Dyrebeskyttelsen Norge

Oppfordrer til å ID-merke familiedyr etter rekordtall

Del

Skal du reise på ferie med familiedyret i sommer, anmoder Dyrebeskyttelsen Norge og Dyrebar.no deg om å ID-merke dyret i forkant av ferien. Over 9000 familiedyr er nå på avveie i Norge. En tredjedel av disse er dyr som er funnet, men ikke gjenforent med eier, grunnet manglende chip.

Hund og katt på tur. Foto: Shutterstock.
Hund og katt på tur. Foto: Shutterstock.

Endelig kan vi nordmenn reise på vanlig sommerferie igjen, og mange kommer til å ta med seg det firbente familiedyret. Skulle dyret forsvinne, er det veldig viktig at du som eier kan spores opp via ID-chipen om noen finner dyret ditt. I dag er det svært mange familiedyr som er på avveie, eller som man ikke finner eier til.

Mange kunne vært gjenforent med eier

Ifølge den nasjonale portalen for familiedyr på avveie, Dyrebar.no, er det nå registrert 9241 familiedyr på avveie i Norge. En tredjedel av disse er registrert som funnet og tatt vare på av finner, men det har ikke vært mulig å identifisere eier da de mangler chip.

- Familiedyr anses som fullverdige familiemedlemmer av stadig flere nordmenn. Å miste et familiedyr oppleves som traumatisk og veldig vondt, forklarer Anders Brochmann i Dyrebar.no.

Dyrebeskyttelsen Norges 26 lokalavdelinger hjalp over 6000 familiedyr i 2021. Av disse var nær 90 prosent katter, og vi antar at mange av disse er bortkomne dyr. Alle dyr som tas inn blir sjekket for chip og eier etterlyses, men uten treff vil disse dyrene etter hvert bli omplassert til nye hjem. ID-chip er en enkel måte å sørge at dyr og eier blir gjenforent. 4100 familiedyr ble i fjor omplassert via Dyrebeskyttelsen Norges lokalavdelinger.

Må oppdateres

Har du ID-merket familiedyret, er det vel så viktig at kontaktopplysninger er oppdaterte hos DyreID ved flytting eller andre endringer. Både politi og lokalavdelinger kommer over dyr som er chipet, men viser feil kontaktopplysninger.

Dette kan eier gjøre selv i det nasjonale ID-registeret - DyreID.

- Før man reiser på ferie må man sjekke at kontaktinformasjonen stemmer i DyreID. Det er viktig for dyret at eier kan spores raskt, spesielt når dyr blir påkjørt eller trenger veterinærbehandling for akutt sykdom. Om man ikke greier å finne eier til et skadet dyr vil det i verste fall medføre at dyret blir avlivet. Det viser seg at dyr som ikke er ID-merket i praksis mangler rettsvern, sier daglig leder og veterinær i Dyrebeskyttelsen Norge, Åshild Roaldset.

Viktig investering for dyrets velferd

ID-merking er en engangsinvestering i god dyrevelferd og alle dyr kan chippes. En mikrochip fungerer i praksis som et eierbevis og øker dyrets rettsvern. Ifølge DyreID er over 70 prosent av hundene ID-merket, men eiere av katter, kaniner og andre dyr er ikke like flinke.

- I Sverige er det lovpålagt med ID-merking av hund og katt og vi håper at det samme vil bli gjeldene i Norge. Dette er spesielt viktig i Norge fordi dyrenes rettsvern er tett knyttet opp mot dyrets eier. Eierløse dyr går dessverre for lut og kaldt vann og mange dør når høsten og kulda setter inn, forteller Roaldset.

Fylkesvis oversikt over familiedyr på rømmen i Norge

(Oppdaterte tall fra Dyrebar.no – 20.06.2022)

Fylke

Dyr registrert savnet

Dyr funnet, og eier er ukjent

Totalt antall registrerte dyr på rømmen

Viken

2010

848

2858

Oslo

546

495

1041

Innlandet

477

194

671

Vestfold og Telemark

631

180

811

Agder

335

102

437

Rogaland

647

461

1108

Vestland

637

253

890

Møre og Romsdal

176

42

218

Trøndelag

625

489

1114

Nordland

39

8

47

Troms og Finnmark

43

3

46

Svalbard og Jan Mayen

0

0

0

Totalt

6166

3075

9241

Kilde: https://dyrebar.no/savnet/ og https://dyrebar.no/funnet/

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Hund og katt på tur. Foto: Shutterstock.
Hund og katt på tur. Foto: Shutterstock.
Last ned bilde

Lenker

Om Dyrebeskyttelsen Norge

Dyrebeskyttelsen Norge
Dyrebeskyttelsen Norge
Øvre gate 7
0551 Oslo

23 13 92 50http://www.dyrebeskyttelsen.no

Dyrebeskyttelsen Norge er en landsdekkende dyrevernorganisasjon med 27 lokalavdelinger spredt fra nord til sør. Siden 1859 har vi arbeidet for at dyr skal bli behandlet med respekt og medfølelse. Dette gjør oss til en av verdens eldste dyrevernorganisasjoner.

Følg pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Dyrebeskyttelsen Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom