Frende Forsikring

Økning i pipebranner: - Mange fyrer ekstra når strømmen er dyr

Del

I snitt er det drøyt 1200 pipebranner hvert år i Norge. - I år har vi nådd halvparten av dette på bare tre måneder.

Høye strømpriser har gjort at mange nordmenn har fyrt ekstra de siste månedene. Det kan gå galt. Foto: Hedmarken brannvesen.
Høye strømpriser har gjort at mange nordmenn har fyrt ekstra de siste månedene. Det kan gå galt. Foto: Hedmarken brannvesen.

Det sier brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren om de 600 pipebrannene som er registrert til slutten av mars. Tallene kommer fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), som har statistikk fra 2016 og frem til i dag.

- Mange nordmenn har fyrt ekstra med ved i vinter for å slippe å bruke den dyre strømmen. Det har også ført til en økning i skumle pipebranner, sier Øren.

Januar langt over snittet
I januar i år var det 315 registrerte pipebranner i Norge. Snittet for januarmånedene fra 2016 til i år er 264.

- Januar i fjor hadde faktisk enda høyere tall, men det hang sammen med en ekstremt kald vinter mange steder i landet. Når det ikke har vært så kaldt i år, men antallet branner er nesten like høyt, sier det sitt, forklarer Øren.

Høyeste registrerte måned
Trenden var tydelig på tampen av fjoråret også.

- I desember var strømprisene allerede i full galopp. Da registrerte DBS 388 branner i skorsteiner rundt om i landet, sier Øystein Øren.

Det er det høyeste månedstallet som er registrert hos DSB på fem år.

Husk regelmessig feiing
For å unngå pipebrann er det noen ting du selv kan gjøre som huseier.

- Først og fremst er det viktig å få sett til pipen av en feier, regelmessig. Hvis feieren kontakter deg og det ikke passer, sørg for å avtale ny tid, så det ikke går i glemmeboken, sier branneksperten.

Hvis du har hytte kan du ikke belage deg på at feieren selv tar kontakt.

- Det er du som eier som er ansvarlig for at pipe og ildsted får tilsyn på hytta, sier Øren.

Den livreddende røykvarsleren
- Når det brenner i en pipe er det ofte røyken som dreper. En utett pipe kan gjøre at røyk kommer inn i bygget om natta. Det viktigste du har for å bli advart i tide er en fungerende røykvarsler, sier Øystein Øren.

Frendeeksperten sier at du bør ha nok varslere til at lyden høres godt i alle oppholds- og soverom, selv om dørene er lukket.

Forskriften om brannforebygging krever minst en varsler i hver etasje, minst en varsler per 60 kvadratmeter og at det ikke er mer enn 12 meter mellom varslerne i samme hus.

- Jeg ville også tenkt at alle soverom skal ha røykvarslere, at alle barnerom bør ha det og at det er lurt å ha røykvarsler i nærheten av rom med vaskemaskin eller tørketrommel. Kjøkken og rom der du bruker levende lys er også lurt å ha varslere i, sier han.

Hva med hytta?
- Husk også at det er samme krav til brannsikkerhet på hytta som hjemme hos deg. Batteriet på hytta kan pipe når du er borte og være ferdig når du kommer på besøk neste gang. Så sjekk gjerne batteriet hver gang du kommer til hytta, sier Øren. 

Gjør dette hvis du oppdager pipebrann

  • Ring brannvesenet og få evakuert bygningen, hvis nødvendig.
  • Ikke forsøk å slukke en brann som er ute av kontroll.
  • Lukk alle dører og ventiler til ildstedet.
  • Lukk alle dører, vinduer og lufteventiler i rommet.
  • Fjern brennbare ting som ligger inntil pipa og se til at konstruksjon inntil pipa ikke blir overopphetet. Bruk hageslangen til å kjøle dette ned hvis det trengs og brannvesenet ikke er kommet. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Høye strømpriser har gjort at mange nordmenn har fyrt ekstra de siste månedene. Det kan gå galt. Foto: Hedmarken brannvesen.
Høye strømpriser har gjort at mange nordmenn har fyrt ekstra de siste månedene. Det kan gå galt. Foto: Hedmarken brannvesen.
Last ned bilde

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring
Frende Forsikring
Jonsvollsgaten 2
5011 Bergen

55 15 36 00https://www.frende.no

Frende Forsikring har Norges mest fornøyde forsikringskunder og det beste skadeoppgjøret (EPSI 2020). Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine! 

Helnorske Frende eies av solide sparebanker og brannkasser og har rådgivere landet rundt. Vi har over 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og rundt 270.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.