Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Økende snøskredfare i Sør-Norge i helgen

Del

Når vinden øker lørdag ettermiddag vil det være svært lett å løse ut skred i Sør-Norge. Den vindtransporterte snøen vil legge seg over vedvarende svake lag av rim og kantkorn. Vær obs, og legg helgeturen til lørdag formiddag før vinden øker på.

Betydelig snøskredfare og svært lett å løse ut skred 

Økende vind fra lørdag ettermiddag fører til betydelig snøskredfare i Sør-Norge. Vinden vil legge opp flak av vindtransportert snø over svake lag av kantkorn og rim.  

— Fra lørdag ettermiddag vil det være svært lett for en enkelt skiløper å løse ut skred i den ferske fokksnøen. Skred kan også løsne av seg selv enkelte steder, advarer vaktleder og snøskredvarsler i NVE Emma J. Barfod.  

Vindtransportert snø på en seng av kantkorn og rim 

Det er mye løs snø tilgjengelig Østafjells, og på Vestlandet vil det komme påfyll av snøDet er observert kantkorn og rim på overflaten nesten overalt.

— Følg med på hvor vinden flytter snøen. Her vil snøen bli bundet som myke flak. Der flakene legger seg over kantkorn eller rim vil de være svært lett å løse ut skred, forklarer Barfod 

Mest utsatt terreng er formasjoner som samler snø i le for sørvestlig vind. I mange regioner er det i områdene rundt tregrensen faren er størst. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige faretegn.

Betydelig snøskredfare både lørdag ettermiddag og søndag  

Snøskredfaren øker i takt med økende vind utover lørdag ettermiddag. Det ventes betydelig snøskredfare også på søndag selv om vinden løyer. 

Fokksnøflak som ligger på rim eller kantkorn stabiliseres svært sakte. 

— Det vil være stor fare for å løse ut skred fremover, advarer Barfod Julseth Barfod i Snøskredvarslingen.  

--------------------

Følg med på oppdaterte snøskredvarsler på varsom.no

Motta varsler på SMS og/eller e-post (gratis)

Følg oss på Twitter og Facebook

Varsom er en tjeneste levert av Norges vassdrags- og energidirektorat, i samarbeid med Statens vegvesen og Meteorologisk institutt. Målet er å hindre tap av liv og verdier knyttet til flom, snø-, jord- og fjellskred og isforhold i Norge.

Nøkkelord

Kontakter

Snøskredvarslingen (NVE):
Telefon: 488 80 100, mellom klokken 07-20 alle dager, ikke SMS
E-post: snoskredvarsling@nve.no

NVEs pressetelefon: 489 97 667

Bilder

Lenker

Om Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Middelthuns gate 29
0368 Oslo

09575http://www.nve.no

Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.

Følg saker fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom