BDO

Optimistisk næringsliv i Viken

Del

40 prosent av små og mellomstore bedrifter i Viken forventer å øke antall ansatte i løpet av det neste året. Samtidig frykter én av tre at de ikke klarer å tiltrekke seg den riktige kompetansen for å vokse. Det viser BDOs ferske SMB-barometer.

Bedrifter i Viken ser lyst på fremtiden. Her fra Drammen. (Foto: BDO)
Bedrifter i Viken ser lyst på fremtiden. Her fra Drammen. (Foto: BDO)

– Det er gledelig å se at bedrifter i Viken ser lyst på fremtiden, ekstra stas er det at det er mer positivitet her enn landet for øvrig, sier Kristen Elstad, Partner i BDO.

BDOs SMB-barometer er en landsdekkende undersøkelse som tar pulsen på små og mellomstore bedrifter over hele landet. Her utmerker virksomheter i Viken fylke seg med en høyere forventing til både økt investeringsnivå og økt omsetning de neste 12 månedene enn resten av landet. Én av tre bedrifter tror på økt investeringsnivå og nær halvparten tror på omsetningsvekst de neste 12 månedene. Det er noe høyere enn landet for øvrig.

Elstad legger til at det optimistiske fremtidsbildet stemmer overens med det han opplever hos sine kunder.

– Min opplevelse er at det er god fart i markedet og mange bedrifter i regionen går godt. Det er riktignok en del usikkerhetsmomenter fremover, men det tror vi næringslivet i Viken er rigget for, sier han.

Noen mørke skyer

På spørsmål om hva som kan hindre en positiv utvikling for virksomheten det neste året, svarer én av tre at usikkerhet rundt rammevilkår som skatter, avgifter og reguleringer er en bekymring. Dette er på nivå med landet som helhet, men nesten ti prosent høyere enn i Oslo.

Det samme gjelder frykten for at mangel på riktig kompetanse eller arbeidskraft i virksomheter bremser veksten. Også her uttrykker en av tre Viken-bedrifter sin bekymring, omtrent som i landet for øvrig, mens det er kun en av fire i Oslo som opplever manglende arbeidskraft som en hindring.

– Å få tak i gode folk er en utfordring i disse dager. Våre kunder melder at det er hard kamp om hodene. Det er noe vi i BDO også til en viss grad har kjent på, men vi har vært heldige og har fått tak i de ressursene vi trenger, i hvert fall på kort sikt, sier Elstad.

Digitaliseringstoget går

SMB-barometeret har også spurt virksomhetene om hvordan de arbeider med digitalisering. I Viken er det 71 prosent som oppgir å ha digitaliseringstiltak, som er ett prosentpoeng høyere enn nasjonalt. Også graden av måling og rapportering ligger nært landssnittet.

- Selv små SMBer har mye å tjene på å digitalisere manuelle prosesser. Ved å digitalisere prosessene som gir best effekt med riktige verktøy, kan driften bli mer effektiv og bidra til økt lønnsomhet, sier Elstad.

Blant den knappe tredjedelen som ikke gjennomfører digitaliseringstiltak, oppgir over halvparten at de ikke ser behovet, og én av fire at de er fornøyde med graden av digitalisering.

– Som rådgivere ser vi at de som ikke digitaliserer i noen form, taper terreng, avslutter regionslederen.

OM SMB-BAROMETERET

På vegne av BDO har Norstat/Varde Hartmark gjennomført en undersøkelse blant 1200 små og mellomstore bedrifter (SMB) fra hele landet. SMB defineres her som virksomheter med opp til 500 millioner i omsetning. 292 av SMBene som har deltatt i undersøkelsen er lokalisert i Viken.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Bedrifter i Viken ser lyst på fremtiden. Her fra Drammen. (Foto: BDO)
Bedrifter i Viken ser lyst på fremtiden. Her fra Drammen. (Foto: BDO)
Last ned bilde

Lenker

Om BDO

BDO
BDO
Hovedkontor i Vika Atrium, Munkedamsveien 45
0250 Oslo

23 11 91 00http://www.bdo.no

Nye ideer. Ambisiøse planer. Store drømmer. Over hele landet jobber tusenvis av virksomheter og organisasjoner hardt for å skape verdier. Og over hele landet er BDO til stede for å hjelpe dem. Vi er et autorisert regnskapsførerselskap og internasjonalt rådgivnings- og revisjonsselskap med dypt fotfeste i norsk samfunns- og næringsliv. Vi kjenner utfordringene, ser mulighetene og engasjerer oss sterkt for at kundene våre skal nå målene sine.

I Norge har vi over 1 800 ansatte og mer enn 75 kontorer over hele landet. Våre kunder er alt fra store, verdensomspennende selskaper til små og mellomstore bedrifter. Vi har kunder fra de fleste bransjer i både privat og offentlig sektor.

Internasjonalt er BDO til stede i 167 land og teller mer enn 97 000 ansatte. Ved behov, samarbeider vi med store deler av nettverket om både internasjonale og nasjonale kunder.

Følg pressemeldinger fra BDO

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra BDO på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra BDO

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom