdanninger vil økes fra høsten. Det betyr at inntil 160 flere studenter kan ta fatt på en ingeniørutdanning i hovedstaden.
− Det er fortsatt et stort behov for ingeniører, og OsloMet ønsker å bidra til at flere kan ta slik utdanning, eksempelvis innenfor IT og energi og miljø i bygg, sier Waaler.
Vil ha flere studenter på ledelse- og økonomiutdanninger
Også innenfor økonomi og ledelsesfag vil OsloMet legge til rette for nye studieplasser.
− Arbeidslivet har i flere år etterlyst personer med kompetanse innenfor disse fagfeltene, noe som også gjenspeiles i høye søkertall. Dette er studier som rekrutterer søkere fra sektorer som er hardt rammet av smitteverntiltakene, slik som servicenæringen og kultursektoren. Å øke antall studenter her kan derfor være et viktig arbeidsmarkedstiltak på kort og lang sikt, sier Waaler.
Teknologiforståelse og kunstig intelligens
I tillegg til flere plasser på bachelor- og masterutdanninger, vil OsloMet fra høsten sette i gang mer enn 60 kortere etter- og videreutdanningstilbud.
Mange av dem er rettet mot utdanningssektoren, og gir skole- og barnehageansatte mulighet til å øke sin kompetanse innenfor temaer som digitale læremidler, mangfold og innovasjon.
For andre yrkesgrupper vil det også komme flere nye tilbud, blant annet i teknologiforståelse, programmering og kunstig intelligens.
− Jeg er stolt over at fagmiljøene på OsloMet har kastet seg rundt for å få på plass disse studietilbudene og håper å se mange nye studenter med erfaring fra arbeidslivet til høsten, sier Waaler.
Nøkkelord
Kontakter
Kjersti ThoresenSenior kommunikasjonsrådgiver
Kontaktperson for rektor
Åshild LosnegardSeniorrådgiver
Tel:+ 47 970 67 379Ashild.Losnegard@oslomet.noBilder

Om OsloMet
OsloMet – storbyuniversitetet har cirka 22.000 studenter og 2.600 ansatte, og har studier i Pilestredet og på Kjeller.
OsloMet tilbyr et bredt spekter av høyere utdanning innen profesjonsrettede studier i Norge.
OsloMet er også en ledende leverandør av forskningsbasert kunnskap for velferdssamfunnet.
Følg pressemeldinger fra OsloMet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra OsloMet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra OsloMet
Lanserer bildeordbok på romanes1.4.2025 14:00:09 CEST | Pressemelding
I forbindelse med den internasjonale romdagen 8. april lanserer Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO) ved OsloMet den digitale bildeordboken Bildetema på romanes. Romanes er romenes morsmål og har status som nasjonalt minoritetsspråk i Norge. Bildeordboka blir en av svært få skriftlige ressurser på romanes.
Hvordan undervise så flest mulig blir inkludert?21.2.2025 12:48:48 CET | Pressemelding
Hvorfor faller noen studenter av i undervisningen? OsloMet inviterer til foredrag med studentstemmer og praktiske eksempler får du innsikt i enkle grep og smarte læringsstrategier som gjør høyere utdanning mer tilgjengelig for alle.
Nytt fleksibelt deltidsstudium i sykepleie på Romerike fra høsten 202512.2.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
OsloMet starter opp et nytt bachelorstudium på deltid i sykepleie med 50 studieplasser ved studiested Kjeller fra høsten 2025.
Nytt tilbud støtter lærere som møter elever med traumeopplevelser24.1.2025 14:22:33 CET | Pressemelding
Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO) ved OsloMet inviterer skoler til å søke om å delta på opplæring i programmet Trygg læring – traumesensitiv opplæring for nyankomne elever våren 2025.
H.K.H. Kronprinsessen besøker Institutt for estetiske fag ved OsloMet22.1.2025 16:21:15 CET | Presseinvitasjon
27. januar kl. 12.00 besøker H.K.H. Kronprinsessen Institutt for estetiske fag ved OsloMet. Insituttleder og forfatter av boka "Sigrun Berg - Vev og virke", Liv Klakegg Dahlin, vil fortelle om sin forskning på tekstilkunstner Sigrun Berg, og vise frem deler av instituttets historiske samling.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom