Økt forskningsinnsats på persontilpasset mat til eldre

Nofima er sentral i to prosjekter som nylig ble innvilget fra JPI-utlysningen «Development of targeted nutrition for prevention of undernutrition for older adults».
Velsmakende, næringsrik og lettfordøyelig
I prosjektet med kortnavnet EAT4AGE skal forskerne utvikle velsmakende, næringsrike og lettfordøyelig matvarer som skal bidra å forhindre underernæring og tap av muskelmasse hos eldre. Dette prosjektet ledes av Nofima ved seniorforsker Paula Varela. Fra Norge deltar også Norges Idrettshøyskole, og Nortura som industripartner.
– I tillegg til at vi skal utvikle nærings- og proteinrike prototyper av matvarer som passer til eldre, skal vi undersøke fordøyeligheten av ulike typer protein, opptak i kroppen, metthetsopplevelse og påvirkning på muskelmassen. Naturligvis er det avgjørende at produktene faller i smak hos de eldre. Derfor kommer vi også til å gjøre flere smaks- og forbrukertester, forteller Paula.
Hva skjer i kroppen?
I arbeidet med å undersøke fordøyeligheten vil forskere bruke og videreutvikle en fordøyelsesmodell, en kunstig mage-tarm modell, for eldre. Modellen, som brukes flittig også i annen forskning ved Nofima, ble påbegynt utviklet i EU Cost action INFOGEST. I den kunstige tarmen kan forskerne studere hvordan maten fordøyes og hvilken betydning matens sammensetning og prosessering har på fordøyeligheten.
Foruten å undersøke hvordan tarmen reagerer på prototypene, skal forskere ved blant annet Norges Idrettshøyskole teste om utvalgte prototyper kan bidra til å redusere muskelsvinn.
Fysisk aktivitet og berikede måltider skal forebygge underernæring
I prosjektet med kortnavnet FORTIPHY skal forskerne utvikle nye løsninger som gjøre det mulig for eldre å tilsette nærings- og proteinrike ingredienser i sine egne måltider. Betydningen av fysisk aktivitet, og hvordan man kan stimulere til dette vil også vektlegges. Metthetseffekten og biotilgjengeligheten (altså hvordan næringsstoffer tas opp i kroppen) av løsningene vil evalueres, og betydningen av fysisk aktivitet, og hvordan man kan stimulere til dette vil også vektlegges.
Løsningene som skal utvikles retter seg spesielt til eldre som er over 70 år og har liten matlyst. Representanter fra denne gruppen vil delta i utviklingen, for at forskerne skal være sikre på at løsningene lett kan tas i bruk i vanlige måltidsvaner, og faller i smak.
Fristende, berikede oppskrifter
Å engasjere de eldre i utviklingen vil være viktig i arbeidet som ledes av seniorforsker Valerie Almli i Nofima. Hun skal lede den første arbeidspakken i prosjektet.
– Vi skal utvikle enkle og fristende oppskrifter på næringsrike, hverdagslige retter som det egner seg å berike med proteintilskudd som allerede finnes tilgjengelig. Løsningene skal omfatte både matlaging fra bunnen av og berikning av ferdiglaget mat slik at alle profiler av aktuelle forbrukere blir nådd, forteller hun.
Begge søknadene fra Nofima bygger på resultater fra prosjektet Matlyst og faller inn under Nofima-satsningen VårMat.
Fakta om prosjektene
Begge prosjektet varer i tre år, og totalt budsjett er drøyt 30 millioner kroner, av disse går rundt 6 millioner kroner til Nofima.
EAT4AGE ledes av Nofima, og Nortura er industripartner. Øvrige deltakere er: Norges Idrettshøyskole, INRAE i Frankrike, Technion i Israel, University of Leeds i Storbritannia, Teagasc Food Research Centre fra Irland og International Beer Breweries LTD I Israel.
FORTIPHY ledes av INRAE i Dijon i Frankrike, og øvrige deltakere, i tillegg til Nofima, er: CHU i Frankrike, Centre Geriatrique Champmaillot i Frankrike, University of Reading i Storbritannia og Vrije Universiteit Brussel i Belgia.
Fakta om JPI - Healthy Diet for a Healthy Life og utlysningen
26 land i og utenfor Europa deltar i dette europeiske fellesprogrammet, som finansierer forskning som ser på sammenhengene mellom matproduksjon, kosthold og livsstilsrelaterte lidelser.
Til utlysningen “PREVNUT - Development of targeted nutrition for prevention of undernutrition for older adults” kom det inn 17 søknader med deltakere fra hele Europa. Seks søknader ble innvilget, deriblant de to søknadene der Nofima er sentral.
Nøkkelord
Kontakter
Seniorforsker Paula Varela, paula.varela.tomasco@nofima.no
Seniorforsker Valérie Almli, valerie.lengard@nofima.no
Bilder
Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Scientists create healthy salmon feed from polluting CO₂30.6.2025 10:36:26 CEST | Press release
Polluting CO₂ is turned into nutritious feed for farmed salmon. Science fiction? Absolutely not. All it takes are three innovative research environments, a visionary actor in the heavy metal industry, and large quantities of microalgae.
“Doktor tare” kan bidra til å lage trygge porsjonstørrelser på tareprodukter27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Hils på «Doktor tare» – Randi Sund. Gjennom arbeidet med sin ferske PhD har hun ervervet kunnskap som kan hjelpe både produsenter, matindustri og forbrukere til å velge trygge størrelser på porsjoner av tare.
Has documented cause of kidney stones in rainbow trout26.6.2025 12:39:57 CEST | Press release
Scientists at Nofima have investigated the impact of carbon dioxide in water on the development of kidney stones in farmed rainbow trout. The research shows a clear connection.
Har dokumentert at CO2 er en årsak til nyrestein hos oppdrettsørret26.6.2025 12:26:14 CEST | Pressemelding
Forskere ved Nofima har sjekket hva karbondioksid i vannet har å si for utvikling av nyrestein hos regnbueørret i oppdrett. Det er en soleklar sammenheng, viser forskningen.
New head of Nofima’s Fish Health Department19.6.2025 14:03:57 CEST | Press release
Kjetil Fyrand has moved from Pharmaq to Nofima and now leads the Fish Health Department.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom