National Geographic

Oscar-vinner «Free Solo» klar for National Geographic

Del

National Geographic-dokumentaren «Free Solo» er et intenst portrett av friklatreren Alex Honnold, som klatret opp det nesten 1000 meter høye fjellet El Capitan uten sikring. Natt til 25. februar vant den Oscar for beste dokumentar, og allerede 9. mars kl. 21.00 kan du se filmen på National Geographic.

I en alder av 31 år forserte den amerikanske friklatreren Alex Honnold en av verdens mest legendariske fjellformasjoner – den loddrette og tett på 1000 meter høye veggen El Capitan i Yosemite nasjonalpark i California – på tre timer og 56 minutter.

Uten noen form for hjelpemidler.

Dette er en form for risikosport som svært få av verdens klatrere noensinne prøver seg på, all den tid et fall innebærer en sikker og brutal død.

Hva er det som driver ham den unge klatreren? Hvordan tør han å utsette seg for noe så ekstremt? Er han redd underveis?

Den fascinerende nye filmen «Free Solo», som altså vant årets Oscar for beste dokumentar, besvarer disse spørsmålene idet den fanger Honnold under forberedelsene til og gjennomføringen av den unike turen opp El Capitan i juni 2017.

9. mars kl. 21.00 vises filmen på National Geographic. I etterkant av premierevisningen kan den strømmes hos National Geographic+, som er tilgjengelig for kunder hos Get og Viaplay. 

Mot, dedikasjon og vilje

Regissørene bak filmen, ekteparet Elizabeth Chai Vasarhelyi og Jimmy Chin, har også tidligere vakt oppsikt med en film om klatring – «Meru» var blant de 15 filmene på kortlisten til Oscar-nominasjonene i 2015.

Med «Free Solo» har duoen for alvor steget fram blant verdens viktigste dokumentarfilmskapere.

– Da vi lagde denne filmen kunne vi ikke forestille oss responsen vi har fått, forteller Vasarhelyi og Chin i forbindelse med lanseringen av «Free Solo».

– Selv om de fleste av oss aldri ville drømme om å friklatre over 900 meter, er Alex’ historie om mot, dedikasjon og vilje veldig relaterbar. Vi er takknemlige for å få jobbe med National Geographic og Fox Home Entertainment, og begeistret over at Alex’ reise vil fortsette å inspirere andre til å tørre å drømme.


Ekstatiske anmeldelser

«Free Solo» er blitt rost opp i skyene av verdens kritikere. Både det filmtekniske arbeidet, de slående vakre naturbildene, historiefortellingen og de nesten thriller-aktige klatresekvensene er blitt trukket fram av anmelderne.

«Et mesterverk nesten like imponerende utført som selve klatringen», skriver The Seattle Times om filmen og gir den full pott på karakterskalaen, mens Entertainment Weekly skriver:

– Gjennom 100 nervepirrende minutter er «Free Solo» et portrett av en ekstrem prestasjon, tegnet med sympati, skjønnhet og et tonn adrenalin.

Tidligere i februar vant «Free Solo» BAFTA for beste dokumentarfilm, og natt til 25. februar kronet den altså det hele med en Oscar-statuett.

Se «Free Solo» på National Geographic 9. mars kl. 21.00. Ta kontakt hvis du ønsker å se filmen i forkant for anmeldelse eller omtale, eller om du trenger tilgang til flere bilder. 

 

Kontakter

Bilder

Lenker

Om National Geographic

National Geographic
National Geographic
Karenslyst Allé 2
0214 Oslo

http://natgeotv.no

Smart TV på sitt beste. National Geographic gir deg programmer som vekker interesse og pirrer nysgjerrigheten din, og vi er etterrettelige i alt vi gjør. National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.

Følg saker fra National Geographic

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra National Geographic på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra National Geographic

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom