Økt netthandel gir emballasje-rekord
Aldri før har vi handlet så mange julegaver på nett. Men hvor gjør du av den ekstra emballasjen?

I følge NHO Service og Handel kommer vi nordmenn til å sette ny rekord i julehandel og i gavehandel på nett. Ifølge NHO vil netthandelen vokse med 24 prosent fra i fjor, mens Posten anslår opp mot 40 prosent. Flere pakker i posten betyr ofte mye mer emballasje.
– Den ekstra emballasjen er viktig for å beskytte det du har kjøpt hele veien fra nettbutikken og hjem til deg. Men det er viktig at du tar riktig vare på den når den har gjort nytten sin. Ved å resirkulere den kan vi sørge for at den kan gjøre samme nytte igjen og igjen, sier administrerende direktør Jaana Røine i Grønt Punkt Norge.
Minst 4.000 tonn esker i posten
De aller fleste har sett resultatet etter netthandelen når varen er pakket ut, og du sitter igjen med emballasjen: Papp- og kartongesker, bobleplast, EPS (isopor) og plastpølser.
Sannsynligvis vil vi i løpet av siste kvartal ha fått til sammen 4.000 tonn papp- og kartongesker hjem i posten, minst. Og de eskene kan være ganske verdifulle, også når de er brukt.
– Skal du sende julegaver selv, er det supert å gjenbruke esken, men når du er ferdig med den er det viktig at du sorterer den riktig, sier Jaana Røine. I de aller fleste kommuner er dette i retur for papp, kartong og papir, men sjekk www.sortere.no eller på kommunens hjemmesider om du er usikker.
Eskene er laget av bølgepapp eller kartong som er en etterspurt råvare. 100 prosent av den bølgepappen og kartongen som blir kastet riktig, blir materialgjenvunnet ved papirfabrikker og blir til nye pappesker, kartonger eller andre papirprodukter.
Slik sorterer du resten
Men hva skal du gjøre med alt det andre som følger med esken?
EPS (bedre kjent som isopor)
Foto: Grønt Punkt Norge
Mindre mengder kan kastes i restavfallet, men større mengder må leveres på gjenvinningsstasjonen. Årsaken til at denne ikke kan gå i plastinnsamlingen er at EPS blir veldig statisk elektrisk og kan skape problemer på sorteringsanleggene, i tillegg bør den komprimeres før den sendes videre til gjenvinning for ikke å frakte unødige mengder luft.
«Plastpølser»
Foto: Grønt Punkt Norge
Slike pølser i plast fylt med luft er det bare å stikke hull på og kaste i plastinnsamlingen.
Bobleplast
Foto: Istock
Dette er plastemballasje og kastes i plastinnsamlingen.
Skumfolie
Foto: Istock
Skumfolie er ark laget av plast, som oftest hvit og typisk brukt som kuldebeskyttelse på blomster og rundt knuselige varer. Denne skal i plastinnsamlingen din.
Pakkechips
Foto: Istock
Pakkechips, pakkenudler eller hva man velger å kalle dem, er løse biter, stort sett også laget av EPS (isopor) og skal dermed leveres på gjenvinningsstasjonen eller kastes i restavfallet.
Enkelte pakkechips kommer også som papir eller kartong og da skal det i papirinnsamlingen.
Kontakter
Kari-Lill LjøstadKommunikasjonssjef
Tel:+47 950 63 805kari-lill@grontpunkt.noKaroline CarlsenNettredaktør | internjournalist
Tel:+47 922 61 020karoline@grontpunkt.noBilder








Om Grønt Punkt Norge
For bedrifter som tar miljøansvar
Grønt Punkt Norge AS sikrer og administrerer finansiering av returordningene for plast-, metall-, og glassemballasje, emballasjekartong, drikkekartong og bølgepapp. I tillegg drifter Grønt Punkt Norge AS innsamling og gjenvinning av plastemballasje, emballasjekartong og drikkekartong på vegne av Plastretur AS og Norsk Returkartong AS. Grønt Punkt er Europas mest brukte varemerke. Merket betyr at det er betalt inn vederlag for emballasjen - det vil si at produsent eller importør har betalt for forsvarlig innsamling og gjenvinning.
Grønt Punkt Norge eies av materialselskapene for emballasje. Det vil si Sirkel Glass AS, Norsk Metallgjenvinning AS, Norsk Resy AS, Norsk Returkartong AS og Plastretur AS.
Følg saker fra Grønt Punkt Norge
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Grønt Punkt Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Grønt Punkt Norge
Denne kan sikre deg 100.000 kroner18.1.2021 08:00:00 CET | Pressemelding
I fjor ble det delt ut 1,6 millioner kroner i Returkartonglotteriet. På vinnertoppen ligger Trondheim og Kristiansand, men nå utfordrer Grønt Punkt Norge flere unge til å delta.
Ylva Erbach ny daglig leder i Norsk Metallgjenvinning AS11.1.2021 10:00:00 CET | Pressemelding
Starter 1. februar 2021.
Ikke glem dette på hytta22.12.2020 08:00:00 CET | Pressemelding
De fleste har god kontroll på makrellboksen, melkekartongen og salamipakka hjemme. Men hva gjør du med den på hytta?
Norge må lære av andre land14.12.2020 13:42:23 CET | Pressemelding
Grønt Punkt Norge har gitt Miljødirektoratet innspill til hvordan Avfallsforskriften kan forbedres. Bedre regulering og ettersyn er viktig for at produsentansvarsordningen skal fungere best mulig.
Skal øke bruken av resirkulert plast med 2.000 tonn7.12.2020 13:47:36 CET | Pressemelding
Grønt Punkt Norge har tatt initiativ til et samarbeidsprosjekt for å få flere offentlige innkjøpere til å kjøpe inn produkter av resirkulert plast.
Landbruksplasten må ut av elva og inn på gjenvinningsanlegget27.11.2020 08:50:36 CET | Pressemelding
Norske bønder må ta ansvar for at plasten deres ikke havner i vassdrag, men blir forsvarlig håndtert på gjenvinningsanlegg.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom