Oppdatert om dokumentasjon av brannmotstand for etasjeskillere og vegger
Brannmotstand kan dokumenteres ved beregning, prøving eller ved bruk av tabellverdier fra standarder. To reviderte anvisninger i Byggforskserien inneholder tabeller med brannmotstand for mange flere bygningsdeler enn tidligere, samt oppdateringer til dagens standarder.

Byggforskserien beskriver de ulike metodene for dokumentasjon av brannmotstand, og angir tabellverdier for brannmotstand for ulike konstruksjoner basert på standarder og nye beregninger.
Det er anvisningene 520.321 Brannmotstand for etasjeskillere av tre og betong og 520.322 Brannmotstand for vegger av tre, mur og betong som er revidert.
Anvisningene er oppdatert med tabellverdier for etasjeskillere med trebjelkelag og vegger med trestendere. Tabellene inkluderer mange flere konstruksjonsoppbygninger enn tidligere, med ulike kledninger, isolasjonstyper og dimensjoner. Anvisningene viser hvordan ulike konstruksjonsoppbygninger og materialbruk påvirker brannmotstanden.
Tabellverdiene for bygningsdeler av betong og mur er oppdatert i henhold til dagens standarder, blant annet NS-EN 1992-1-2 og NS-EN 1996-1-2. For disse konstruksjonene er tykkelse og armeringsdybde veldig viktig for hvilken brannmotstand som kan oppnås.
Tabellverdiene for brannmotstand i disse anvisningene gir generelle verdier uavhengig av spesifikke produkter. Brannmotstand dokumentert ved prøving av konkrete produkter kan være bedre enn tabellverdiene i anvisningene.
– Anvisningene gjør det enklere for prosjekterende, produsenter og utførende å velge konstruksjoner som oppfyller preaksepterte ytelser for branncellebegrensende og bærende bygningsdeler gitt i veiledningen til TEK17, sier forsker Kathinka Leikanger Friquin i SINTEF.
Kontakter
Kathinka Leikanger FriquinForsker
Tel:481 51 158kathinka.friquin@sintef.noKathrine NitterSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 932 00 559kathrine.nitter@sintef.noBilder

Om SINTEF
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2000 medarbeidere fra 75 nasjoner og en årlig omsetning på over tre milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg saker fra SINTEF
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra SINTEF
Wiki for fiskevennlig vannkraft25.1.2021 10:45:11 CET | Pressemelding
Utbygging av vannkraft må skje på naturens premisser. Miljødesign er en metode som tar hensyn til natur og samfunn når man utvikler nye energiprosjekter. Nå har forskere fra SINTEF lansert en nettside (wiki) med tiltak, metoder og verktøy for fiskevennlig vannkraft.
Fra reaktive til proaktive bygg med datadrevet intelligent styring18.1.2021 06:00:00 CET | Pressemelding
Et nytt IPN-prosjekt har som mål å optimalisere samspillet mellom bygninger og deres energiforsyning via prediktiv styring.
Det er mye å spare på å spre strømbruken utover døgnet14.1.2021 06:00:00 CET | Pressemelding
Men foreløpig er ikke byggene våre smarte nok til å utnytte potensialet.
Ny veileder fra Sintef om glassrekkverk7.1.2021 10:14:21 CET | Pressemelding
Mange glassrekkverk er ikke er sikre nok. En ny veileder fra Sintef skal bidra til å øke kunnskapen om glassrekkverk i Norge.
SINTEF fusjonerer med Trøndelag Forskning og Utvikling17.12.2020 22:33:33 CET | Pressemelding
Eiermøtet i Trøndelag Forskning og Utvikling (TFoU) besluttet torsdag ettermiddag å akseptere SINTEFs tilbud om å fusjonere virksomhetene.
Stor internasjonal interesse for norsk havvind-konferanse16.12.2020 07:00:00 CET | Pressemelding
Havvind kan dekke verdens energibehov mange ganger. Aldri før har interessen for den norske DeepWind konferansen vært større. Konferansen åpnes av Olje- og energiminister Tina Bru.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom