Oslo fengsel får midler til prosjekt om seksualomsorg

- Vår psykiske, fysiske og seksuelle helse henger tett sammen, og en sunn seksuell helse er grunnleggende for å etablere varige og gode intime relasjoner – og for god livskvalitet generelt, sier Nils Leyell Finstad, leder i Oslo fengsel.
Han mener at tiden er overmoden for et slikt prosjekt.
- Seksualitet er viktig for alle mennesker, også våre innsatte. Det er et tema vi i kriminalomsorgen både historisk sett og i dag har vært for lite opptatt av. Særlig gjelder dette positiv seksualitet, altså seksualitet som noe verdifullt og positivt, i motsetning til negativ seksualitet som seksuelle overgrep og seksuell trakassering, sier Leyell Finstad.
Det kan være utfordrende for innsatte å ta vare på sin seksuelle helse og ha et tilfredsstillende seksualliv under soning av straff. Innsatte har like mye krav på et likeverdig helse- og omsorgstilbud som resten av befolkningen, og soningstiden ses også på som en anledning for behandling og rehabilitering.
Stort behov
Spiren til prosjektet ble sådd da fengselet mottok en gave med bøker om seksuell helse fra Nytfestivalen – en festival for positiv seksualitet - på slutten av fjoråret, der Oslo fengsel deltok.
Etter at Oslo fengsel mottok bokgaven, har flere innsatte uttrykt at de ser behovet for denne type litteratur i fengselet, og sier det er viktig at bøker om et såpass viktig tema blir tilgjengelige for dem.
Prosjektet er nå i startfasen og vil sluttføres 31.12.2020. En prosjektgruppe er etablert der innsatte, ansatte og en ekstern konsulent fra Nytfestivalen deltar. Prosjektet har en referansegruppe og Oslo fengsel har utarbeidet en milepælsplan.
«Seksualomsorg i kriminalomsorgen» vil bestå av følgende elementer.
- Kompetanseheving ansatte
Fengselsbetjenter har mange oppgaver og temaer de skal ivareta, og seksualitet har generelt sett ikke stått på deres agenda. Samtidig er det deres oppgave å ha samtaler med de innsatte, ved inntak, underveis og i forbindelse med tilbakeføring. Oslo fengsel vil med dette prosjektet introdusere seksuell helsekompetanse som en integrert del av rehabiliteringsarbeidet. - Seksuell helse-dag
En dag vil bli dedikert til arrangementer om seksuell helsekompetanse: Foredrag, panelsamtaler og film som formidler relevant fagkunnskap og aktuelle temaer på en engasjerende og lettfattelig måte. Hovedmålgruppen er innsatte, men ansatte samt inviterte fra andre deler av kriminalomsorgen vil også delta. - Gruppesamtaler
Fengslet vil etablere et tilbud med gruppesamtaler med tema intimitet, kjærlighet og seksualitet. Hensikten er å skape et forum der de innsatte kan få erfaring i å snakke om disse temaene, speile seg i hverandre og reflektere med mulighet for bedre selvinnsikt og selvfølelse. Noe av det viktigste er å gi de innsatte erfaring med at det er mulig å snakke om disse temaene. - Brosjyre
Brosjyrer er en viktig og effektiv informasjonskanal i fengselet. Disse kan innsatte ta med seg og lese på cellen, og terskelen er lav, også for temaer som for noen er forbundet med skam eller tabu. Det vil bli produsert en lettlest, konkret brosjyre om seksuell helse for å øke bevisstheten om temaet og formidle relevant basiskunnskap. Brosjyren vil utarbeides i dialog med innsatte. - Skape oppmerksomhet
Det er et mål å løfte temaet opp på den offentlige dagsorden og skape økt bevissthet både innenfor kriminalomsorgen og helsevesenet samt blant beslutningstagere. - Evaluering og videreføring
Det vil lages en plan for evaluering av alle tiltakene, både fra innsattes og ansattes side.
Nøkkelord
Kontakter
Nils Leyell Finstad, fengselsleder i Oslo fengsel
Tlf: 993 45 488
E-post: nils.leyell.finstad@kriminalomsorg.no
Bilder

Om Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI)

Solheimsgata 21
2000 Lillestrøm
404 38 800http://www.kriminalomsorgen.no
Følg pressemeldinger fra Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI)
Nøkkeltall fra kriminalomsorgen for mai 20255.6.2025 08:40:23 CEST | Pressemelding
I mai var det 3044 personer i fengsel i Norge. Samtidig ble 514 straffereaksjoner påbegynt i samfunnet. Av disse var 286 med elektronisk kontroll (fotlenke) og 117 var samfunnsstraff. Ved utgangen av mai satt 13 personer under 18 år i fengsel.
Nøkkeltall fra kriminalomsorgen for april 202521.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
I april var det 3044 personer i fengsel i Norge. Samtidig ble 483 straffereaksjoner påbegynt i samfunnet. Av disse var 271 med elektronisk kontroll (fotlenke) og 115 var samfunnsstraff. Ved utgangen av april satt ni personer under 18 år i fengsel.
Lanserer deltidsutdanning i lokale fengsler30.4.2025 11:33:52 CEST | Pressemelding
Kriminalomsorgen utvikler nå en desentralisert deltidsutdanning som skal tilbys fra januar 2026. Målet er flere utdannede fengselsbetjenter og enda større mangfold med hensyn til alder, bosted og livssituasjon.
Nøkkeltall fra kriminalomsorgen: Økt kapasitet i ungdomsfengslene24.4.2025 09:30:47 CEST | Pressemelding
I mars var det 3031 personer i fengsel i Norge. Samtidig ble 542 straffereaksjoner påbegynt i samfunnet. Av disse var 302 med elektronisk kontroll (fotlenke), og 128 var samfunnsstraff. Antallet innsatte i fengsel som er under 18 år har økt fra 7 til 10 fra mars 2024 til mars 2025.
Nøkkeltall fra kriminalomsorgen for februar 202520.3.2025 08:30:00 CET | Pressemelding
Den 7. mars var det 3020 personer i fengsel i Norge. I februar ble 528 straffereaksjoner påbegynt i samfunnet. Av disse var 280 med elektronisk kontroll (fotlenke), og 126 var samfunnsstraff. Antallet innsatte i fengsel som er under 18 år har økt fra 7 til 15 fra februar 2024 til februar 2025.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom