Den norske kirke

Olavstipend til forskning på urbane kirker

Del
Olavstipendet for 2020 tildeles Silje Kivle Andreassen, sokneprest i Holmlia menighet, og Kjersti Gautestad Norheim, sokneprest i Birkeland menighet, og deres felles prosjekt «Kirken på urbane tettsteder. Presters erfaringer med – og muligheter for – samhandling med lokalmiljøet».

Andreassen og Norheim ønsker å undersøke på hvilke måte kirken samhandler med lokalsamfunnet på to urbane tettsteder, og i den forbindelse ha et særlig fokus på prestens rolle i en slik samhandling.

Silje Kivle Andreassen har vært prest i Holmlia menighet i Oslo siden 2015, og før det flere år i Nordstrand menighet. Hun har de siste årene vært en tydelig og engasjert stemme for lokalmiljøet på Holmlia. Kjersti Gautestad Norheim har vært prest i Birkeland menighet i Bergen siden 2011, og har tidligere jobbet med menighetsplanting og vært misjonær i Estland for Det Norske Misjonsselskap (NMS). Begge jobber i menigheter på urbane tettsteder, og har selv erfaringer med temaet de ønsker å undersøke: kirkens og prestens samhandling med lokalmiljøet.

Olavstipendet ble opprinnelig opprettet av kirkedepartementet for å øke kunnskapen om kirkens rolle i samfunnet, og for å styrke kirkens kompetanse for å løse dens oppgaver. Stipendet skal tildeles prester i tjeneste som ikke er innenfor et tradisjonelt etter- og videreutdanningsløp, som vil fordype seg i tema som kan bidra til utvikling av praktisk-teologisk kunnskap og kunnskap om praktisk prestetjeneste.

Stipendet er på til sammen 100 000 kroner, samt frikjøp fra jobb i ett år, og kan tildeles én person eller deles på to.

I utlysningen av Olavstipendet for 2020 ønsket Bispemøtet søknader innen alle praktisk-kirkelige eller –teologiske temaområder. Samtidig ville Bispemøtet særlig imøtese prosjekter som tematiserer kirken i lokalsamfunnet. «Kirken er landsdekkende og finnes i et hvert lokalsamfunn. Selv der både butikk, postkontor og skole er borte, er fortsatt kirken der. I mange kommuner er kirken regnet med som en viktig aktør, og blir lyttet til. Presten er fortsatt synlig og tillegges en form for autoritet, også i lokalsamfunn der kirken ikke lenger er en majoritetskirke. Hvordan tenker prestene om sin egen rolle og ansvar i dette, og hva er gevinst og kostnad knyttet til et bredere samfunnsengasjement? Hva slags språk skal kirken bruke i det offentlige rom? Er det forskjeller på by og land?»

Silje Kivle Andreassen og Kjersti Gautestad Norheim tildeles støtte til et prosjekt som Bispemøtet mener er aktuelt og relevant inn i kirkens prestenes daglige, praktiske arbeid i menighetene. Det møter dessuten utlysningsteksten godt. En stor andel av Norges befolkning bor i bynære lokalsamfunn, og er her det tydeligere at samfunnet i større og større grad har blitt flerkulturelt, flerreligiøst og sekulært. I noen slike lokalsamfunn er kirken også en minoritet. Kirken, og presten, har fått en ny posisjon i samfunnet, men har samtidig en lokal tilstedeværelse som er unik, og presten har en stemme som blir lyttet til. Selv om dette prosjektet handler om urbane tettsteder, vil det ha stor overføringsverdi også til mer rurale lokalsamfunn, og vi tror det vil komme til nytte for både kirken som helhet og prestene i sitt daglige arbeid.

Kontakter

Bilder

Om Den norske kirke

Den norske kirke
Den norske kirke
Kirkens hus – Rådhusgata 1–3
0151 Oslo

23 08 12 00https://kirken.no

62,6 prosent av befolkningen er medlemmer av Den norske kirke. Kirken tilhører den evangelisk-lutherske kirkefamilien. Kirkens ledelse er samlet i Kirkemøtet som består av medlemmene av elleve regionale bispedømmeråd og alle biskopene.

Kirken er inndelt i 1174 menigheter som disponerer 1635 kirkebygg. Mer enn 8000 mennesker arbeider i kirken og over 75.000 er frivillige medarbeidere.

Den norske kirkes virksomhet finansieres over kommunebudsjettene, statsbudsjettet og gjennom gaver og frivillig innsats.

kirken.no

 

Følg pressemeldinger fra Den norske kirke

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Den norske kirke på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Den norske kirke

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye