Oppdrettslaks har smerteadferd ved avlusning i vann med 28 grader og oppover
- Oppdretterne og andre som gjennomfører lakselusbehandling med varmtvann må ta hensyn til denne nye kunnskapen, sier Elisabeth Wilmann, direktør for fisk og sjømat i Mattilsynet.
Mest anvendte avlusingsmetoden
Varmtvannsbehandling går ut på at oppdrettsfisken overføres til et vannbad på vanligvis mellom 29 og 34 grader i ca. 30 sekunder. Metoden omtales også som termisk avlusing.
De siste årene har metoden blitt den mest brukte mot lakselus på oppdrettsfisk. I 2018 ble det gjennomført 1370 varmtvannsbehandlinger. Det utgjorde 68 prosent av alle medikamentfrie behandlinger.
Metoden innebærer risiko
Det er kjent at varmtvannsbehandling innebærer risiko for skade og økt dødelighet.
- De siste årene har Mattilsynet fått mange meldinger om oppdrettsfisk som har blitt skadet eller dødd ved bruk av varmtvann, forteller Wilmann.
I tillegg har forskere og fiskehelsepersonell stilt spørsmål om varmtvannsbehandling er smertefullt for fisken.
Mattilsynet ga derfor Havforskningsinstituttet og Veterinærinstituttet i oppdrag å vurdere om varmtvannsbehandling medfører smerte for fisken.
Fisk viser tydelig smerteatferd
Resultatene fra forsøkene viser at oppdrettslaks som utsettes for vann fra 28 grader og oppover reagerte med tydelig smerteatferd.
Smerteatferdene som ble observert var bl.a. høy svømmehastighet, kollisjon med karvegg og hoderisting. Etterhvert brøt fisken overflaten, svømte i sirkel og i noen tilfeller ble det observert sideveis bøying av kroppen. Smerteatferden vedvarte til fisken mistet likevekt og lå urørlig på siden.
Havforskningsinstituttet og Veterinærinstituttet antyder at økt skadefrekvens og dødelighet ved varmtvannsbehandling kan skyldes stress og panikkreaksjonene som det varme vannet påfører fisken.
Ny kunnskap må tas i bruk
Alle metoder, og endring i metoder, som brukes mot lakselus skal være dokumentert velferdsmessig forsvarlig. Avvik fra dagens behandlingsmetode, f.eks. knyttet til holdetid skal dermed også være dokumentert.
- Vi mangler fremdeles mye kunnskap om fiskevelferd, men det forskes og erfares stadig mer. Derfor er det viktig når vi får ny kunnskap at vi deler den for å sikre og bedre fiskevelferden, sier Wilmann.
Mattilsynet har informert næringsorganisasjonene og fiskehelsetjenestene om de foreløpige resultatene.
- Vi forventer at oppdrettere, fiskehelsepersonell og andre som har ansvar for lakselusbehandling med varmtvann tar hensyn til resultatene fremover. Den samme forventningen har vi til produsentene av utstyr og metoden, sier Wilmann.
Mattilsynet vil fortsatt følge opp avlusinger der fisk har blitt skadd eller dødd.
- Hvis hendelsen skjer ved varmtvannsbehandling, kan bruk av vann over 28 grader være en skjerpende grunn til eventuelle reaksjoner, sier Wilmann.
Nå utarbeider Mattilsynet retningslinjer for hvordan inspektører skal følge opp varmtvannsbehandling spesielt.
- Ansvaret for fiskevelferden ligger hos oppdretterne. De skal sørge for at fiskens helse og velferd er vurdert før enhver form for behandling. De må ta hensyn til den nye kunnskapen om smerteatferd ved avlusing i vann over 28 grader, avslutter Wilmann.
Mattilsynet vil invitere aktørene i oppdrettsnæringen til møte etter påske for å høre deres vurderinger og hva de gjør for å sikre at oppdrettsfiskens velferd blir ivaretatt.
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noDokumenter
Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Grønnsaker gir viktige næringsstoffer og lite uønskede stoffer5.12.2025 09:24:08 CET | Pressemelding
Mattilsynet har analysert åtte typiske grønnsaker i norsk kosthold – sellerirot, kålrot, agurk, rødkål, stangselleri, purreløk, isbergsalat og spinat. Resultatene viser at grønnsakene inneholder svært lave nivåer av uønskede stoffer og er gode kilder til viktige næringsstoffer
Helgeland er friskmeldt for PD3.12.2025 12:45:13 CET | Pressemelding
Etter solid innsats fra næringen og fiskehelsetjenestene er Helgeland nå fri for PD (pankreassykdom), og Mattilsynet har opphevet restriksjonssonen. Dette viser at strenge tiltak er nødvendige for å bekjempe smitte, og at samarbeid gir resultater.
16-års aldersgrense for kjøp av energidrikk fra 1. januar1.12.2025 08:15:05 CET | Pressemelding
Fra 1. januar 2026 blir det forbudt å selge energidrikk til barn under 16 år. Aldersgrensen skal beskytte barn mot negative helsekonsekvenser ved inntak av energidrikk.
Mattilsynet skal vurdere plantevernmidler som brytes ned til trifluoreddiksyre (TFA)21.11.2025 10:01:27 CET | Pressemelding
Flere godkjente plantevernmidler på det norske markedet inneholder stoffer som kan brytes ned til trifluoreddiksyre (TFA) i miljøet. Det må nå dokumenteres at TFA fra plantevernmidlene ikke lekker ut i grunnvannet over grenseverdi.
Innfører restriksjoner for fjørfehold i Rogaland6.11.2025 16:25:20 CET | Pressemelding
For å begrense spredning av fugleinfluensa, innfører Mattilsynet en infisert sone i sju kommuner i Rogaland. I sonen gjelder blant annet portforbud for fjørfe og forbud mot dyreansamlinger, jakt og fangst av fugl.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
