Redningsselskapet

Økt fokuset på is-redning

Del

Fire av seks som har druknet så langt i år har falt igjennom isen. Drukningsstatistikken så langt i år understreker behovet for mer fokus på isredning. Noen gode råd om sikkerhet kan være en fin begynnelse.

Fire av seks som har druknet hittil i år har falt gjennom isen. Dette er en utvikling som bekymrer Redningsselskapet.

–Vår visjon er at ingen skal drukne. Vi ser av statistikken at 14 personer har druknet etter å ha gått igjennom isen siden 2017. I tillegg ser vi at det har vært en økning i antallet ulykker der folk har reddet seg selv eller har fått hjelp av andre, sier leder for fagområdet drukning i Redningsselskapet, Tanja Krangnes. 

Redningsselskapet har tatt denne utviklingen på alvor, og er i disse dager i ferd med å skaffe seg sitt andre luftputefartøy. Dette skal stasjoneres i nærheten av Oslofjorden, og det er erfaringene fra den enorme aktiviteten på isen i indre Oslofjord denne vinteren som er en av årsakene til at Redningsselskapet raskt fikk tak i et ledig fartøy fra produsentene i Sverige. Fra før har Redningsselskapet tilsvarende beredskap på Mjøsa. Dette er et fartøy som er spesiallaget for å ta seg raskt frem over islagte vann, men kan selvsagt også gå på vann og land der det er behov for dette. 

En større innsamlingsaksjon i februar, og en sjenerøs enkeltdonator, har gjort det mulig for Redningsselskapet og skaffe et nytt fartøy i det selskapet kaller «Isvekter-klassen». Fartøyet kan være operativt ganske raskt, men selskapet understreker at det tar tid å lære opp mannskaper og operere en slik luftputebåt. 

Mildværet de siste dagene har ført til økt issmelting over store deler av landet. Dette gjør også forholdene mer utrygg og farlig der det fortsatt er is. Redningsselskapet oppfordrer derfor alle som skal krysse vann i marka, eller har planer om isfiske på fjordisen eller i elver og vann, om å ta alle forholdsregler. 

–Sist uke var vi ute for å hjelpe en uheldig båteier i nærheten av Jomfruland. Han hadde havnet i vannet på grunn av at han skulle sparke seg løs fra is foran båten sin. Mannen hadde selv kommet seg opp i båten, men hadde lite klær og var veldig nedkjølt. Dette eksempelet viser jo at isen kan være skummel for flere enn de som tar i bruk skøytene eller bruker isen til fiske, sier båtfører på redningsskøyta UNI Kragerø, Fredrik Bocerup Karlsen. 

–Sjekk med lokal is-varsling. Å ferdes på isen er en fantastisk aktivitet. Men du trenger kunnskap, utstyr og felleskap. Du bør ikke gå alene. Ispigger er helt avgjørende. En vanntett pakket sekk med tørt skift er viktig. En kasteline og is-stav, hakke eller øks for å sjekke tykkelsen er også utstyr som kan redde liv. Det er ikke noe som heter trygg is, men vi er opptatt av trygg ferdsel på is. Derfor ber vi folk om å tenke egensikkerhet å følge rådene våre, oppfordrer kommunikasjonsdirektør Hasse Lindmo i Redningsselskapet. 

Bilder

"Isvekteren" på besøk utenfor Bærum  tidligere i vinter. Redningsselskapet har nå bestilt en ny luftputebåt for å imntensivere beredskapen på is og snø
"Isvekteren" på besøk utenfor Bærum tidligere i vinter. Redningsselskapet har nå bestilt en ny luftputebåt for å imntensivere beredskapen på is og snø
Last ned bilde
Er du riktig utstyrt kan du fint være med å redde deg selv. Godt isvett er viktig.
Er du riktig utstyrt kan du fint være med å redde deg selv. Godt isvett er viktig.
Last ned bilde
Her fra en redning utenfor Jomfruland i forrige uke.
Her fra en redning utenfor Jomfruland i forrige uke.
Last ned bilde
Hasse Lindmo i Redningsselskapet.
Hasse Lindmo i Redningsselskapet.
Last ned bilde

Om Redningsselskapet

Redningsselskapet
Redningsselskapet
Drammensveien 288
0283 Oslo

98706757http://www.redningsselskapet.no

Redningsselskapet er en frivillig, humanitær organisasjon. Vår visjon er «Ingen skal drukne». 

Våre 1 500 redningsmenn og -kvinner bemanner 52 redningsskøyter langs hele kysten og på de to største innsjøene. Vi er som regel de første på stedet når uhellet er ute. 

Følg saker fra Redningsselskapet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Redningsselskapet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Redningsselskapet

3000 skolebarn lærer sikkerhet og miljø på verdens første hybride skoleskip2.3.2021 08:30:00 CET | Pressemelding

I to måneder skal skoleskipene “Brim” og “Bard” innom 45 havner langs hele norskekysten fra sør til nord. Om bord skal 3000 skoleelever lære om sikkerhet på sjøen, marinbiologi, plastforsøpling og fremtidens grønne maritime næring. Det er Redningsselskapet i samarbeid med Brim Explorer som har tatt initiativet til toktet. Kunnskapsminister Guri Melby sendte de første elevene om bord under åpningen av "Forebyggende seilas" tirsdag.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom