Frende Forsikring

Oslo-folk desidert dårligst på refleksbruk

Del

En fersk undersøkelse viser at bare 16 prosent av beboerne i hovedstaden alltid bruker refleks når det er mørkt.

15. oktober er det Refleksdagen.
15. oktober er det Refleksdagen.

Det er et gap på hele ti prosent til den nest mest slurvete landsdelen: Vestlandet. Der sier 26 prosent at de alltid bruker refleks. Undersøkelsen er utført av Norstat for Frende Forsikring.

- Dette er uansvarlig og urovekkende. Det er en ekstremt billig livsforsikring, og noe alle bør bruke i mørket hver høst og vinter. Begynn gjerne på Refleksdagen 15. oktober, sier Roger Ytre-Hauge, fagsjef på motor i Frende Forsikring.

- Refleks er like viktig i byene som langs mørke landeveier. Det bør være like naturlig å ta på seg refleks når du går i mørket som det er å bruke bilbelte når du kjører, sier kommunikasjonssjef i NAF, Camilla Ryste.

1 av 5 bruker aldri refleks
Situasjonen blir ikke mye bedre for Oslo-folket hvis vi ser på hvem som sier i undersøkelsen at de regelrett dropper hele refleksen.

- Nesten 20 prosent i Oslo svarer at de sjelden eller aldri bruker refleks. I Nord-Norge er det bare fire prosent som innrømmer det samme, sier Ytre-Hauge i Frende.

- På mørke høstveier kan sekundene være avgjørende. Spesielt ved siden av barna som lyser opp blir du nærmest usynlig uten refleks i høstmørket, sier Ryste i NAF.

- Ikke vær en sånn som henger refleks på barna, men dropper det selv. Du er et forbilde – husk det, sier Roger Ytre-Hauge.

Så stor er forskjellen
For å illustrere viktigheten trekker fagsjefen i Frende fram et eksempel.

- Tenk deg at en bil kommer mot deg i 50 kilometer i timen og du ikke har refleks. Da har bilisten to sekunder på seg til å svinge unna deg. Hvis du hadde brukt refleks hadde bilisten hatt ti sekunder på seg i samme fart, sier han.

Nord-Norge klart best
Ser du på tall for dem som svarer at de alltid eller ofte bruker livredderen sammenlagt, er det fortsatt Oslo-folket som kommer dårligst ut. Kun halvparten (53 prosent) bruker ofte eller alltid refleks når det er mørkt.

Igjen er det Nord-Norge som kommer best ut. Hele 77 prosent av de som bor i Nord-Norge bruker refleks alltid eller ofte.

- Det er ikke verdt å ta sjansen på å gå uten. Hvert eneste år ser vi at manglende refleksbruk er årsaken til ulykker med tragisk utfall. Vi har ingen å miste, verken unge eller voksne, sier Roger Ytre-Hauge. 

Tall for landsdelene

Så mange bruker alltid refleks når det er mørkt: 

  • Oslo: 16 prosent
  • Vestlandet: 26 prosent
  • Agder, Telemark og Vestfold: 28 prosent
  • Midt-Norge: 31 prosent
  • Østlandet: 31 prosent
  • Nord-Norge 35 prosent
    Kilde: Norstat og Frende Forsikring 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

15. oktober er det Refleksdagen.
15. oktober er det Refleksdagen.
Last ned bilde

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring
Frende Forsikring
Jonsvollsgaten 2
5011 Bergen

55 15 36 00https://www.frende.no

Frende Forsikring har Norges mest fornøyde forsikringskunder og det beste skadeoppgjøret (EPSI 2019). Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine! 

Helnorske Frende eies av 15 lokale sparebanker og har rådgivere landet rundt. Vi har nær 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og over 270.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.

Følg saker fra Frende Forsikring

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Frende Forsikring

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom