Energi Norge

Oppdrettsanlegg kan kutte store klimautslipp

Del

Norske oppdrettsanlegg kan kutte CO2-utslipp og redusere støyplager ved å erstatte eksosrør med strøm fra land. Det viser en ny rapport fra Sjømat Norge og Energi Norge.

Rapporten er utarbeidet av DNV GL, og viser hva det koster å elektrifisere oppdrettsanlegg i Norge. Rapporten konkluderer med at det både er lønnsomt og miljøvennlig å bytte ut dieselaggregater med strøm fra land.

– For de fleste lokaliteter ser det ut til at det vil være penger å spare på elektrifisering, sett i et levetidsperpektiv for anleggene, sa konsulent Matias Krogh Boge fra DNV GL da rapporten ble lansert nylig.

Stort forbruk av diesel

Norge har over 1000 sjøbaserte oppdrettsanlegg som bruker over 100 millioner liter diesel årlig. Rapporten viser at 80 prosent av produksjonen kan elektrifiseres på tilnærmet kommersielle vilkår. Dette vil kutte 230.000 tonn CO2-utslipp årlig, samt redusere støy og dieselsøl ved anleggene.

Sjømatprodusenten Lingalaks i Hordaland har allerede elektrifisert seks av ni oppdrettsanlegg. Selskapet har tro på nærmere 100 prosent elektrifisering i Norge.

– Jeg tror vi kommer til å bevege oss over 80 prosent og det kommer til å bli et stort trykk på produsenter som ikke elektrifiserer anleggene sine. Det skyldes blant annet at forbrukerne blir mer og mer miljøbevisste, sier forretningsutvikler Ole Johan Sagen i Lingalaks.

Også statssekretær Roy Angelvik i Nærings- og fiskeridepartementet er opptatt av forbrukerperspektivet.

– Det er et godt signal at næringene jobber sammen for å skape bærekraftige produkter. Vi kommer til å se forbrukere som vil ha renere, grønnere og mer bærekraftig mat og fisk, sa Angelvik da han mottok rapporten.

Tilgang på fornybar energi

Fornybarnæringen spiller en viktig rolle i elektrifiseringen av oppdrettsnæringen og står klar til å bidra med å leveranser av ren energi.

– Kapasitetsmessig er det ingen tekniske problemer med levering, og vi er veldig klare for å bidra. Men dagens regelverk og rammebetingelser kan skape noen økonomiske utfordringer for nettselskapene, sier administrerende direktør Geir Bergflødt i Austevoll Kraftlag.

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Om Energi Norge

Energi Norge
Næringslivets Hus, Middelthunsgate 27
0307 Oslo

92 03 66 00https://energinorge.no/

Energi Norge er fornybarnæringens interesseorganisasjon i NHO. Rundt 300 medlemsbedrifter står for nesten all kraftproduksjon i Norge og leverer strøm til omkring 90 prosent av landets strøm- og nettkunder.

Les mer her: https://www.energinorge.no/om-oss/energi-norge/ 

Følg pressemeldinger fra Energi Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Energi Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Energi Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom